Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L. Austinas giria naują saugumo erą Azijos ir Ramiojo vandenyno regione

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) šeštadienį gyrė, jo žodžiais, naują saugumo erą Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, Vašingtonui stiprinant savo aljansus, kuriais siekiama atsverti augančią Kinijos karinę galią ir įtaką.
Singapūro saugumo forumo diskusijos. / Vincent Thian / AP
Singapūro saugumo forumo diskusijos. / Vincent Thian / AP

JAV stiprina ryšius saugumo srityje visame regione – nuo Japonijos iki Australijos. Amerikiečiai dažniau rengia bendras karines pratybas ir reguliariai siunčia karinius laivus ir lėktuvus į Taivano sąsiaurį bei Pietų Kinijos jūrą, tuo labai piktindami Pekiną.

Atsakydamas L. Austinui Kinijos generolas leitenantas Jing Jianfengas (Dzing Dzianfengas) apkaltino Jungtines Valstijas siekiu sukurti NATO versiją Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, ir pavadino Vašingtoną didžiausiu iššūkiu regiono taikai ir stabilumui.

Pasak L. Austino, pastaruosius trejus metus Azijos ir Ramiojo vandenyno regione būta naujos konvergencijos beveik visais saugumo aspektais, čia suprantama partnerystės galia.

„Ši nauja konvergencija lemia stipresnį, atsparesnį ir pajėgesnį partnerysčių tinklą, o tai apibrėžia naują saugumo erą Azijos ir Ramiojo vandenyno regione“, – Singapūre vykstančiame „Šangri La dialogo“ saugumo forume sakė L. Austinas.

Tačiau, jo teigimu, tai nereiškia vienos šalies valios primetimo, bauginimo ar prievartos. L. Austinas tikriausiai turėjo galvoje Kiniją, vis labiau žvanginančią ginklais dėl savarankiško Taivano ir agresyviau reiškiančią savo pretenzijas Pietų Kinijos jūroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito