Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius: JAV turi liautis kaltinti Rusiją kibernetinėmis atakomis arba pateikti įrodymų

Nauji Jungtinių Valstijų kaltinimai, kad Rusija vykdė kibernetines atakas, paveikusias Amerikos prezidento rinkimus, atrodo „nepadoriai“, o tokius pareiškimus reikėtų baigti arba pateikti įrodymų, penktadienį pareiškė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.
Programišiai – galingiausias Rusijos ginklas kovoje su Vakarais
Programišiai – galingiausias Rusijos ginklas kovoje su Vakarais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Reikia arba liautis apie tai kalbėti, arba galų gale pateikti kokių nors įrodymų, nes kitaip visa tai atrodo jau gana nepadoriai“, – žurnalistams sakė D.Peskovas.

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalis atsakys į Rusijos vykdomas kibernetines atakas, kai Baltieji rūmai apkaltino Vladimirą Putiną tiesiogiai prisidėjus prie kompiuterinių įsilaužimų, turėjusių paveikti prezidento rinkimus Amerikoje.

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas smarkiai sugriežtino toną galingiausių branduolinių valstybių ginče dėl kišimosi, galbūt paveikusio praeitą mėnesį vykusius įtemptus rinkimus.

Juos laimėjo respublikonų kandidatas – milijardierius Donaldas Trumpas, įveikęs demokratę Hillary Clinton.

„Manau, neabejotina, kad kai kuri nors užsienio vyriausybė mėgina padaryti poveikį mūsų rinkimų patikimumui, turime imtis veiksmų, – B.Obama sakė radijui NPR. – Ir mes tai padarysime – savo pasirinktu laiku ir vieta.“

Tiesiogiai apkaltinę Rusijos prezidentą kišimusi į rinkimus Baltieji rūmai taip pat didina priešpriešą su D.Trumpu. Išrinktojo prezidento reiškiamos abejonės dėl Rusijos vaidmens kibernetinėse atakose, kurių taikiniais buvo tapusios Demokratų partijos elektroninio pašto paskyros, atrodo sulaukiančios vis mažesnio pritarimo.

B.Obama tikriausiai sulauks daug klausimų apie šį ginčą ir bet kokius tolesnius žingsnius šioje srityje, kai jis penktadienį 14 val. 15 min. vietos (21 val. 15 min. Lietuvos) laiku surengs spaudos konferenciją prieš išvykdamas atostogų į Havajus.

„Nemanau, kad tokių padarinių sukeliantys dalykai dedasi Rusijos vyriausybėje be Vladimiro Putino žinios“, – anksčiau ketvirtadienį pareiškė vienas pagrindinių B.Obamos patarėjų, Benas Rhodesas.

„Viskas, ką žinome apie Rusijos veiksmus ir kaip Putinas kontroliuoja šią vyriausybę, leidžia manyti, kad kai kalba eina apie reikšmingą įsibrovimą – kaip šis – kalbame apie aukščiausius vyriausybės lygmenis“, – jis sakė televizijai MSNBC.

„Ir, galiausiai, Vladimiras Putinas yra pareigūnas, atsakingas už Rusijos vyriausybės veiksmus“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas