Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 26 /14:20

Kremlius sureagavo į V.Gerasimovui ir S.Šoigu išduotus tarptautinus arešto orderius: tai absurdiška

Kremlius trečiadienį atmetė Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) išduotus Rusijos generalinio štabo viršininko Valerijaus Gerasimovo ir buvusio gynybos ministro Sergejaus Šoigu arešto orderius kaip absurdiškus ir neturinčius teisinės galios.
Valerijus Gerasimovas ir Sergejus Šoigu
Rusijos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Gerasimovas ir buvęs Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu / „Scanpix“/AP nuotr.

Hagoje įsikūręs teismas antradienį paskelbė, kad buvo išduoti V.Gerasimovo ir S.Šoigu arešto orderiai dėl atakų nukreipimo į Ukrainos energetikos ir civilinius objektus Anot Tarptautinio baudžiamojo teismo, tokie veiksmai laikomi karo nusikaltimais.

Nors Rusija neremia Romos statuto ir nėra Tarptautinio baudžamojo teismo narė, tačiau arešto orderis įpareigoja daugiau nei 120 valstybių suimti S.Šoigu arba V.Gerasimovą, jei kuris iš jų arba abu jie įžengs į tų šalių teritoriją.

„Mes nepripažįstame šio teismo jurisdikcijos – nesame atitinkamo statuto nariai, todėl nepripažįstame šių orderių“, – trečiadienį pareiškė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Mes juos laikome gana absurdiškais, kaip ir paskutinius du arešto orderius valstybės vadovui ir įgaliotinei vaiko teisių klausimais“, – pridūrė jis.

Praėjusių metų kovą Tarptautinis baudžiamasis teismas išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir jo įgaliotinės vaiko teisių klausimais Marjos Lvovos-Belovos arešto orderius dėl kaltinimų neteisėtai deportavus Ukrainos vaikus.

Gegužę V.Putinas pakeitė 68-erių S. Šoigu gynybos ministro poste, kurį jis užėmė nuo 2012 metų. Tai buvo didelis sukrėtimas Rusijos karinėje vadovybėje, daugiau nei dvejus metus tęsiantis puolimui Ukrainoje.

68 metų karjeros karininkas V.Gerasimovas tiesiogiai vadovauja Rusijos karinėms operacijoms Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius