Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L.Kojala – apie tai, kas laimės JAV rinkimus

Kas laimės JAV prezidento rinkimus? Atspėti, kas iškris metant monetą, tikimybė tokia pat, kaip nuspėti rezultatą, sako Rytų Europos studijų centro vadovas politologas Linas Kojala.
Linas Kojala, Donaldas Trumpas ir Kamla Harris
Linas Kojala, Donaldas Trumpas ir Kamla Harris / Vida Press/Scanpix/Reuters/BNS

Savo apžvalgoje jis pateikia keletą svarbių tendencijų, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį.

• Sėkmingas K.Harris pasirodymas debatuose, rekordinė 1 mlrd. JAV dolerių perkopusi jos kampanijai suaukotų pinigų suma, išaugęs rinkėjų entuziazmas visgi neturi jokio apčiuopiamo efekto apklausose. Netgi priešingai – svyruojančiose valstijose pastaruoju metu Donaldo Trumpo pozicijos atrodo stipresnės, nei oponentės (pastaba: beveik visi poslinkiai paklaidos ribose).

Donaldo Trumpo ir Kamalos Harris palaikymas, L.Kojalos duomenys
Donaldo Trumpo ir Kamalos Harris palaikymas, L.Kojalos duomenys

• D.Trumpas kiek didina atotrūkį rinkėjams vertinant, kuris kandidatas geriau susidorotų su imigracija (+25 proc. punktai) ekonomikos problemomis (+11 pp.). Mažėja teigiančių, kad K.Harris simbolizuoja pokytį (jos pranašumas 5 pp.).

• K.Harris sunkiai sekasi atsikratyti Joe Bideno – labai nepopuliariaus prezidento – balasto. Viename pastarųjų interviu ji pasakė, kad dalyvavo daugelio svarbiausių sprendimų priėmimo procese kartu su J.Bidenu, todėl nemato esminių skirtumų. Jau netrukus jai teko bandyti išsisukti iš situacijos – viena vertus, nesinori deginti tiltų su prezidentu, kita vertus, akivaizdu, jog tokie atsakymai jai (švelniai tariant) nepadeda.

• Kitas K.Harris iššūkis – abstraktus kalbėjimas. Didelė dalis rinkėjų iki šiol negali įvardyti, kokią politikos kryptį siūlo demokratų kandidatė, kokie principai yra jai svarbiausi priimant sprendimus, kuo tai skiriasi nuo J.Bideno. Iki šiol strategija vengti konkretumo ir plėsti potencialų elektoratą pasiteisino, bet ilgainiui K.Harris gali tekti labiau atsiverti.

• Pakeisti rinkėjų nuostatas – sunku, nes demokratai ir respublikonai gyvena skirtinguose pasauliuose. Netikite? Tik 17 proc. demokratų mano, kad nelegalių sienos su Meksika kirtimo atvejų skaičius pastaruoju metu auga. Bet taip teigia 51 proc. respublikonų. Panašūs atsakymai ir vertinant ekonomikos būklę.

• Kova tarp vyrų ir moterų: D.Trumpas turi apčiuopiamą pranašumą tarp rinkėjų vyrų (+16 pp.), tuo metu K.Harris – tarp moterų (+14 pp.). Įdomu, kad Vakarų šalyse atliekami tyrimai rodo, jog jauni vyrai yra linkę būti konservatyvesni nei kur kas liberaliau politiką vertinančios moterys, tad šios skirtys gali nebūti trumpalaikės ar pritaikomos tik JAV.

• Galutinė išvada: D.Trumpas turi pozityvių žinių, bet negalima sakyti, jog įgijo apčiuopiamą pranašumą, sako L.Kojala. Rinkimų kova itin atkakli ir tęsis iki pat rinkimų dienos (nors dalyje valstijų balsavimo procesas jau prasidėjęs).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant