Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos prezidentas suteikė malonę mokesčių tarnybos duomenis nutekinusiam programišiui

Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis suteikė malonę programišiui Ilmarui Poikanui, žinomam slapyvardžiu Neo, nuteistam už komercine paslaptimi laikomų duomenų vagystę iš Valstybinės mokesčių tarnybos elektroninio deklaravimo sistemos. Aukščiausiasis Teismas spalio 27 dieną paliko galioti Rygos apygardos teismo nutartį, panaikinusią I.Poikanui paskelbtą išteisinamąjį nuosprendį dėl kaltinamojo akto dalies, susijusios su neteisėtu komercinę paslaptį sudarančių duomenų gavimu. Programišiui buvo skirta 60 valandų viešųjų darbų.
Raimondas Vėjuonis.
Raimondas Vėjuonis. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip nurodė prezidentas, nors I. Poikanas savo veiksmais pažeidė įstatymą, nauda, kurią dėl to gavo visuomenė, yra gerokai didesnė už jo veiksmų pasekmes.

„Jie prisidėjo prie valstybės valdymo atvirumo ir skaidrumo, taip pat atkreipė visuomenės dėmesį į valstybinių informacinių sistemų saugumo klausimą“, – sakė R. Vėjuonis.

Prezidentas, vadovaudamasis Konstitucijos 45-uoju straipsniu ir Malonės įstatymo 4-uoju straipsniu, visiškai atleido I.Poikaną nuo bausmės ir panaikino jam teistumą.

Lapkritį I. Poikanas kreipėsi į R.Vėjuonį su prašymu suteikti jam malonę. Jis argumentavo, kad jo patraukimas atsakomybėn baudžiamosios teisės priemonėmis gali sukurti pavojingą precedentą ir sukelti neigiamų pasekmių teisinės ir demokratinės valstybės įvaizdžiui Latvijos gyventojų bei tarptautinės bendrijos akyse.

2009 metais Latvijos universiteto darbuotojas I.Poikanas aptiko saugumo spragą Latvijos mokesčių tarnybos duomenų bazėje ir pavogė komercine paslaptimi laikomus duomenis, taip pat pareigūnų deklaracijas su informacija apie jų pajamas.

Kaip nurodoma kaltinamajame akte, I.Poikanas nuo 2009 metų spalio iki 2010 metų vasario atsisiuntė per 7 mln. elektroninių dokumentų apie fizinius ir juridinius asmenis, taip pat apie vieną banką, todėl jam buvo pateikti kaltinimai pavogus komercines paslaptis.

Dalį pavogtų duomenų Neo paskelbė internete. Šie duomenys parodė, kad nepaisant šalį apėmusios finansų ir ekonomikos krizės, valdžios pareigūnai nebuvo susiveržę diržų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas