Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kyjivas susidūrė su dilema: ką daryti su savo vyriausiuoju žvalgybos vadu – K.Budanovu

Nuo rugsėjo pabaigos Ukrainos saugumo ir gynybos sektoriuje beveik kas savaitę vyksta rotacijos. Rugsėjo antroje pusėje gynybos ministras Rustemas Umerovas atleido du Ukrainos karinės žvalgybos vadovo Kyrylo Budanovo pavaduotojus. Po dviejų savaičių, spalio 1 d., jis atleido tris savo pavaduotojus ir Gynybos ministerijos valstybės sekretorę Liudmilą Daragan.
Kyrylo Budanovas
Kyrylo Budanovas / „Scanpix“ nuotr.

Nuo rugsėjo pabaigos taip pat sklando gandai, kad posto gali netekti ir pats K.Budanovas.

Spalio 3 d. Ukrainos nacionalinio saugumo komiteto vadovo pavaduotojas Jurijus Misiachinas pareiškė, kad neplanuojama atleisti karinės žvalgybos vadovo.

Parlamento narys pacitavo R.Umerovą, kuris esą pareiškė, kad „šis klausimas šiandien nesvarstomas“. Tačiau tai kalbų apie galimą jo atleidimą nenutildė.

Telegram/Oleksandras Syrskis ir Kyrylo Budanovas
Telegram/Oleksandras Syrskis ir Kyrylo Budanovas

Censor.NET žurnalistė Tetjana Nikolajenko, Gynybos ministerijos antikorupcinės tarybos narė, radijui „Radio NV“ atkreipė dėmesį, kad K.Budanovo santykiai su Ukrainos prezidento kanceliarija „tapo labai komplikuoti“.

„Jei kalbėsime apie jo santykius su (Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos vadovu Andrijumi) Jermaku, jų tikriausiai niekada nebuvo galima pavadinti vaniliniais ar kaip ten juos vadinti. Tai tebuvo konkurenciniai santykiai tarp gana įtakingų žaidėjų.“

Ji pripažino, kad greičiausiai norima K.Budanovui „pakirpti sparnus“, nes jis netenka reikšmingo įtakos sverto tam tikriems procesams, ypač šalies aprūpinimui šaudmenimis.

„Man atrodo, kad politinė istorija (dėl atleidimų – 15min) nebuvo išspręsta“, – pažymėjo T.Nikolajenko.

Jos teigimu, netrūksta gandų ir apie tai, kad prezidentas Volodymyras Zelenskis norėtų atleisti dabartinį gynybos ministrą R.Umerovą, tačiau žmonės, su kuriais ji bendrauja, sako, kad „prezidentas gal ir priėmė tokį sprendimą, bet neturi kandidato jį pakeisti“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Kyrylo Budanovas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Kyrylo Budanovas

Tačiau su K.Budanovu, jos nuomone, situacija kiek kitokia: „Atrodo, kad kandidatas į jo vietą yra, bet neaišku, ką toliau daryti su K.Budanovu. Tai yra, K.Budanovas nėra iš tų žmonių, kurie eis ir ramiai sėdės, net kaip (buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus) Zalužnas, būdamas ambasadoriumi Londone“.

Anot Antikorupcinės tarybos narės, K.Budanovas pasirodė esąs labiau nepriklausomas veikėjas, nepriklausomas žiniasklaidos veikėjas.

Ji atkreipė dėmesį, kad labai ilgą laiką prezidento kanceliarija jį netgi palaikė šiame žaidime, „tol, kol šis žaidimas buvo reikalingas atsverti žmonių meilę V.Zalužnui“.

„Reikėjo kokio nors kito... Kažkaip nepatogu vartoti žodį personažas, bet tikriausiai veikėjas – angliška šio žodžio prasme, kaip figūra, kuri pritrauktų tokį pat susidomėjimą, tokį pat dėmesį, o gal net ir tam tikrą meilę.

Dabar, ko gero, tokio siužeto plėtojimas aplink K.Budanovą nebėra Bankovos interesų sferoje. Ir, ko gero, pagrindinis Bankovos uždavinys dabar – ką daryti su K.Budanovu. Kur jam rasti vaidmenį, kad šis žmogus netaptų priešu“, – komentavo T.Nikolajenko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas