Per Kalėdas skaitykite kartu. Prenumeratai -50%
Išbandyti

Latvija pradėjo 12–17 metų paauglių skiepijimą nuo COVID-19 „Moderna“ vakcina

Latvijoje penktadienį prasidėjo 12–17 metų paauglių skiepijimas nuo koronaviruso „Moderna“ vakcina, informavo Nacionalinė sveikatos tarnyba.
Vakcinacija Latvijoje
Vakcinacija Latvijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iki šiol Latvijos paaugliai buvo skiepijami tik „Pfizer-BioNTech“ vakcina.

Šalyje 16 proc. 12–15 metų paauglių ir 32 proc. 16–17 metų jaunuolių jau yra gavę vieną vakcinos nuo COVID-19 dozę.

Europos vaistų agentūra (EVA) praėjusią savaitę rekomendavo vartoti bendrovės „Moderna“ sukurtą vakciną nuo pandeminio koronaviruso skiepijant 12–17 metų vaikus.

Tai jau antrasis preparatas, kuriuo Europoje buvo leista skiepyti paauglius, kovojant su COVID-19 pandemija. Amsterdame įsikūrusi agentūra gegužę leido Europos jaunuolius skiepyti bendrovių „BioNTech“ ir „Pfizer“ sukurta vakcina.

„Vakcinos „Spikevax“ vartojimas nuo 12 iki 17 metų vaikams bus toks pats kaip žmonėms nuo 18 metų“, – sakoma EVA pranešime.

Agentūra pridūrė, kad preparatas turėtų būti suleidžiamas dviem dozėmis keturių savaičių intervalu.

„Spikevax“ poveikis buvo išanalizuotas atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo 3 732 šios amžiaus grupės vaikai, nurodė EVA.

„Studija parodė, kad „Spikevax“ 12–17 metų [asmenims] sukėlė antikūnų atsaką, palyginamą su stebėtu tarp 18–25 metų jaunų suaugusiųjų“, – sakoma pranešime.

„Moderna“ vakcina perneša žmogaus organizmo ląstelėms genetinę medžiagą, paskatinančią jas gaminti viruso dyglių baltymą. Organizmo imuninė sistema reaguoja į šį susirgimo nesukeliantį antigeną ir prisitaiko sparčiau reaguoti kontakto su realiu patogenu atveju.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

redakcija@bns.lt, Užsienio naujienų skyrius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tvarumu garsėjanti kompanija „Reynaers Aluminium“ prisidės prie unikalaus miestelio verslui statybų Kauno LEZ
Reklama
Energija veiksme: kaip Dakaro lenktynininkas valdo stresą ir iššūkius
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas