Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 08

L.Kojala paaiškina: kas skandina J.Bideną, ar mažės parama Ukrainai ir kokios D.Trumpo perspektyvos

Amerikiečiai gali perduoti Kongreso kontrolę respublikonams, tikėdami, kad jie geriau tvarkysis su ekonomika nei prezidento Joe Bideno demokratai. Ar priešprieša JAV politikai virs naujomis apkaltomis? Kodėl dėl Ukrainos paramos susitarti gali būti sunkiau? Kokios valstijos bus kertinės? Tai 15min paaiškino politologas Linas Kojala ir Vašingtone esanti žurnalistė Aistė Čiučiurkaitė.
Linas Kojala
Linas Kojala / 15min nuotr.

Interviu temos

  • Joe Bideno politikos ateitis laimėjus respublikonams
  • Kodėl dėl ekonomikos amerikiečiai viltis deda į respublikonus
  • Įspūdžiai iš Vašingtono: kodėl taksistai keikia prezidentą dėl kainų
  • Nusikalstamumo, migracijos ir abortų tema rinkimuose
  • Dvejonės dėl paramos Ukrainai ir izoliacionizmo srovė
  • Donaldo Trumpo ir Joe Bideno ateitis
  • Kertinės rinkimų valstijos: kodėl verta stebėti Pensilvaniją

– Linai, jeigu respublikonai užsitikrintų daugumą Kongrese – bent vienuose iš jų rūmų – kaip atrodytų likę dveji Joe Bideno metai?

– Jie būtų sunkūs. Istorijoje turime daug pavyzdžių, įskaitant ir Donaldo Trumpo kadenciją, kai jam teko dirbti su demokratų dominuojamu Kongresu – yra priešinga politine partija negu prezidento atstovaujama politinė jėga. Tai reiškia, kad procesai stringa.

Atstovų Rūmuose turbūt turėtume bėdų dėl biudžeto tvirtinimo, turėtume bėdų iš Joe Bideno perspektyvos dėl parlamentinių tyrimų, susijusių su Joe Bideno sūnumi, su jo administracijos pareigūnų veikla, nes, panašu, kad apkalta tampa JAV politinės sistemos norma.

Imago / Scanpix nuotr./Joe Bidenas
Imago / Scanpix nuotr./Joe Bidenas

Jeigu kalbėtume apie Senatą, sunkiai įsivaizduotume, kad respublikonų dominuojamame Senate prezidentui pavyktų patvirtinti, pavyzdžiui, skiriamus teisėjus.

– Aiste, šiuo metu esate Vašingtone. Kokia ten atmosfera?

Šiandien Vašingtonas pabudo su didžiuliais kamščiais. Nuo 6 valandos ryto yra atsidarę balsavimo centrai. Žmonės džiaugiasi, kad rinkimai vyksta, šventinė atmosfera. Tačiau kartu juntamas ir nerimas.

– Kas labiausiai rūpi rinkėjams, ar tas pats kaip Lietuvoje – aukštos kainos, ekonomika? Ar svarbios specifinės Amerikai temos, tokios kaip abortai? Kas lems rinkėjų pasirinkimą?

– Abortai, ginklų ribojimai yra temos, kurios yra svarbios amerikiečiams, taip pat kaip ir sveikatos apsauga, švietimas, energetika, demokratijos ateitis.

Bet visų svarbiausia tema yra ekonomika ir ypač infliacija bei energetika. Vakar važiavome taksi ir vairuotojas labai daug kalbėjo apie politiką, mums pasisekė su juo pasikalbėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas