Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos SAM ketina prašyti vyriausybės skelbti dalinę mobilizaciją dėl COVID-19

Latvijos sveikatos apsaugos ministerija planuoja penktadienį kreiptis į vyriausybę ir paprašyti jos dėl COVID-19 skelbti dalinę mobilizaciją, antradienį per vyriausybės posėdį sakė Skubiosios medicinos pagalbos tarnybos Katastrofų medicinos centro vadovė Dita Heiberga.
Ryga per pandemiją
Ryga per pandemiją / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mobilizacija reiškia, kad bus tikslingai planuojamos ir rengiamos karinės ar civilinės gynybos priemonės siekiant neleisti, kad valstybei iškiltų grėsmė, arba siekiant likviduoti jos pasekmes, naudojant tam tikrus žmogiškuosius, materialinius ir finansinius išteklius, sakė D.Heiberga.

Sveikatos apsaugos ministerija prognozuoja, kad vyriausybė mobilizaciją paskelbti turės jau lapkričio 2 dieną.

Tai pirmas kartas, kai Latvijoje būtų pasitelkiamas Mobilizacijos įstatymas, pabrėžė D.Heiberga.

Sveikatos apsaugos ministras Danielis Pavlutas planuoja penktadienį pateikti vyriausybei įsaką dėl dalinės ar lokalios mobilizacijos, užsimindamas, kad anksčiau šį mėnesį šalyje paskelbus nepaprastąją padėtį bus mobilizuojami žmogiškieji ištekliai. SAM turės įgaliojimus koordinuoti ir skelbti šaukimus, spręsti, kokioms sveikatos apsaugos darbuotojų kategorijoms bus taikoma mobilizacija.

Įsake taip pat bus nurodyta, kokio valstybės finansavimo reikia mobilizacijai.

SAM įsteigs savo institucijų, klinikinių universitetinių ligoninių, Gynybos ministerijos ir Teisingumo ministerijos pareigūnų darbo koordinavimo štabą, sakė D.Heiberga.

Rygos Rytų universitetinė klinikinė ligoninė, Paulo Stradinio klinikinė universitetinė ligoninė ir septynios regioninės ligoninės organizuos darbuotojų, dirbsiančių COVID-19 ir kituose skyriuose, apmokymą.

Šaukimus gaus asmenys, dirbantys privačiose sveikatos priežiūros institucijose, ir kitose srityse dirbantys sveikatos ekspertai, nurodė D.Heiberga.

Premjeras Krišjanis Karinis sakė, kad asmenys, kurie bus mobilizuojami, turėtų būti informuojami jau dabar, kad galėtų pasirengti pokyčiams.

Mobilizacija taip pat galėtų paveikti įvairių sveikatos priežiūros institucijų darbą, vėliau joms reikės valstybės paramos, pridūrė vyriausybės vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento