Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

L.Kučma svarsto apie V.Putiną: tam tikra manija arba psichikos sutrikimas

Buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma perspėjo, kad JAV „praras veidą prieš visą pasaulį“, jei paliks Kyjivą, o taip pat teigė, kad Vakarų klaidos prisidėjo prie Vladimiro Putino invazijos praėjusiais metais.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / Vida Press nuotr.

Savo pirmajame nuo 2015 m. interviu Vakarų leidiniui L.Kučma apibūdino V.Putiną kaip karjeros KGB agentą. „Tai jo profesija su viskuo, ką tai reiškia, – teigė jis laikraščiui „The Guardian“ ir pridūrė: – Žmonės sako, kad tai, jog jis yra apsėstas Ukrainos, yra tam tikra manija arba psichikos sutrikimas. Galbūt tai tiesa.“

2022 m. vasario 24 d. L.Kučma ir jo žmona Liudmila buvo Kyjivo centre, kai Rusija užpuolė Ukrainą. „Buvau įsitikinęs, kad V.Putinas gali įsiveržti, bet nebuvau tikras, ar jis nuspręs įsiveržti, – sakė pašnekovas. Tą rytą jie pabudo nuo sprogimų. – Tai buvo baisu, šokas. Gatvėje pamačiau, kaip virš mano galvos praskrido du bombonešiai.“

V.Putino tikslas buvo ne tik užgrobti žemę, bet ir sunaikinti pačios Ukrainos, kaip „konkurencingos alternatyvos Rusijai“, koncepciją, sakė jis. „Tai įrodo siaubingi žmonių nuostoliai ir reputacijos aukos, kurias V.Putinas pasiruošęs dėl to paaukoti“, – teigė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Leonidas Kučma
„Scanpix“/AP nuotr./Leonidas Kučma

L.Kučma – rusakalbis iš pramoninių Ukrainos pietryčių, buvęs sovietinės raketų gamyklos direktorius – 1994-2005 m. buvo Ukrainos prezidentas. Jis pasirašė du istorinius susitarimus su Rusija, kurie užtikrino Ukrainos sienas po SSRS: 1995 m. Budapešto memorandumą ir 1997 m. draugystės sutartį, suderintą su Borisu Jelcinu, su kuriuo jį siejo geri santykiai.

Pirmasis Maskvos revizionistinių ambicijų ženklas pasirodė 2003 m., sakė L.Kučma. Naujasis Rusijos prezidentas V.Putinas pareiškė pretenzijas į nedidelę Tuzlos salą Juodojoje jūroje, esančią tarp Krymo ir Rusijos žemyninės dalies. Tąkart V.Putinas atsitraukė. 2008 m. pasiuntęs karius į kaimyninį Sakartvelą, jis dar kartą davė „aiškių ženklų“ apie savo ketinimus jėga išplėsti Rusijos sienas. Po to 2014 m. pavasarį jis užgrobė Krymą.

„Buvo labai nemalonu, kad pasaulis nereagavo. Jis tylėjo, – sakė L.Kučma. – V.Putinas suprato, kad jis gali daryti bet ką, nes nebuvo jokio principingo atsako“. Pašnekovas paaiškino, kad Rusijai tai leido užgrobti tolesnę teritoriją rytiniame Donbaso regione, taip ji pradėjo beveik dešimtmetį trunkantį Rusijos ir Ukrainos karą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas