Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lėktuvo nutupdymas Baltarusijoje: kaip reagavo pasaulio lyderiai?

Po to, kai Minske buvo priverstinai nutupdytas bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, kuriuo skrido vienas opozicijos aktyvistas Romanas Protasevičius, į Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo veiksmus dėmesį atkreipė galingiausių pasaulio šalių lyderiai. Jie vienas po kito baisėjosi tokia operacija, kuri sukėlė grėsmę ne tik minėto orlaivio keleiviams, bet ir civilinei aviacijai.
Romanas Protasevičius
Romanas Protasevičius / „Scanpix“/AP nuotr.

Tarptautinis pasipiktinimas vieningas, o Baltarusiją, regis, teisina tik jos pagrindinė sąjungininkė, A.Lukašenkos režimą išlaikanti Rusija.

Bet jei Kremlius antradienį paskelbė apgailestaujantis dėl Europos reakcijos, tai Bendrijos lyderiai perspėjo dėl planuojamų naujų sankcijų Minskui, įskaitant, ko gero, ir plačius suvaržymus prekybai. Be to, ES oro vežėjai nutraukė susisiekimą su Baltarusija.

Nutupdytu orlaiviu skridęs Baltarusijos opozicijos tinklaraštininkas Romanas Protasevičius buvo suimtas Minsko oro uoste. Jis kaltinamas organizavęs masinius neramumus, aktyvistui gresia iki 15 metų laisvės atėmimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Ryanair“ lėktuvas, priverstas nusileisti Minske
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Ryanair“ lėktuvas, priverstas nusileisti Minske

15min pateikia pagrindinių pasaulio lyderių komentarus apie incidentą Baltarusijos oro erdvėje ir per tokią specialiąją operaciją įvykdytą R.Protasevičiaus areštą.

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja

Su R.Protasevičiumi Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja matėsi būtent Graikijos sostinėje, kur jis fotografavo jos darbinį vizitą.

„Ir praėjus septynioms dienoms režimas pakėlė specialiąsias tarnybas ir naikintuvus ir organizavo viso civilinio lėktuvo užgrobimą tik tam, kad paimtų Romaną įkaitu“, – kalbėjo S.Cichanouskaja.

„Pareiškimų laikas praėjo. Akivaizdu, baltarusiams dabar reikalingi ryžtingi veiksmai ir tarptautinės bendruomenės pagalba, – pridūrė Baltarusijos opozicijos lyderė. – Aliaksandras Lukašenka asmeniškai sukėlė tarptautinį skandalą ir panaudojo karinę aviaciją prieš taikius Baltarusijos ir Europos šalių piliečius, siekdamas susidoroti su vienu vieninteliu žmogumi.“

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Sviatlanos Cichanouskajos spaudos konferencija
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Sviatlanos Cichanouskajos spaudos konferencija

S.Cichanouskaja šiomis dienomis stengiasi veikti kuo aktyviau ir vėl atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį į situaciją Baltarusijoje.

JAV prezidentas Joe Bidenas

„Šis piktinantis incidentas ir vaizdo įrašas, kurį, atrodo, per prievartą padarė R.Pratasevičius, yra gėdingi puolimai tiek prieš kitokias politines pažiūras, tiek prieš spaudos laisvę“, – pareiškė JAV prezidentas Joe Bidenas.

Šis jo pareiškimas pasirodė po to, kai Baltarusijos valstybinė televizija paskelbė vaizdo įrašą, kuriame sulaikytas R.Protasevičius sako bendradarbiaujantis su teisėsaugos pareigūnais ir duodantis „prisipažįstamuosius parodymus“ dėl kaltinimų organizavus protestus.

VIDEO: Suimto R.Protasevičiaus tėvas: tai ne jo žodžiai ir intonacija, o veidas nugrimuotas po sužalojimų

„Sveikinu žinią, kad Europos Sąjunga paragino taikyti tikslines ekonomines sankcijas ir kitas priemones ir paprašė mano komandos parengti tinkamas galimybes, kad atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn“, – savo pareiškime pridūrė JAV prezidentas.

ES institucijų vadovai

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis incidentą, kai keleivinis lėktuvas priverstinai buvo nutupdytas Minske, pavadino tarptautiniu skandalu. O vėliau pridūrė: „Neleisime žaisti rusiškos ruletės su nekaltais žmonėmis.“

„Romanas Protasevičius turi būti paleistas nedelsiant. Mes spausim režimą tol, kol jis pagaliau gerbs žiniasklaidos, žodžio laisvę ir nuomonės laisvę. Tai išpuolis prieš demokratiją. Tai išpuolis prieš saviraiškos laisvę, prieš Europos suverenumą“, – pareiškė ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Scanpix“/AP nuotr./Ursula von der Leyen ir Charles'is Michelis
„Scanpix“/AP nuotr./Ursula von der Leyen ir Charles'is Michelis

EK pirmininkė pridūrė, kad ES investicijų ir ekonominės pagalbos Baltarusijai paketas, kurio vertė siekia 3 mlrd. eurų, kol kas bus įšaldytas – kol Baltarusija „nevirs demokratiška“.

Bendruose pareiškimuose Vakarų šalių lyderiai kaltina Minsko režimą užgrobus ES šalyje registruotą ir iš vienos ES narės į kitą skridusį lėktuvą. Sekmadienio operacija vadinama „valstybiniu terorizmu“.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį paragino Baltarusiją tučtuojau paleisti R.Protasevičių ir jo partnerę. Ji taip pat pagrasino naujomis ES sankcijomis režimui Minske.

Galiausiai A.Merkel, kalbanti apie „precedento neturinčius Baltarusijos veiksmus“, pareiškė, kad Minsko pareigūnų paaiškinimai „visiškai neįtikėtini“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas

Prancūzijos lyderis E.Macronas pirmadienį, prieš Europos Vadovų Tarybos susitikimą, kaip skelbė „Politico“ atskirai susitiko su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda.

Pirmadienį Eliziejaus Rūmai taip pat pranešė, kad Prancūzija su partnerėmis svarsto apie veiksmus, kurie būtų veiksmingesni nei sankcijos individams, be to, ES gali ryžtis laikinai uždaryti sausumos kelius tarp Baltarusijos ir Bendrijos šalių.

„Scanpix“/AP nuotr./Emmanuelis Macronas
„Scanpix“/AP nuotr./Emmanuelis Macronas

Galiausiai antradienį paskelbta, kad E.Macronas pritaria Baltarusijos opozicijos politikų pakvietimui į kitą mėnesį įvyksiantį Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą – tiesa, jei sutiks jį organizuojanti Jungtinė Karalystė.

S.Cichanouskaja vėliau antradienį pati tviteryje parašė, kad užsiminė apie galimybę atvykti į G-7 susitikimą Jungtinėje Karalystėje per pokalbį su Prancūzijos užsienio reikalų ministru Jeanu-Yvesu Le Drianu.

Jungtinė Karalystė

Britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas pareiškė, kad „apgaulės būdu“ sulaikytas R.Protasevičius turi būti paleistas. Jis pridūrė, kad Londonas sieks paskelbti daugiau sankcijų Minsko režimui.

Premjeras Borisas Johnsonas antradienį taip pat įspėjo, kad Baltarusijos elgesys su R.Protasevičiumi „neapsieis be pasekmių“. Jis pavadino vaizdo įrašą, kuriame R.Protasevičius sako bendradarbiaujantis su teisėsauga, „giliai sukrečiančiu“.

„Romano Protasevičiaus įrašas yra giliai sukrečiantis vaizdas. Aš kaip žurnalistas, aistringai tikintis žodžio laisve, raginu tuoj pat jį paleisti“, – teigė B.Johnsonas.

„Amnesty International“

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pirmadienį paragino Minsko režimą nedelsiant paleisti sulaikytą R.Protasevičių.

„Nėra abejonių, kad Baltarusijos valdžia panaudojo netikrą sprogimo grėsmę ir naikintuvą MiG, kad priverstų nutūpti orlaivį, skridusį iš vienos Europos Sąjungos valstybės į kitą. Beje, tai buvo padaryta vieninteliu tikslu – kad būtų sulaikytas ir nutildytas kritiškai Baltarusijos valdžios atžvilgiu nusiteikęs žurnalistas, išvykęs iš šalies“, – rašo „Amnesty International“ išplatintame pareiškime.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Protestas prie Baltarusijos ambasados Vilniuje
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Protestas prie Baltarusijos ambasados Vilniuje

„Nors tai skamba kaip Holivudo filmo scenarijus, iš tiesų tai yra akivaizdaus aviacijos piratavimo akto realybė, kuri išties baugina. ES ir likęs pasaulis turi reaguoti į šią situaciją ir paraginti nedelsiant paleisti Romaną Protasevičių. Jam turi būti leista palikti Baltarusiją ir išvykti į pasirinktą šalį“, – pabrėžiama pareiškime.

Airija ir „Ryanair“

Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney pavadino sekmadienio incidentą „valstybės remiamu aviacijos piratavimu“.

„Negalime leisti, kad šis incidentas praeitų su įspėjimais ar griežtais pranešimais spaudai. Manau, kad čia turi būti pritaikytos realios sankcijos“, – sakė jis, pridūręs, kad Baltarusijos valdžia neturi demokratinio legitimumo.

„Jei šiuo atveju ES pademonstruos neryžtingumą arba silpnumą, tai sustiprins Baltarusijos sprendimų priėmėjų mintį, kad jie viską padarė gerai“, – kalbėjo airių diplomatijos vadovas.

Savo ruožtu Airijos oro bendrovės „Ryanair“ vadovas Michaelas O'Leary pridūrė: „Tai buvo valstybės remiamo užgrobimo – valstybės remiamo piratavimo – atvejis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas