Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija paspartins „Rytų skydo“ gynybinės linijos įrenginėjimą

Lenkija paspartins „Rytų skydo“ gynybinės linijos statybą, sako vyriausybė.
Spygliuota tvora
Spygliuota tvora / „AFP“/„Scanpix“
Temos: 2 Lenkija Gynyba

Gegužės pabaigoje Lenkija skyrė 10 mlrd. zlotų (2,32 mlrd. eurų) 2024–2028 metų gynybos ir atgrasymo projektui „Rytų skydas“, kad apsaugotų savo šiaurės rytų sieną atitinkamais įtvirtinimais.

Antradienį gynybos ministro pavaduotojas Cezary Tomczykas (Cezaris Tomčikas) interviu privačiam transliuotojui „Radio Zet“ sakė, kad vyriausybė iš pradžių manė, jog „Rytų skydas“ bus pradėtas įgyvendinti pirmąjį kitų metų ketvirtį.

„Šis naratyvas keičiasi, nes mes spartiname procesą ir dar šiais metais būsime pasirengę pradėti „Rytų skydo“ statybas“, – pareiškė jis.

Viceministras pridūrė, kad artimiausiomis savaitėmis Lenkijos kariniuose poligonuose bus atlikti pirminiai projekto komponentų bandymai.

„Lenkijos kariuomenės generalinis štabas užbaigė „Rytų skydo“ projektavimą“, – teigė C. Tomczykas.

„Jau žinome, kur bus įvairių tipų įtvirtinimai, – tęsė jis. – Dabar turime išbandyti atskirus elementus ir šiais metais pradėti skydo statybą.“

Pasak C. Tomczyko, planuojami įtvirtinimai drieksis apie 800 km palei Lenkijos sieną tose vietovėse, kur, kaip manoma, jie yra būtini.

Premjero kanceliarijos pareiškime teigiama, kad „vyriausybė ketina sukurti visapusišką gynybos infrastruktūrą NATO rytiniame flange, kad galėtų atremti Baltarusijos ir Rusijos keliamas grėsmes“.

Be sausumos įtvirtinimų, programa „Rytų skydas“ apima pasirengimą pasienio zonų gynybai didinant vadinamuosius kovos su netikėtomis atakomis pajėgumus pasitelkiant modernias oro erdvės stebėjimo sistemas ir kovos su dronais sistemų infrastruktūrą.

Lenkija nusprendė pradėti vykdyti šią didžiulę gynybinę iniciatyvą atsižvelgdama į hibridines Baltarusijos atakas ir Rusijos karą Ukrainoje. Estija, Latvija ir Lietuva dėl panašių priežasčių susitarė įrenginėti vadinamąją Baltijos gynybos liniją. Abu projektai turi būti integruoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas