Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkija svarstys trauktis iš Stambulo konvencijos, siūlo alternatyvą, aktyvistės įspėja apie „žingsnį atgal“

Lenkijos parlamentui ruošiantis svarstyti pasitraukimą iš Stambulo konvencijos, konservatyvios grupės jau pasiūlė alternatyvą – Šeimos teisių konvenciją, prie kurios galėtų jungtis ir kitos šalys. Lenkijos moterų teisių aktyvistės mano, kad alternatyvi konvencija koncentruojasi ne į tikrąjį smurto artimoje aplinkoje šaltinį – lyčių stereotipus, be to, pasitraukimas galėtų tapti precedentu atsisakyti kitų svarbių tarptautinių dokumentų, susijusių su žmogaus teisėmis.
Protestas prieš Lenkijos valdančiųjų planus pasitraukti iš Stambulo konvencijos
Protestas prieš Lenkijos valdančiųjų planus pasitraukti iš Stambulo konvencijos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Stambulo konvencija Lenkijoje buvo ratifikuota 2015 metais, šalį valdant liberalams. Pernai vasarą teisingumo ministras iš konservatyvios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) Zbigniewas Ziobro kreipėsi į Šeimos, darbo ir socialinės politikos ministeriją prašydamas pradėti pasitraukimo iš konvencijos procesą.

Premjeras Meteuszas Morawieckis kreipėsi į konstitucinį teismą prašydamas įvertinti, ar konvencija neprieštarauja Lenkijos konstitucijai. Vyriausybė taip pat paskelbė siekianti su kitomis valstybėmis sukurti tarptautinį instrumentą, skirtą geriau kovoti su smurtu.

Pilietinė iniciatyva „Taip – šeimai, ne – socialinei lyčiai“, raginanti Lenkiją pasitraukti iš Stambulo konvencijos, surinko 150 tūkst. parašų, šis klausimas bus svarstomas parlamente. Pilietinė iniciatyva taip pat ragina valdančiuosius kurti naują Šeimos teisių konvenciją „be ideologijos“.

Stambulo konvencijos kritikai Lenkijoje sako, kad ji prieštarauja šalies teisinei sistemai, neteisingai identifikuoja smurto šaltinį, neefektyviai kovoja su smurtu. Kritikai taip pat tvirtina, kad konvencija skatina „genderizmo“, „leftizmo“ ir LGBT ideologijas, yra nukreipta prieš šeimą ir santuoką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas