Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 23

Lenkija svetingai priima ukrainiečius – ar tikrai praeitis pamiršta?

Kai prieš metus Rusija užpuolė Ukrainą, į vakarus patraukė milijonai šios šalies pabėgėlių. Dažnai jie atvykdavo į šalis, atsargiai žiūrinčias į užsieniečius, o tai paskatino būgštavimus, kad pasikartos 2015 metų migracijos krizės sukeltos politinės konvulsijos, nors anuomet migrantų buvo daug mažiau.
Vroclavas
Vroclavas / „The New York Times“/MACIEK NABRDALIK nuotr.

Tačiau paradoksas, kai šiaip užsieniečiams nelabai svetingos vyriausybės priima didžiulį skaičių ukrainiečių, buvo ypač ryškus Lenkijoje, ilgą laiką buvusioje viena labiausiai etniškai vienalyčių pasaulio šalių, kurioje giliai įsišaknijęs nepasitikėjimas pašaliniais žmonėmis ir kurios istoriniai santykiai su Ukraina painūs ir dažnai skausmingi.

Nuo praėjusių metų vasario 24 dienos, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, Lenkija užfiksavo beveik 10 milijonų sienos kirtimo iš Ukrainos į Lenkijos teritoriją atvejų.

Antradienį Lenkijoje viešėjęs prezidentas Joe Bidenas savo kalboje Varšuvoje pagerbė jos atsaką į kaimyninę šalį ištikusią nelaimę. „Telaimina jus Dievas“, – palinkėjo jis.

Suprasti tokį požiūrį šalies, kuri prieš pat prasidedant karui įnirtingai atmušdavo prieglobsčio prašytojus, bandančius įsėlinti iš kaimyninės Baltarusijos, padeda į pensiją išėjusio Lenkijos geležinkelininko Ryszardo Marcinkowskio (74 m.) pavyzdys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas