Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 07 /17:23

Kyjive – paskutinė pagarba fronte žuvusiam Tadui Tumui: skambėjo himnai, kariai atsisveikino priklaupę

Ketvirtadienį Kyjive, Šv. Mikalojaus katedroje, atsisveikinta su Ukrainos fronte nuo Rusijos okupantų rankos žuvusiu pirmuoju Lietuvos kariu savanoriu Tadu Tumu. Katedroje buvusi Tado bičiulė Agata apie jį pasakė, kad tai pavyzdys mums visiems. Paskutinį žodį tardamas Lietuvos ambasadorius Valdemaras Sarapinas užtikrino, kad Tadas amžinai liks ir lietuvių, ir ukrainiečių širdyse kaip didvyris.

Ketvirtadienį iki vidurdienio likus apie pusvalandžiui į katedrą rinkosi žmonės.

Kaip pranešė ten esanti 15min žurnalistė Dominyka Bukšaitytė, karstas su lietuvio palaikais buvo atvežtas maždaug pusvalandis po vidurdienio, tačiau žmonių rinkosi vis daugiau jau numatytu laiku. Tarp jų instruktorių misijos Ukrainoje „Gyvačių salos“ atstovai, kurie ir organizavo šį T.Tumo pagerbimą.

„Prie katedros plazdėjo ir Ukrainos, ir Lietuvos vėliavos“, – sakė D.Bukšaitytė.

VIDEO: Su malda ir bičiuliais šalia: Kyjive pagerbtas kare žuvęs lietuvis Tadas Tumas

Čia atėjusi Tado bičiulė Agata kalbėjo, kad T.Tumas esąs pavyzdys mums visiems. Jis įrodė, kad lietuviai ir ukrainiečiai yra broliai, pasiryžę ištiesti vieni kitiems ranką.

VIDEO: „Lietuviai yra ukrainiečių broliai ir Tadas tai rodė”: fronte žuvusį lietuvį Tadą Tumą prisimena bičiulė Agata

Tarp pirmųjų atėjusių prie katedros kartu su Tado bendražygiais, kitais lietuviais buvo ir Lietuvos ambasadorius Ukrainoje V.Sarapinas.

Po pagerbimo ceremonijos T.Tumo palaikai bus kremuoti, o urna keliaus į Lietuvą. Planuojama, kad Lietuvoje laidotuvės vyks kitos savaitės penktadienį arba šeštadienį, tačiau tikslios datos Tado bendražygiai sako negalį įvardinti – viskas priklausys nuo to, kaip jiems pavyks atvykti iš Ukrainos.

VIDEO: Kyjive atsisveikinama su Ukrainoje žuvusiu lietuvių kariu Tadu Tumu: aikštėje jau renkasi bičiuliai

Karstas su T.Tumo palaikais į katedrą atvežtas kiek po 12.30 val. Prieš tai čia vyko kito žuvusio kario pagerbimo ceremonija.

„Tadas žuvo kovodamas su rašistais okupantais, gindamas Ukrainos laisvę ir nepriklausomybę, kas reiškia visų mūsų laisvę ir nepriklausomybę“, – susirinkusiems sakė Lietuvos ambasadorius Ukrainoje V.Sarapinas.

„Šis siaubingas karas, deja, vis dar tęsiasi, ir prakeikti rašistai orkai, stengiasi daryti viską, kad sutrikdytų mūsų gyvenimus, bet jiems tai nepavyks, nes mes žinome, kokios nepalaužiamos Ukrainos ginkluotosios pajėgos, kokia nepalaužiama paprastų ukrainiečių valia, kokia nepalaužiama Ukrainos partnerių ir draugų parama“, – kalbėjo ambasadorius.

„Lietuva buvo, yra ir visada bus su Ukraina, nes tai ir mūsų kova su prakeiktais rašistais orkais“, – pridūrė jis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Atsisveikinimas su Tadu Tumu-Milžinu
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Atsisveikinimas su Tadu Tumu-Milžinu

Po ceremonijos katedroje karstas su T.Tumo palaikais pagerbiamas ir šalia jos. Čia Lietuvos ir Ukrainos vėliavos perduotos Tado bendražygiams, sugiedoti Lietuvos ir Ukrainos himnai.

VIDEO: Ant kelių priklaupę kariai ir trimitai: Kyjive išlydėtas Ukrainos ir Lietuvos didvyris Tadas

Didvyris tiek Lietuvoje, tiek Ukrainoje

Ambasadorius V.Sarapinas, atvykęs pagerbti žuvusio T.Tumo, 15min sakė, kad Lietuvos ambasados pagalba rengiant laidotuves – daugiausia konsultavimas.

„Konsultavome artimuosius, šeimos įgaliotus žmones, kurie ir dabar čia yra. Mūsų konsulinio departamento pareigūnai, kariškiai konsultavo. O pagrindinis vaidmuo organizavimo priklauso ukrainiečiams, Ukrainos kariuomenei“, – kalbėjo ambasadorius.

VIDEO: Ambasadorius Ukrainoje apie kare žuvusį lietuvį: „Tai nėra tik skambus žodis, Tadas yra didvyris ir Lietuvoje, ir Ukrainoje“

Tai, kad Tadas pagerbiamas ir Kyjive, anot ambasadoriaus, yra labai svarbu: „Tai žmogus, kovojęs už Ukrainą, už jos laisvę ir nepriklausomybę. Kartu – ir už mūsų laisvę ir nepriklausomybę. Tad ir mes pagerbsime.

Tai nėra vien skambūs žodžiai, tai yra žmogus didvyris tiek Lietuvoje, tiek Ukrainoje.“

Tardamas paskutinį žodį atsisveikinat su Tadu ambasadorius irgi sakė: „Ilsėkis ramybėje, mielas Tadai. Tu amžinai išliksi didvyriu tiek sesių, brolių ukrainiečių, tiek ir visų lietuvių širdyse. Amžina šlovė tau. Šlovė Lietuvai. Slava Ukraine.“

Laidotuvėmis rūpinasi Ukrainos kariuomenė

VšĮ „Iki pergalės“ vadovė Aiva Maliauskienė, viena iš Tado Tumo pagerbimo Kyjive organizatorių, teigė, kad didelio lietuvių indėlio nereikėję rengiant atsisveikinimą – Ukrainos kariuomenė pati viską organizuoja pagal turimas procedūras.

„Kariuomenė viską atliko labai sklandžiai, stengiesi kuo greičiau viską padaryti, kadangi suprato, kaip tai aktualu, kad Lietuva laukia“, – kalbėjo A.Maliauskienė.

VIDEO: Kario Tado pagerbimą organizavusi Aiva: su didvyriais yra atsisveikinama kaip pridera

Lietuvoje laidotuvės būsiančios ne tik šeimai ir artimiesiems, tikino Aiva, nes, „mūsų visų akimis, tai yra didvyris“: „Tai žmogus, kuris atvyko ne tik padėti Ukrainai kovoti su priešu, bet tuo pačiu pristabdyti juos (rusus – red. past.), kad mes būtume saugesni Lietuvoje.

Todėl mums jis yra didvyris, o su didvyriais yra atsisveikinama kaip pridera.“

Ukrainoje yra užsieniečių legiono tradicija taip atsisveikinti su žuvusiais kolegomis kariais, atvykusiais iš užsienio: „Jie taip padėkoja ir atsisveikina.“

„Galėtų gyventi saugant NATO“

„Jis galėjo gyventi laisvoje Europoje, džiaugtis gyvenimu, saugomas NATO. Jis galėjo žaisti su savo dviem kūdikiais ir mylėti savo moterį. Jis galėjo tai padaryti. Bet kai jis suprato – jei šis rusų maras nebus sustabdytas, anksčiau ar vėliau karas ateis į jo šalį, į jo miestą, į jo namus... Ir jis iškeliavo ginti Ukrainos, kuri šiandien saugo visą civilizuotą pasaulį...

Jis mirė. Iškeliavo kaip šviesos karys. Kaip tikras didvyris. Bet jis mirė tam, kad kiti galėtų gyventi...

Ketvirtadienį išlydėsime Tadą Tumą Šv. Mikalojaus katedroje Kyjive, kuri tapo paskutine visų mūsų karių šventove“, – kviesdamas į atsisveikinimą su T.Tumu socialiniuose tinkluose rašė Konstantinas Gudauskas.

Po atsisveikinimo T.Tumo palaikai bus parvežti į Lietuvą.

Pražudė dronas

Apie T.Tumo, slapyvardžiu „Milžinas“, žūtį pranešta vasario 23-iąją. Jam buvo 42-eji.

Instruktorių misijos Ukrainoje „Gyvačių salos“ vadovas Sigitas Maliauskas sakė, kad lietuvis kartu su ukrainiečiu prie Bachmuto į priešakines linijas vežė minas, kai į jų automobilį pataikė rusų FPV dronas.

Plačiau – Ukrainoje žuvo lietuvių karys „Milžinas“: išvyko su D.Žalimo grupe.

15min žiniomis, tai yra pirmasis Ukrainos kovos veiksmuose žuvęs lietuvis. Anksčiau buvo pranešta apie kelis mūšiuose sužeistus lietuvių kovotojus.

2023 m. vasarą Kyjivo ligoninėje mirė už Ukrainą Bachmute kariavęs lietuvis Valerijus Polkovnikovas. Apie jo mirtį pranešęs bičiulis teigė, kad V.Polkovnikovas mirė nuo Bachmute patirtų sužeidimų, tačiau Lietuvos ambasada Ukrainoje žinių apie sužeidimus nepatvirtino. Vėliau buvo patikslinta, kad žaizdos nebuvo pagrindinė mirties priežastis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas