Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Kyjivas: į Kazachstano opozicijos veikėją pasikėsinę įtariamieji pabėgo iš Ukrainos

Ukraina penktadienį pranešė, kad nustatė du įtariamuosius dėl pasikėsinimo Kyjive nužudyti garsų Kazachstano opozicijos veikėją, ir pridūrė, kad abu jie pabėgo į kaimyninę Moldovą.
Ukrainos policija
Ukrainos policija / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Šią savaitę Ukrainos sostinės policija pranešė, kad netoli savo namų buvo pašautas ir sunkiai sužeistas Kazachstano opozicijos veikėjas ir tinklaraštininkas Aydosas Sadykovas (Aidosas Sadykovas).

A. Sadykovas, vadovaujantis gerai žinomam Kazachstano opoziciniam socialinės žiniasklaidos kanalui, kuriame kritikuojamas šalies prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas (Kasymas Žomartas Tokajevas), 2014 metais gavo prieglobstį Ukrainoje.

„Du vyrai kruopščiai suplanavo žurnalisto nužudymą“, – sakoma Ukrainos generalinės prokuratūros pranešime. Jame priduriama, kad abu įtariamieji yra Kazachstano piliečiai.

Jie atvyko birželio 2 dieną iš Lenkijos ir stebėjo A. Sadykovą iki antradienio, kai pasikėsino į jo gyvybę, pranešė prokuratūra. 

„Tą pačią dieną po pasikėsinimo nužudyti įtariamieji paliko Ukrainos teritoriją, kirsdami Ukrainos ir Moldovos sieną“, – sakoma pareiškime. Abu įtariamieji buvo įtraukti į tarptautinį ieškomų asmenų sąrašą.

Aktyvisto žmona Natalia Sadykova (Natalija Sadykova) penktadienį sakė, kad A. Sadykovas tebėra ligoninėje sunkios būklės, ir kaltino Kazachstano prezidentą K.-J. Tokayevą įsakius įvykdyti išpuolį.

„Neklydau nei tada, kai apkaltinau Tokayevą šiuo pasikėsinimu nužudyti, nei tada, kai sakiau, kad šaulys buvo profesionalas“, – tvirtino N. Sadykova.

K.-J. Tokayevas nurodė Kazachstano teisėsaugos pareigūnams bendradarbiauti su Ukraina ieškant įtariamųjų, sakė jo atstovas spaudai, cituotas Rusijos naujienų agentūrų. 

„Astana yra pasirengusi bendradarbiauti su Ukraina, taip pat ir per Interpolą“, – sakė atstovas.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) paragino pradėti tyrimą dėl išpuolio. 

„Žinia apie išpuolį prieš Sadykovą vidury dienos Kyjivo centre kelia didžiulį nerimą“, – pareiškė HRW Europos ir Vidurio Azijos padalinio vadovas Hugh Williamsonas (Hju Viljamsonas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius