Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos diplomatijos vadovas: „Latvija pasiruošusi kovoti už bendras vertybes“

Latvija yra pasiruošusi kovoti už bendras vertybes, o ne tik suteikti teroro atakų sukrėstai Prancūzijai politinį ir moralinį palaikymą, užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius pareiškė antradienį, Latvijos nepriklausomybės dienos išvakarėse.
Latvijos ministras Edgaras Rinkevičius
Latvijos ministras Edgaras Rinkevičius / Twitter iliustr.
Temos: 1 Latvija

Šiuo komentarus E.Rinkevičius išsakė priėmime, surengtame Latvijai ruošiantis trečiadienį minėti nepriklausomybės paskelbimo 97-ąsiasi metines, nurodė Užsienio reikalų ministerija.

„Valstybės 97-ųjų metinių išvakarėse norėčiau pasveikinti jus su Latvijos gimtadieniu. Susirinkome kartu tą dieną, kai Europa ir visas pasaulis prisimena teroristinių atakų Paryžiuje aukas, – sakė ministras. – Beveik prieš 100 metų sąjungininkai prancūzai ir britai padėjo apsaugoti naujai paskelbtos Latvijos valstybės nepriklausomybę ir saugumą. Dešimtmetį esame sąjungininkai Europos Sąjungoje ir NATO, todėl Latvija yra pasiruošusi ne vien palaikyti Prancūzijos žmones politiškai ir morališkai, bet ir kovoti kartu už mūsų bendras vertybes.“

„Tik treji metai skiria mus nuo mūsų valstybės šimtmečio; galime didžiuotis tuo, ką pasiekėme, ir neabejotinai žvelgiame į ateitį su pasitikėjimu. Už Latviją!“, – pridūrė E.Rinkevičius.

Tautinis sąjūdis Latvijoje prasidėjo XIX amžiaus pabaigoje, o jo kulminacija tapo 1918 metų lapkričio 18 dieną paskelbta nepriklausomybės deklaracija.

Šalis susikūrė po Pirmojo pasaulinio karo ir dviejų Rusijoje įvykusių revoliucijų, nuvertusių caro režimą.

Latvija, kaip ir Lietuva bei Estija, nepriklausomybe džiaugėsi tik 22 metus: 1940 metais ją okupavo Sovietų Sąjunga, 1941 metais – nacistinė Vokietija, o 1944 metais šalis vėl atiteko Maskvai.

Per penkis dešimtmečius trukusią sovietinę erą dešimtys tūkstančių Latvijos gyventojų buvo ištremti į Sibirą arba pasitraukė į Vakarų šalis.

Dėl Maskvos vykdytos intensyvios „rusifikacijos“ politikos šiuo metu etniniai rusai dabar sudaro apie trečdalį Latvijos gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas