Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L.Kojala – apie dramą Moldovoje: netikėti rezultatai ir Kremliaus hibridiniai veiksmai

Moldovos referendume dėl narystės Europos Sąjungoje balsai pasidalino beveik po lygiai, tad laukiama dramatiškos rezultatų skaičiavimo pabaigos.
Rinkimai Moldovoje
Rinkimai Moldovoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala sako, kad tokie skaičiai yra ypač netikėti.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Linas Kojala
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Linas Kojala

„Drama Moldovoje. Referendumas dėl krypties į ES įrašymo į konstituciją vyksta balsas į balsą. Ilgą laiką pirmavo „ne“, bet suskaičiavus beveik 99 proc. balsų situacija persisvėrė į „taip“ pusę. Panašu, jog toks bus ir galutinis rezultatas.

Tai – netikėta, mat apklausos prognozavo įtikinamą „taip“ pergalę. Už tai pasisakydavo 60+ proc. Moldovos gyventojų“, – atkreipė dėmesį politologas.

„Scanpix“/AP nuotr./Rinkimai Moldovoje
„Scanpix“/AP nuotr./Rinkimai Moldovoje

Moldova šiais metais jau pradėjo derybas dėl narystės. Šis referendumas nebuvo tiesiogiai su tuo susijęs, jo tikslas – konstitucijoje įtvirtinti kryptį į ES ir sumažinti rizikas dėl ateities politinių svyravimų.

„Bet toks trapus rezultatas, net ir laimint „taip“, tik sustiprins abejones, kad šalis susiskaldžiusi, o Kremlius hibridiniais veiksmais išlaiko nemenką įtaką“, – akcentuoja analitikas.

Prezidentė Maia Sandu kalba apie beprecendentį priešiškų jėgų kišimąsi į procesą. Ji pati laimėjo pirmąjį prezidento rinkimų turą su 42 proc. balsų. Jai teks varžytis su Alexandru Stoianoglo, kuris surinko 26 proc.

ES: balsavimas vyko beprecedenčio Rusijos kišimosi sąlygomis

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rinkimai Moldovoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rinkimai Moldovoje

Europos Sąjunga pirmadienį pareiškė, kad balsavimą Moldovos prezidento rinkimuose ir referendume dėl prisijungimo prie bloko aptemdė „precedento neturintis Rusijos kišimasis ir bauginimas“.

„Atkreipėme dėmesį į tai, kad šis balsavimas vyko beprecedenčio Rusijos ir jos įgaliotinių kišimosi ir bauginimo sąlygomis, siekiant destabilizuoti demokratinius procesus Moldovos Respublikoje“, – sakė ES atstovas Peteris Stano.

Kremlius skelbia savo naratyvus apie neva pastebėtas „anomalijas“

Dmitrijus Peskovas/Reuters
Dmitrijus Peskovas/Reuters

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad Moldovos prezidento rinkimuose ir referendume dėl stojimo į Europos Sąjungą neva buvo „anomalijų“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad tiek referendume dėl narystės ES, tiek prezidento rinkimuose buvo tam tikras augimas Maios Sandu ir pritariančiųjų narystei bloke stovyklos naudai.

Moldovoje vis dar skaičiuojami paskutiniai balsai, o proeuropietiškų pažiūrų M.Sandu kaltina nusikalstamas grupuotes, bendradarbiaujančias su, jos žodžiais, užsienio jėgomis – turima omenyje Maskva, – kišimusi į šalies reikalus.

Maskvai 2022-ųjų vasarį pradėjus plataus masto karą prieš kaimyninę Ukrainą, M.Sandu pateikė paraišką dėl Moldovos narystės ES.

„Duomenys, kuriuos šiuo metu matome, kelia daugybę klausimų, – sakė D.Peskovas. – Matome gana mechanišką, sunkiai paaiškinamą balsų, palankių Sandu ir referendumo dalyviams, kurie pasisako už orientavimąsi į Europos Sąjungą, augimą.“

Kremlius pridūrė, kad Moldovos prezidentė turės įrodyti savo kaltinimus dėl Maskvos kišimosi į rinkimus.

„Tai gana rimti kaltinimai (...). Jei ji negavo balsų dėl kažkokių nusikalstamų grupuočių, ji turi pateikti įrodymus“, – sakė D.Peskovas.

Kišiniovo pareigūnai apkaltino į Rusiją pabėgusį moldavų politiką Ilaną Shorą organizavus plataus masto balsų pirkimo schemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito