Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kyjivas turi netikėtą problemą šalies rytuose: naujokai bijo šaudyti į rusus

Nors Ukrainos pajėgos tęsia precedento neturinčią operaciją Rusijos Kursko srityje, panašu, kad pirminis planas neišdegė: Maskva atitraukė dalį savo pajėgų iš fronto linijos Ukrainoje, bet ne iš ten, kur Kyjivui skauda labiausiai.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / Volodymyras Zelenskis / „Telegram“

Naujienų agentūrai „Associated Press“ (AP) Ukrainos kariuomenės vadai pripažino, kad šiuo metu Ukraina nebegali sustabdyti pagreičio, kuriuo praranda brangias savo pozicijas rytiniame fronte.

Vieni iš jų kaltina Rusijos nesibaigiančius amunicijos išteklius, kiti – pranašumą ore, o tretieji – neseniai į ginkluotąsias pajėgas priimtus naujokus, kurie... atsisako šaudyti į priešą.

„Kai kurie žmonės nenori šaudyti. Jie mato, kad priešas yra šaudymo pozicijose tranšėjose, bet nepaleidžia ugnies. Štai kodėl žūsta mūsų vyrai. Kai jie nenaudoja savo ginklų, jie yra neveiksmingi“, – žurnalistams pareiškė nusivylęs 47-osios ukrainiečių brigados bataliono vadas.

Taip pat yra tokių, kuriems sunku surinkti ginklus ar koordinuoti pagrindinius kovinius judesius. Dalis karių apskritai palieka savo postus ar mūšio lauką.

„Naujai pašauktieji ukrainiečiai toli gražu nėra tokie užgrūdinti kovotojai, kurie ėjo į karą pirmaisiais plataus masto invazijos metais“, – pastebėjo AP.

Pasak keturių brigadų, ginančių Pokrovsko sritį, vadų ir karių, naujokams trūksta net minimalaus pasirengimo.

Jų vadai skundėsi, kad jiems tenka planuoti operacijas su tokiais pėstininkais, kurie nemoka šaudyti į taikinius ir nežino elementarios topografijos. Negana to, kai kurie iš jų nepasitikėjo savo viršininkų kovos planais ir palikdavo parengtas pozicijas. Karo lauko vadai išreiškė didelį nusivylimą naujokų, kuriuos į fronto liniją siunčia teritoriniai verbavimo centrai, parengtimi.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys

„Pagrindinė problema – naujokų išlikimo instinktas. Anksčiau žmonės galėdavo iki paskutinės akimirkos išsilaikyti savo pozicijose. Dabar, net ir lengvai apšaudant pozicijas, jie atsitraukia“, – aiškino vienas 110-osios brigados karys.

Tačiau jis pripažino, kad ne visi bėga iš mūšio lauko – vis dar yra motyvuotų žmonių, tačiau jų labai, labai nedaug.

Analitinio Gynybos strategijų centro karybos ekspertas Viktoras Kevliukas pažymėjo, kad naujokų apmokymas yra tinkamas, o brigados vadai tiesiog „ieško paaiškinimų taktinėms nesėkmėms“.

„Brigados vadas taip pat turi tinkamas moralinio poveikio priemones. Jei visi šie procesai bus įtvirtinti brigadoje, didelių problemų nekils. Jei šie mechanizmai neveikia, apie negatyvą skaitome socialinėje žiniasklaidoje“, – dėstė jis.

Pokrovsko rajone esančio Prohreso kaimo praradimas yra naujausias teritorijos praradimo pavyzdys, dėl kurio vadai kaltina rekrūtus, rašoma AP straipsnyje.

31-osios brigados daliniai pasitraukė per prastai koordinuotus manevrus, o tai paskatino 47-ąją brigadą įsijungti į kovą ir bandyti stabilizuoti liniją. Panašus scenarijus gegužės mėn. rutuliojosi ir Očeretynėje.

Pasak vieno iš vadų, naujieji kovotojai ne tik neturi šaudymo patirties, bet ir neišmoko koordinuoti kovinių užduočių mažose grupėse ar taikyti net paprastą taktiką.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Ukrainos karys
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Ukrainos karys

„Iš vadavietės norėčiau duoti įsakymus mažoms (pėstininkų) grupėms, tačiau nesu tikras, ar jos sugeba vykdyti šiuos įsakymus, nes joms trūksta koordinacijos ir ryšio. Kartais tiesiog norisi pačiam nusišauti“, – pareiškė jis.

Anksčiau karo analitikas ir buvęs Ukrainos saugumo pajėgų (SBU) karininkas Ivanas Stupakas paaiškino, kad rusų tikslas yra „supjaustyti“ ukrainiečių grupuotę Donecko srityje į dvi dalis – sutartinę šiaurinę ir pietinę. Rusijos pajėgos toliau žengia Pokrovsko link, o vietos gyventojai turi tik vieną ar dvi savaites evakuotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi