Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Las Vegaso šaulys taikėsi į netoliese esančias kuro saugyklas, galbūt tikrino kitus muzikos festivalius

Sekmadienį JAV Las Vegaso mieste buvo įvykdytos daugiausia aukų nusinešusios žudynės šių laikų šalies istorijoje. Pro viešbučio langą į koncerte susirinkusią minią šaudęs Stephenas Paddockas atėmė 58 gyvybes, beveik pusė tūkstančio žmonių buvo sužeisti. Tačiau šaulio užmojai buvo kur kas didesni – jis taikėsi į netoliese esančias kuro saugyklas, rašo „Las Vegas Review Journal“.
Stephenas Paddockas
Stephenas Paddockas taikėsi į netoliese esančias kuro saugyklas / „Scanpix“/AP nuotr.

Kol kas nėra žinoma, kodėl 64 metų amžiaus į pensiją išėjęs ir lošti mėgstantis buhalteris įvykdė žiaurų nusikaltimą. Tačiau šaltiniai atskleidė, kad iš 32 viešbučio „Mandalay Bay“ aukšto šaudęs S.Paddockas taikėsi ir į maždaug už 335 metrų esančias lėktuvų kuro saugyklas.

Šaltinių teigimu, į kuro saugyklas pataikė dvi kulkos, tačiau jos nesukėlė gaisro ar sprogimo. Kulkų padaryta žala buvo greitai likviduota.

FTB atstovė spaudai Sandra Breault nesutiko pakomentuoti situacijos. „Negalime komentuoti vykstančio tyrimo“, – sakė ji.

Patikimo šaltinio teigimu, uždegti lėktuvų kurą – sudėtinga, kadangi saugyklos turi specialius mechanizmus, užkertančius kelią gaisrui.

Aviacijos konsultantas iš Kolorado valstijos Mike'as Bondas patvirtino tokius „Las Vegas Review Journal“ šaltinio žodžius.

„Automatinis ginklas negali susprogdinti kuro saugyklos, – tikino M.Bondas. – Patį kurą, laikomą vienoje drėgnoje vietoje, labai sunku uždegti. Turi būti labai mėgėjiškas teroristas, kad taip galvotum.“

S.Paddockas ant 12 savo ginklų buvo sumontavęs įtaisus, leidžiančius iš pusiau automatinių šautuvų šaudyti automatiniu režimu, antradienį nurodė JAV federaliniai pareigūnai.

JAV alkoholio, tabako ir šaunamųjų ginklų biuro (BATF) vyresnioji specialioji agentė Jill Schneider taip pat sakė žurnalistams, kad šaulys S.Paddockas trijose vietose laikė beveik 50 šaunamųjų ginklų.

Pasak jos, šį arsenalą sudarė graižtviniai ir lygiavamzdžiai šautuvai, taip pat pistoletai.

VIDEO: Vaizdo įraše – šūvių koncerte išgąsdinti žmonės

S.Paddockas naudojo iki šiol menkai žinomą ginklų priedėlį – spyruoklinę buožę (bump stock). Jos veikimo principas pagrįstas šūvio atatrankos energijos panaudojimu pakartotinai paspausti nuleistuką, todėl gali būti pasiekiama beveik automatiniam režimui prilygstanti šaudymo sparta. Vis dėlto tokio ginklo šūvių sklaida labai padidėja.

Taikėsi į kitus festivalius

JAV tyrėjai aiškinasi, ar S.Paddockas prieš užsisakydamas kambarį Las Vegaso viešbutyje, iš kurio sekmadienį nušovė dešimtis kantri muzikos koncerto klausytojų, tikrino galimybę smogti didesniems muzikos festivaliams Las Vegase ir Čikagoje, taip pat galbūt Bostono stadionui „Fenway Park“.

Tyrėjai taip pat aptiko užuominą apie stadioną „Fenway Park“, sakė Bostono policijos detektyvas Mike'as McCarthy, bet daugiau detalių nepateikė.

Rugpjūčio mėnesį Čikagoje S.Paddockas buvo užsisakęs kambarį, kurio langai išeina į festivalio „Lollapalooza“ vietą, o rugsėjo pabaigoje – kambarį netoli Las Vegaso bulvaro su langais į festivalį „Life Is Beautiful“, sako pareigūnai, tiriantys jo judėjimą iki surengiant daugiausiai aukų pareikalavusias šaudynes per visą dabartinę JAV istoriją.

Neaišku, ar jis tose vietose apgalvojo žudynes.

Tyrėjai taip pat aptiko užuominą apie stadioną „Fenway Park“, sakė Bostono policijos detektyvas Mike'as McCarthy, bet daugiau detalių nepateikė.

Vienas federalinis pareigūnas sakė, jog tiriama galimybė, kad S.Paddockas planavo ir kitas atakas, įskaitant automobilio susprogdinimą. Pareigūnas neturėjo įgaliojimų viešai aptarinėti šį klausimą ir su naujienų agentūra „The Associated Press“ (AP) kalbėjo anonimiškai.

VIDEO: Liudininko vaizdo įrašas iš išpuolio Las Vegase

Anksčiau pareigūnai paskelbė, kad S.Paddockas savo automobilyje turėjo 1 600 šovinių, taip pat trąšų, kurias galima panaudoti gaminant sprogmenis, ir beveik 23 kg medžiagos, naudojamos sprogstantiems taikiniams.

Tyrėjai aiškinasi jo biografiją, bet vis dar nežino, kokie buvo jo motyvai.

Kol kas aiškėja „pusiausvyros netekusio ir pavojingo“ vyro, per dešimtmečius sukaupusio ištisą ginklų arsenalą, vaizdas, sakė šerifas Josephas Lombardo. Tačiau, pasak jo, tyrėjai sužinojo, kad S.Paddockas gyveno „slaptą gyvenimą“, kurio „didelė dalis niekada nebus gerai suprasta“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant