Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kritikos botagai V.Zelenskiui: „Pokrovskas žlugs daug greičiau nei Bachmutas“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sulaukė karių, įstatymų leidėjų ir karo analitikų kritikos dėl sustiprėjusio Rusijos kariuomenės veržimosi į Rytų Ukrainą po to, kai Kyjivas pradėjo įžūlų ir netikėtą puolimą Kursko srityje, rašo britų leidinys „Financial Times“.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / V.Zelenskio X paskyra

Daugelis ukrainiečių džiūgavo, kad Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pavyko sėkmingai įsiskverbti į Kursko sritį ir be didelio pasipriešinimo užimti šimtus kvadratinių kilometrų.

Be to, tikėta, kad pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo svetmos šalies karių savo teritorijoje sulaukusi Rusija puls jos ginti atitraukdama karius iš Rytų Ukrainos. Tai galėjo pakeisti karo dinamiką Kyjivo naudai, tačiau taip nenutiko.

„Kareiviai nėra kalti“

Pasak straipsnio, šią savaitę Rusijos pajėgų proveržis fronto linijoje strategiškai svarbioje Donecko srityje sukėlė priešišką reakciją prieš vadovybę Kyjive. Kritikai savo ruožtu tvirtina, kad Ukrainos pozicijos susilpnėjo dėl to, kad tūkstančiai mūšiuose užgrūdintų Ukrainos karių buvo perkelti į operaciją Kursko srityje.

Užimdama vieną gyvenvietę po kitos Rusija artėja prie strategiškai svarbaus Pokrovsko miesto ir verčia nepakankamai sukomplektuotus Ukrainos dalinius trauktis iš parengtų gynybinių pozicijų.

Ukrainos analitinės grupės „Frontelligence Insight“ teigimu, Pokrovskas yra vienas iš dviejų svarbiausių geležinkelio ir kelių mazgų Donecko regione, todėl jo praradimas keltų grėsmę Ukrainos kariuomenės logistikai visame regione.

Suomijos atvirojo kodo tyrėjų iš „Black Bird Group“ išanalizuotos palydovinės nuotraukos rodo, kad Rusijos kariai yra vos už 8 km nuo Pokrovsko. Reaguodama į tai, vietos valdžia nurodė evakuoti gyventojus.

„AFP“/„Scanpix“/Evakuacija Ukrainoje
„AFP“/„Scanpix“/Evakuacija Ukrainoje

Kyjivo grupės „Informacinis pasipriešinimas“ karinis analitikas Oleksandras Kovalenko padėtį rytiniame Pokrovsko pakraštyje pavadino „visiška gynybos nesėkme“.

„Paprasti kariai, užimantys pozicijas, nėra kalti. Problema yra tų, kurie priima sprendimus už šiuos karius“, – sakė jis, pirštu rodydamas į Ukrainos vadovybę.

Keletas regione dislokuotų karių išreiškė panašų susirūpinimą.

Ženia, 93-iosios mechanizuotosios brigados Ukrainos karys, pernai kovojo varginančiame 10 mėnesių trukusiame Bachmuto mūšyje. Miesto kontrolę galiausiai išplėšė Rusijos pajėgos.

Jo teigimu, Ukraina susiduria su problemomis karinio vadovavimo struktūroje, joje netrūksta sisteminių klaidų, be to, netinkamai reaguojama į besikeičiančias mūšio lauko sąlygas.

„Tiesą sakant, niekada nesu matęs nieko panašaus. Viskas taip greitai griūva. Pokrovskas žlugs daug greičiau nei Bachmutas“, – sakė jis.

„Visiškas chaosas“

Šią savaitę Ukrainos pajėgos pasitraukė iš Novohrodivkos, esančios už 8 km į pietryčius nuo Pokrovsko. Kyjive įsikūrusio Gynybos strategijų centro (CDS) atstovai teigė, kad pasitraukimas atspindi gynybos išteklių trūkumą, nepaisant Pokrovsko, kaip logistikos centro, svarbos.

„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Parlamentarė ir Gynybos komiteto narė Marjana Bezuhla socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė nuotraukas iš praėjusią savaitę vykusio apsilankymo fronto linijoje netoli Novohrodivkos. Ji teigė, kad rusai atvėrė kelią į Pokrovską.

„Apkasai priešais Novohrodivką buvo tušti. Kadaise dešimtis tūkstančių gyventojų turėjusiame mieste beveik nebuvo Ukrainos kariuomenės“, – rašė ji aštrioje žinutėje.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas generolas Oleksandras Syrskis ketvirtadienį sakė, kad lankėsi Pokrovsko rajone ir stengiasi „sustiprinti karių gynybą sudėtingiausiuose fronto rajonuose, aprūpinti brigadas pakankamu kiekiu šaudmenų ir kitomis materialinėmis bei techninėmis priemonėmis“.

Antradienį per spaudos konferenciją Kyjive V.Zelenskis padėtį fronto linijoje prie Pokrovsko apibūdino kaip „itin sudėtingą“, tačiau sakė, kad Rusijos veržimasis į priekį šiame rajone sulėtėjo po Ukrainos puolimo Kursko srityje.

Iš tikrųjų, kelių karinių analitikų, įskaitant Ukrainos stebėsenos projektą „Deep State“, glaudžiai susijusią su Ukrainos gynybos ministerija ir stebintį judėjimą fronte, teigimu, nuo rugpjūčio 6 d. Rusijos kariai Donbase žengia sparčiau nei ankstesniais mėnesiais.

„Čia visiškas chaosas“, – pareiškė „Deep State" analitikas Romanas Pohorelyj, atkreipdamas dėmesį į pagrindinių miestų, tokių kaip Novohrodivka, žlugimą.

Per pastarąsias tris savaites Maskvos pajėgos šiame fronto sektoriuje užėmė daugiau kaip dvi dešimtis miestų ir kaimų su minimaliu pasipriešinimu, įskaitant ilgą laiką išsaugotą Niujorko tvirtovę.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ukrainos karių pozicija fronto linijoje Niujorke, Ukrainoje
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ukrainos karių pozicija fronto linijoje Niujorke, Ukrainoje

Robas Lee, Užsienio politikos tyrimų instituto vyresnysis bendradarbis, Rusijos sėkmę aiškino patyrusių ukrainiečių pėstininkų trūkumu ir išteklių nukreipimu Kursko puolimui.

„Ukraina skyrė rezervus Kurskui, todėl liko mažiau galimybių užpildyti spragas kitur. Kai kurias labiau patyrusias brigadas pakeitė nauji, mažiau patyrę daliniai“, – įvertino analitikas.

„Miestas nustos egzistuoti“

Kariai, kurie šią vasarą buvo mobilizuoti pagal naujus mobilizacijos įstatymus, turėjusius papildyti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gretas, į mūšį buvo išsiųsti menkai apmokyti ir nepatyrę.

„Jie nežino, ką daryti tikroje kovoje. Daugelis jų apsisuka ir bėga po pirmo sprogimo“, – atskleidė leitenantas, kurio kariai yra fronto linijoje netoli Pokrovsko.

Artilerijos daliniuose prie Pokrovsko tarnaujantys kariai taip pat pastebėjo, kad trūksta sviedinių ir labai kontrastuoja ugnies pajėgumų galia, palyginti su Rusijos ištekliais.

„Mums trūksta šaudmenų. Tiesiog neturime pakankamai“, – atviravo artilerijos vadas, pažymėdamas, kad daug išteklių buvo nukreipta į šiaurę, į Kurską. Per pastarąjį mėnesį jo dalinys turėjo vieną sviedinį atsakyti į šešis ar aštuonis rusų iššautus sviedinius.

Tuo tarpu Rusijos pajėgos išlaiko didelį taktinį pranašumą, remdamosi pranašesniais oro ir bepiločių orlaivių bei artilerijos pajėgumais, nurodė Gynybos strategijų centras.

Ukrainos žurnalistas ir karys Stanislavas Asijevas, šiuo metu esantis rytiniame fronte, perspėjo apie galimą „visos pietinės kariuomenės grupuotės regione, ne tik Pokrovsko, sunaikinimą“.

„AP“/„Scanpix“/Bachmutas
„AP“/„Scanpix“/Bachmutas

To priežastimis jis įvardijo „kompleksą aplinkybių: nuo gėlių sodinimo vietoj įtvirtinimų iki vyriausiosios vadovybės nesupratimo problemų, kurios yra akivaizdžios kiekvienam kareiviui apkasuose“.

„Ką galima padaryti dėl Pokrovsko? Deja, vienintelė išeitis – evakuoti kuo daugiau žmonių. Manau, kad miestas greitai nustos egzistuoti“, – niūrių prognozę išsakė S.Asijevas.

Tačiau projekto „Frontelligence Insight“ analitikai tiki, kad Ukrainos vadovybė dar gali sustiprinti fronto liniją dislokuodama naujas brigadas arba perkeldama pajėgas iš kitų sričių. Tačiau, jei Pokrovskas žlugs, tai gali atverti kelią Rusijos kariuomenei pasiekti Dniprą, ketvirtą pagal dydį Ukrainos miestą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas