Sportas gyvai

Ataka Kryme: internautai ėmė ieškoti Jungtinių Valstijų oro pajėgų pėdsakų

Po raketų atakos Kryme, per kurią žuvo mažiausiai 4 žmonės, Kremliaus ir internautų akys nukrypo į Jungtines Valstijas. Rusijai paskelbus, kad už tai JAV sulauks atsako, vienas lietuvis stojo į jos pusę, tvirtindamas, kad JAV pradėjo tiesioginį karą su Rusija. Tuo tarpu analitikai teigia, kad civiliai paplūdimyje galėjo žūti arba būti sužeisti nuo rusų raketos, kuri nepataikė į taikinį ore, nuolaužų.
Sevastopolio paplūdimys
Sevastopolio paplūdimys / Stopkadras

Internautas savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo kaltinimais amerikiečiams dėl atakos Sevastopolyje.

„JAV oro pajėgos šiandien surengė raketų ATACMS smūgį prieš Rusijos civilius gyventojus. Tai yra JAV vyriausybės karo aktas prieš Rusiją. Ar Joe Bidenas prašė Kongreso leidimo pradėti tiesioginį karą su Rusija? Ar amerikiečiai pasirašė už tai?

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Aplinkybės: Rusijos kariuomenė naudoja GPS trukdžius, kad užkirstų kelią dronų ir raketų smūgiams iš Ukrainos teritorijos. Todėl JAV oro pajėgų lėktuvas „Global Hawk“ teikė taikinių nustatymo duomenis ir nuotolinį valdymą ATACMS atakai“, – teigė internautas.

Ataka Kryme

Kaip pranešė Maskvos paskirtas Sevastopolio gubernatorius Michailas Razvožajevas, sekmadienį surengtos atakos Kryme metu žuvo 5 žmonės, įskaitant du vaikus, o sužeistųjų buvo daugiau nei 100.

Stopkadras/Sevastopolio paplūdimys
Stopkadras/Sevastopolio paplūdimys

Rusijos gynybos ministerija teigė, kad žuvo keturi žmonės, į juos pataikius krintančioms nuolaužoms, gubernatorius nurodė didesnį skaičių.

Tarp žuvusiųjų buvo ir Magadano mero pavaduotojo Olego Averjanovo 9 metų dukra. Šeima pusiasalyje atostogavo.

Socialiniuose tinkluose buvo paskelbti vaizdo įrašai, kuriuose matyti smūgio padariniai – sužeisti civiliai, iš paplūdimio nešami neštuvais, ir kiti žmonės, bėgantys iš teritorijos.

VIDEO: Pasirodė filmuoti vaizdai iš Sevastopolio paplūdimio: krentančios raketos nuolaužos sukėlė paniką

Pasak įvykio vietoje buvusių liudininkų, prieš išpuolį nebuvo girdėti sirenos perspėjimo apie oro pavojų.

Anksčiau viena Ukrainos atvirų duomenų analizės grupė išsiaiškino, kad netoli šio paplūdimio yra Rusijos oro gynybos pozicija.

Ukraina šio išpuolio oficialiai nekomentavo.

Nuolaužos ne ATACMS?

Kaip po atakos skelbė ukrainiečių portalas „Unian“, nors dėl ribotos informacijos sunku daryti galutines išvadas, paplūdimyje nukrito rusiškų oro gynybos raketų nuolaužos, o ne ATACMS, kaip tvirtino Rusija.

t.me/Crimeanwind nuotr./Raketos, sprogusios virš paplūdimio Učkujevkoje, nuolaužos
t.me/Crimeanwind nuotr./Raketos, sprogusios virš paplūdimio Učkujevkoje, nuolaužos

Portale rašoma, kad tokias išvadas padarė analitikai, išanalizavę internete prieinamas nuotraukas. Vieną skaitytojo nuotrauką paskelbė „Telegram“ kanalas „Krymskij veter“.

Karo analitikas Oleksandras Kovalenka identifikavo, kad nuolaužos yra zenitinės raketos, paleidžiamos iš raketų komplekso „Tor-M2“, dalis.

Jis taip pat pažymėjo, kad rusai bandė numušti ATACMS raketas naudodami raketų ir ginklų sistemas „Pantsir-S1“, kurios nėra tam skirtos.

Rusijos pozicija

Pirmadienį Maskva perspėjo JAV dėl šio išpuolio pasekmių. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas apkaltino Vašingtoną „žudant rusų vaikus“ ir priminė prezidento Vladimiro Putino komentarus apie kitų šalių apginklavimą, kad jos potencialiai galėtų smogti Vakarų taikiniams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas

„Jungtinių Valstijų dalyvavimas, tiesioginis dalyvavimas, kai žūsta Rusijos civiliai, negali likti be pasekmių, – aiškino D.Peskovas. – Kokios jos bus, parodys laikas.“

Rusijos gynybos ministerija tvirtino, kad Sevastopolį Ukraina atakavo raketomis ATACMS, kurias JAV šiais metais pradėjo tiekti Ukrainai. Pasak jos, keturios raketos buvo numuštos, o penktosios nuolaužos nukrito į paplūdimį, kur žuvo 5 žmonės ir daugiau nei 100 buvo sužeisti.

Ministerija taip pat teigė, kad JAV specialistai nustatė raketų skrydžio koordinates remdamiesi iš JAV palydovų surinkta informacija.

„Visas amerikiečių operatyvinių-taktinių raketų ATACMS skrydžio užduotis įveda amerikiečių specialistai, remdamiesi JAV palydovinės žvalgybos duomenimis“, – savo „Telegram“ kanale teigė Rusijos gynybos ministerija.

Ilgojo nuotolio raketos ATACMS
Ilgojo nuotolio raketos ATACMS

Todėl, anot jos, „atsakomybė už tyčinę raketų ataką prieš civilius Sevastopolio gyventojus pirmiausia tenka Vašingtonui, kuris tiekė šiuos ginklus Ukrainai, ir Kyjivo režimui, iš kurio teritorijos buvo surengta ši ataka“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu paskelbė, kad pirmadienį buvo iškviesta JAV ambasadorė Lynne Tracy Maskvoje, kad išgirstų kaltinimus, jog Vašingtonas „vykdo hibridinį karą prieš Rusiją ir faktiškai tapo konflikto šalimi“.

„Žinoma, Jungtinių Valstijų dalyvavimas išpuoliuose, dėl kurių žūsta taikūs rusai, negali neturėti pasekmių“, – sakė D.Peskovas.

Nors atsisakė pateikti konkrečių detalių, jis paminėjo birželio 6 d. V.Putino komentarus apie įprastinės ginkluotės tiekimą regionams, esantiems netoli Jungtinių Valstijų ir šalia JAV sąjungininkų.

Vašingtono atsakas

Pirmadienį Vašingtonas sureagavo į Kremliaus kaltinimus. Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris atsakė, kad Maskvai nėra neįprasta teigti „absurdiškus, hiperbolizuotus teiginius apie atsakomybę, kurie nėra pagrįsti faktais“.

J.Lapienytės nuotr./Kapitolijus
J.Lapienytės nuotr./Kapitolijus

Jis pažymėjo, kad Rusija iš pradžių kaltino Vašingtoną dėl kovą įvykdyto teroristinio išpuolio Maskvos koncertų salėje, per kurį žuvo daugiau kaip 140 žmonių ir dėl kurio vėliau kaltę prisiėmė ekstremistinė grupuotė „Islamo valstybė“.

„Apgailestaujame, kad šiame kare žuvo civiliai gyventojai. Mes teikiame ginklus Ukrainai, kad ji galėtų ginti savo suverenią teritoriją nuo ginkluotos agresijos, įskaitant Krymą, kuris, žinoma, yra Ukrainos dalis. Rusija galėtų sustabdyti šį karą šiandien“, – teigė M.Milleris.

Pasak jo, JAV neturi jokio vertinimo dėl išpuolio Kryme.

Pentagono atstovas spaudai Charlie‘is Dietzas sakė, kad Ukraina „pati priima sprendimus dėl taikinių ir vykdo savo karines operacijas“.

Analitikų vertinimas

Pirmadienį paskelbtoje Karo tyrimų instituto ataskaitoje analitikai įvertino šį išpuolį. Pasak jų, Rusija tikslingai dislokuoja karinius objektus netoli civilių teritorijų laikinai okupuotame Kryme.

123RF.com nuotr./Krymas
123RF.com nuotr./Krymas

Analitikai pažymėjo, kad Rusija apkaltino JAV, nors ir pripažino, kad jos priešlėktuvinės gynybos perėmimo įrenginio raketa nukrypo nuo skrydžio trajektorijos ir sprogo.

„Rusijos gynybos ministerijos kaltinimai Jungtinėms Valstijoms dėl civilių aukų yra bandymas atgrasyti jas nuo tolesnės saugumo pagalbos Ukrainai“, – teigė analitikai.

Ataskaitoje minima, kad Rusijos tinklaraštininkai aktyviai kritikavo šios šalies institucijas, nes jos nesugebėjo užkirsti kelio atakai, užtikrinti pakankamai apsaugos. Be to, atakos metu neveikė ir oro pavojaus sirenos, o šalia paplūdimių nėra jokių slėptuvių.

Pasak analitikų, vaizdo įrašai ir nuotraukos rodo, kad Rusijos kariai nuo pat invazijos į Ukrainą pradžios civilinėse Krymo teritorijose dislokavo karinę įrangą. Tuo pat metu okupacinė Rusijos valdžia neatsakingai skatina rusų turizmą Kryme.

Ekspertai teigė, kad Rusijos kariuomenė greičiausiai tikslingai dislokuoja karinius objektus netoli civilių Krymo teritorijų, siekdami atgrasyti Ukrainos atakas.

„Tikėtina, kad Rusija pažeidžia savo pačios Tarptautinės humanitarinės teisės taikymo taisykles, kuriose teigiama, kad „kariniai vadai turėtų vengti išdėstyti karinius objektus tankiai apgyvendintose teritorijose arba šalia jų“, – pažymėjo analitikai.

Panašius kaltinimus savo „Telegram“ kanale išdėstė ir Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos vadovo pavaduotojas Mychailo Podoliakas
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos vadovo pavaduotojas Mychailo Podoliakas

„Kryme nėra ir negali būti jokių „paplūdimių“, „turistinių zonų“ ir kitų fiktyvių „taikaus gyvenimo“ požymių. Krymas neabejotinai yra Rusijos okupuota svetina teritorija, kurioje vyksta karo veiksmai, vyksta visavertis karas.

Tas pats karas, kurį Rusija sukėlė išimtinai genocido ir agresijos tikslais. Krymas taip pat yra didelis karinis miestelis ir sandėlis su šimtais tiesioginių karinių taikinių, kuriuos rusai ciniškai bando užmaskuoti ir pridengti savo civiliais gyventojais“, – rašė jis.

15min verdiktas: trūksta konteksto. JAV oro pajėgos nesurengė atakos prieš Krymą, kurios metu žuvo penki žmonės. Ukraina kol kas nekomentavo, ar atakai buvo panaudotos ATACMS raketos, kurias tiekia JAV. Kremlius suskubo apkaltinti JAV „žudant rusų vaikus“ ir perspėjo apie pasekmes. Vašingtonas atsakė, kad Rusijos kaltinimai nepagrįsti, ir pabrėžė, kad Ukraina pati priima sprendimus dėl taikinių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius