Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkija nužudyto Boriso Nemcovo dukrai skyrė milijono eurų Solidarumo premiją

Lenkija apdovanojo žurnalistę Žaną Nemcovą, nužudyto rusų politiko Boriso Nemcovo dukterį vieno milijono eurų premija už demokratijos ir žmogaus teisių gynimą.
Žana Nemcova
Žana Nemcova / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

31-erių Ž. Nemcova penktadienį paskelbė, kad yra išvykusi iš Rusijos dirbti Vokietijos transliuotojui „Deutsche Welle“. Ji dar nurodė, kad susilaukė grasinimų, kai pareikalavo tęsti jos tėvo nužudymo tyrimą.

Vyriausybės finansuojamas transliuotojas „Deutsche Welle“ sako, kad Ž.Nemcova dirbs jo rusų skyriuje, kurio programos prieinamos internetu.

„Deutsche Welle“ direktorius Peteris Limbourgas pažymėjo, kad Ž.Nemcovos aiški pozicija ir išprusimas gali sustiprinti mūsų rusiškojo skyriaus sėkmę, o TV kanalo atstovas spaudai Christophas Jumpeltas pridūrė, kad Ž.Nemcova į Vokietiją atvyko su darbo viza ir neplanuoja prašyti politinio prieglobsčio.

Borisas Nemcovas, populiarus opozicijos lyderis, griežtai kritikavęs Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, buvo nužudytas vasario 27 dieną netoli Kremliaus ant tilto per Maskvos upę.

„Ji yra savo tėvo kariautos kovos... simbolis. Kovos už atvirą Rusiją, už taikų solidarų sambūvį su savo kaimynais“, – sakoma Lenkijos užsienio reikalų ministro Grzegorzo Schetynos pareiškime apie Ž.Nemcovą.

Anksčiau Rusijos verslo televizijoje RBK dirbusiai vyriausiajai B.Nemcovo dukrai Žanai vieno milijono eurų Solidarumo premija bus įteikta per iškilmingą ceremoniją Varšuvoje rugpjūčio 4 dieną.

Lenkija įsteigė šią premiją pernai, minint pirmųjų pusiau laisvų rinkimų, paskelbusių apie komunizmo galą, 25-metį.

Premijos pavadinimas yra užuomina apie Solidarumo profesinės sąjungos lyderį Lechą Walesa, kuris tapo Lenkijos prezidentu, o vėliau ir Nobelio taikos premijos laureatu.

Pernai Solidarumo premija buvo įteikta Krymo totorių bendruomenės lyderiui, 71-erių Ukrainos parlamentarui, sovietinių laikų disidentui Mustafai Džemiliovui už žmogaus teisių gynimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas