Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kyjivas sako, kad sąjungininkai turi griežtai reaguoti į Š. Korėjos karių siuntimą Rusijai

Ukrainos užsienio reikalų ministras Andrijus Sybiha penktadienį pareikalavo „neatidėliotinos ir griežtos“ Kyjivo sąjungininkų reakcijos, teigdamas, kad Šiaurės Korėja padeda Rusijos invazijai savo kariais ir ginklais.
Nina Liashonok / ZUMAPRESS.com
Nina Liashonok / ZUMAPRESS.com

Šie jo komentarai pasirodė po to, kai Pietų Korėjos žvalgybos agentūra pareiškė, kad Šiaurės Korėja nusprendė siųsti „didelio masto“ karines pajėgas paremti rusų kare Ukrainoje. 

Dėl žvalgybos agentūros pareiškimo susirūpinimą išreiškė Prancūzija ir Didžioji Britanija, kurios yra tvirtos Ukrainos sąjungininkės.

„Rusija rimtai eskaluoja savo agresiją, įtraukdama KLDR (Šiaurės Korėją), kaip karo šalį“, – socialiniame tinkle „X“ parašė A. Sybiha.

„Reikalaujame, kad euroatlantinė bendruomenė ir pasaulis nedelsdami griežtai reaguotų“, – pridūrė jis.

„Šiaurės Korėja ginklais ir kariais padeda Rusijos agresijai prieš Ukrainą“, – socialiniame tinkle „X“ rašė A. Sybiha.

Jis sakė, kad šie šiaurės korėjiečiai yra ne samdiniai, o „reguliarūs daliniai, kuriuos Maskva planuoja naudoti kaip patrankų mėsą“.

Ministras paragino Ukrainos sąjungininkus „padidinti karinę paramą Ukrainai“ ir visiškai paremti prezidento Volodymyro Zelenskio parengtą veiksmų planą, kaip užbaigti Rusijos pradėtą karą.

V. Zelenskio vadinamasis pergalės planas apima raginimą nedelsiant pakviesti Ukrainą įstoti į NATO.

A. Sybiha, pakartojęs plano punktus, paragino: „Panaikinkite apribojimus tolimojo nuotolio smūgiams. Pradėkite perimti Rusijos raketas ir dronus virš Ukrainos. Pateikite kvietimą į NATO. Didinkite investicijas į Ukrainos ginklų gamybą. Imkitės veiksmų!“

Pietų Korėjos nacionalinė žvalgybos tarnyba (NIS) penktadienį paskelbė išsamias palydovines nuotraukas, kuriose, anot jos, matyti pirmasis dislokavimas, ir nurodė, kad, jos vertinimu, Šiaurės Korėja iš viso gali pasiųsti apie 12 tūkst. karių. 

Anot žvalgybos, 1,5 tūkst. specialiųjų pajėgų karių jau yra Rusijos Tolimuosiuose Rytuose ir dalyvauja mokymuose.

Naujienų agentūros AFP aukšto rango šaltinis Ukrainos prezidentūroje pateikė tokią pat informaciją apie mokymuose Rusijos Tolimuosiuose Rytuose jau dalyvaujančių Šiaurės Korėjos specialiųjų pajėgų karių skaičių. 

„Neįmanoma nuspėti, kokių padarinių tai turės mūšio lauke, jei ten bus Šiaurės Korėjos karių. Tai gali apsunkinti padėtį“, – sakė šaltinis.

Maskva ir Pchenjanas yra sąjungininkai nuo pat Šiaurės Korėjos įkūrimo po Antrojo pasaulinio karo, o 2022 metais Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą jie dar labiau suartėjo.

Vakarų šalys jau seniai sako, kad Rusijos pajėgos Ukrainai pulti naudoja Šiaurės Korėjos raketas, tačiau ir Maskva, ir Pchenjanas tai neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito