Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkai protestuoja prieš vyriausybės siekį bausti kritiškus teisėjus

Lenkijoje trečiadienį tūkstančiai žmonių išėjo miestų gatves protestuoti prieš vyriausybės parengtą teisės akto projektą, kuriuo siekiama nubausti teisėjus, kritikuojančius kontroversiškas teismų sistemos reformas.
Lenkai protestuoja prieš vyriausybės siekį bausti kritiškus teisėjus
Lenkai protestuoja prieš vyriausybės siekį bausti kritiškus teisėjus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mitingai vyko kitą dieną po to, kai šalies aukščiausios instancijos teismas įspėjo, kad įgyvendinus reformų planus kils grėsmė Lenkijos narystei Europos Sąjungoje.

Aukščiausiasis Teismas nurodė, kad šiais planais galimai siekiama priversti teisėjus taikyti visus teisės aktus, net jei jie „nesuderinami su aukštesnės juridinės galios normomis“, o tai pažeistų ES taisykles.

Valdančioji partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS) tvirtina, kad reformų tikslas yra kova su korupcija. Tačiau opozicija sako, kad PiS paprasčiausiai siekia nutildyti valdančiuosius kritikuojančius teisėjus.

„Gyvename laikais, kai jie ne tik murkdo mus purve ir neleidžia kalbėti, bet taip pat... mėgina mus įkalinti“, – sakė vienas pagrindinių teismų sistemos reformų oponentų teisėjas Igoris Tuleya (Igoris Tulėja), trečiadienį vakare kreipdamasis į didžiulę protestuotojų minią Varšuvoje.

„Taip gali nutikti, jei šis įstatymo projektas bus priimtas“, – įspėjo jis.

Aktyvistai organizavo protesto akcijas prie teismų Varšuvoje ir dešimtyse kitų šalies miestų.

Aukščiausiasis Teismas antradienį įspėjo, kad vyriausybės parengti pasiūlymai numato, kad teisėjai gali būti nušalinti už dalyvavimą „politinio pobūdžio veikloje“ ar veiksmus, galinčius „pakenkti teismų sistemos funkcionavimui“.

40-ies puslapių pareiškime Aukščiausiasis Teismas pažymėjo, jog „labai tikėtina“, kad dėl siūlomų taisyklių Lenkija bus nubausta ES už tai, kad nesilaiko sutarties įsipareigojimų.

Jeigu vyriausybė nenusileis, šaliai teks palikti Bendriją, pridūrė Teismas.

Europos Teisingumo Teismas (ETT) praėjusį mėnesį paprašė Lenkijos Aukščiausiojo Teismo išaiškinti, ar esminės reformų nuostatos, susijusios su nauja teismų taryba ir drausmine institucija – užtikrina nepriklausomybę nuo politinės įtakos.

ETT priėjo prie išvados, kad šių institucijų nepriklausomybė ir nešališkumas nėra garantuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas