Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Latvijoje poilsiaujantys lietuviai piktinasi dėl informacijos apie avariją Liepojoje stokos, patys latviai – ramūs

Aiškėja sekmadienio pavakarę Latvijos Liepojos nuotekų valymo įrenginiuose įvykusios avarijos mastai. Pasak miesto savivaldybės Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovės Zitos Lazdānes, pirmieji tyrimai rodo, kad jūros vanduo yra saugus maudytis. Tuo tarpu vietos gyventojai ir Latvijoje atostogaujantys lietuviai 15min atskleidė, kad po avarijos daugiausia nerimo sukėlė informacijos trūkumas.
Vos už 70 kilometrų nuo Palangos poilsiautojų laukia Liepoja
Liepoja / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Plačiau apie Liepojoje įvykusią avariją galite skaityti čia: Liepojoje – ekologinė avarija: į jūrą pateko didelis kiekis nevalytų nuotekų, uždrausta maudytis.

Papėje gyvenantis lietuvis, nenorėjęs skelbti savo vardo, papasakojo apie ekologinį incidentą.

„Avarija įvyko sekmadienio pavakarę, apie pusę penkių. Liepojoje ir aplink yra informacinės sistemos, kuriomis galima įspėti gyventojus įvykus nelaimei.

Pikčiausia, kad tas nebuvo padaryta – nei pavojaus žinučių, nei įspėjimų vietos žiniasklaidoje. Nieko. Žmonės ėjo vakare prie jūros, maudėsi, o tik paskui, jau arčiau vidurnakčio, kažkur vietos naujienų portale pasirodė informacija apie nelaimę.

Mano nuomone, tai nusikalstama, taip slėpti informaciją nuo žmonių“, – vertino lietuvis.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./ Laukinis, nesvetingas, tačiau įtraukiantis Latvijos pajūris
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./ Laukinis, nesvetingas, tačiau įtraukiantis Latvijos pajūris

Pasak jo, po pirminio šoko atsigavę vietos gyventojai, antradienį jau ėmė aiškintis, dėl kokios priežasties 2009 metais pastatyta atliekų tvarkymo sistema griuvo praėjus tiek nedaug laiko nuo jos eksploatacijos pradžios.

Pašnekovas svarstė, kad ekologinis incidentas galėtų atnešti nemažai nuostolių populiariam Latvijos kurortiniam miestui, mat per patį atostogų sezono įkarštį tokios avarijos nežada nieko gero turizmo sektoriui.

123RF.com nuotr./Liepoja, Latvija
123RF.com nuotr./Liepoja, Latvija

Nerimavo dėl vaikų

Apie tai, kad aplinkinių miestelių gyventojai nebuvo tinkamai informuoti, 15min pasakojo ir Latvijoje su vaikais šiuo metu atostogaujanti Vilija.

„Mes ilsimės sodyboje, kuri yra maždaug 15 km nuo artimiausio miesto, artimiausi kaimynai irgi nėra arti.

Internetu mažai naudojamės, todėl buvo nelabai smagu jau vakare, išsimaudžius jūroje, ypač kai ir vaikai maudėsi, po visko perskaityti, kad įvyko tokia avarija. Apie tai išvis sužinojome iš Lietuvos žiniasklaidos.

Šiandien jau daugmaž aišku, kad ji nebuvo didelė, tačiau tas, kad nebuvome tinkamai informuoti, sukėlė nerimo“, – pasakojo su vaikais vasarą Latvijos pajūryje leidžianti moteris.

Avarijos nesureikšmina

Liepojoje gyvenantis Arturas, paklaustas apie incidentą, teigė jo nesureikšminantis. Anot vyro, panašios nuomonės laikosi ir jo aplinkos žmonės.

„Supraskite, kad vietos gyventojai, kurie čia ne atostogų atvažiavę, tai retokai vaikšto maudytis.

Dauguma gyventojų sekmadienį ar pirmadienį tik viena ausimi buvo girdėję apie tai, kad kažkas nutiko. Ir tai tik dėl to, kad kaimynai vieni kitiems ėmė pasakoti, kad reikėtų mažiau naudotis dušais, buvo tokia rekomendacija“, – pasakojo Arturas.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Liepoja
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Liepoja

„Manau, kad jei būtų kažkas išties rimto, jei būtų tikrai rimta ekologinė katastrofa, tai visi jau žinotų, būtų kažkokių panikos ženklų, o dabar tai ramu“, – pridūrė pašnekovas.

Situacija suvaldyta

Kaip 15min teigė Liepojos Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovės Z.Lazdāne, pirmadienio naktį nuotekį pavyko sustabdyti ir vandenvalos įrenginių veikla šiuo metu atkurta.

Paklausta, ar jau leidžiama maudytis jūroje, savivaldybės atstovė paragino dar neskubėti.

„Šiuo metu esame gavę tik pirminius vandens taršos tyrimus, kurie parodė, kad jūros vandenų tarša nebuvo pasiekusi pavojingos koncentracijos.

Tačiau vietos gyventojus ir miesto svečius raginame dar neskubėti, mat galutinai apie tai, kad maudytis yra saugu, galėsime paskelbti tik gavę antrųjų mėginių rezultatus, kuriuos turėtume turėti jau netrukus“, – pasakojo Z.Lazdāne.

123RF.com nuotr./Baltijos jūra ties Liepoja, Latvija
123RF.com nuotr./Baltijos jūra ties Liepoja, Latvija

Jos teigimu, pirmadienį savivaldybės institucijų atstovai susisiekė su aplinkinių miestelių, taip pat ir Palangos administracijomis ir įspėjo apie ekologinį incidentą.

Z.Lazdāne pridūrė, kad avarijos priežastis bus siekiama išsiaiškinti pasitelkus vietos mokslininkus.

Lietuvos institucijos tikina, kad maudytis mūsų pajūry saugu. Tačiau Klaipėdos gelbėtojai rekomenduoja kol kas to nedaryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius