Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laive prie Šri Lankos 13 dienų siautęs gaisras užgesintas

Konteineriniame laive prie Šri Lankos 13 dienų siautęs gaisras antradienį po tarptautinės operacijos pagaliau buvo užgesintas, pranešė karinis jūrų laivynas.

Laive „MV X-Press Pearl“ buvo šimtai tonų chemikalų, plastiko ir kosmetikos produktų. Dėl gaisro daugybė smulkių plastiko granulių iš laivo konteinerių nuklojo paplūdimius ir privertė uždrausti žvejybą. Tai didžiausia Šri Lankos jūrų ekologinė katastrofa; jos padarinius likvidavo tūkstančiai karių.

Ekspertai iš olandų gelbėjimo kompanijos SMIT įlipo į „MV X-Press Pearl“ ir pranešė, kad mašinų skyriai yra užlieti.

Singapūre registruotas laivas užsidegė gegužės 20 dieną, rengdamasis įplaukti į Kolombo uostą.

Karinio jūrų laivyno atstovas kapitonas Indika de Silva sakė, kad 186 m ilgio konteinerinio laivo laivagalis dėl užliejimo nugrimzdo maždaug per metrą.

„Nėra neįprasta laivui pasvirti atgal, kai ant denio lietas vanduo subėga į mašinų skyrių“, – naujienų agentūrai AFP sakė I.de Silva.

Pasak jo, vanduo nebeliejamas, kad laivas nebūtų dar labiau užtvindytas, bet kai kurios laivo dalys vis dar pernelyg karštos, kad būtų galima nuodugniai jį visą apžiūrėti.

Tačiau karinio jūrų laivyno narai tikrina po vaterlinija esančią laivo dalį, ar nėra korpuso įtrūkimų.

Kovoti su liepsnomis, sunaikinusiomis daugumą iš kone 1,5 tūkst. gabentų konteinerių, Šri Lankos kariniam jūrų laivynui padėjo Indijos pakrančių apsaugos tarnyba ir SMIT buksyrai.

Prieš tris mėnesius pastatytame laive buvo 25 t azoto rūgšties, kažkiek etanolio ir tepalų. 28 konteineriuose buvo plastiko granulės, kurios pateko į jūrą.

Laive taip pat buvo 278 t degalų ir 50 t mazuto.

Šri Lankos Jūrų aplinkos apsaugos administracijos (MEPA) vadovė Dharshani Lahandapura sakė, jog pareigūnai vis dar vertina ekologinę žalą, bet pridūrė, kad ji tikriausiai yra didžiausia per jos gyvenimą.

Pasak MEPA vadovės, įgula apie azoto rūgšties nuotėkį tikriausiai sužinojo gegužės 11-ąją, kai į Malaiziją ir Singapūrą plaukęs laivas dar buvo toli nuo Šri Lankos vandenų.

Šri Lanka pirmadienį pradėjo kriminalinį tyrimą dėl gaisro ir jūros užteršimo.

Policijos atstovas Ajithas Rohana sakė, kad kapitonas ir vyriausiasis inžinierius, kurie abu yra Rusijos piliečiai, nuo pirmadienio buvo apklausiami 14 valandų. Trečias įgulos narys, Indijos pilietis, taip pat buvo ilgai apklausiamas, nurodė atstovas.

VIDEO: Skęsta chemikalus gabenęs ir beveik 2 savaites degęs laivas – pakrantę valo šimtai karių

„Prašome generalinio prokuroro rekomendacijų dėl tolesnių žingsnių“, – sakė A. Rohana ir pridūrė, kad 25 narių įgula, kuri iš laivo buvo evakuota gegužės 25 dieną, vis dar karantinuojasi.

Laivas plaukė į Kolombą iš Indijos Gudžarato valstijos. Anksčiau jis lankėsi Katare ir Dubajuje; ten į jį buvo pakrauti konteineriai su azoto rūgštimi.

Šri Lankos pareigūnai įtaria, kad gaisras kilo dėl azoto rūgšties nuotėkio.

Šri Lankos teismas antradienį nurodė paimti trijų svarbių įgulos narių pasus, kol vyksta tyrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas