Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkijoje sulaikytas tariamas išpuolio prieš Leonidą Volkovą Vilniuje organizatorius

Lenkijoje suimtas numanomas išpuolio prieš Leonidą Volkovą organizatorius advokatas Anatolijus Blinovas, siejamas su Izraelyje gyvenančiu milijardieriumi Leonidu Nevzlinu, kurį L.Volkovo bendražygiai apkaltino išpuolio užsakymu.
Leonidas Volkovas ir Leonidas Nevzlinas
Leonidas Volkovas ir Leonidas Nevzlinas / 15min montažas

Suimtas Lenkijoje

A.Blinovas, viena svarbiausių figūrų didelio atgarsio sulaukusiame opozicionieriaus Aleksejaus Navalno komandos „Kovos su korupcija fondo“ (FBK) tyrime, buvo suimtas trims mėnesiams, praneša Rusijos telegram kanalas „Sirena“, siejamas su A.Navalno komanda. Remiantis tyrėjų paskelbta informacija, būtent A.Blinovas nuolat palaikė ryšį su Leonidu Nevzlinu organizuojant išpuolių seriją.

Nuotr. iš socialinių tinklų/Anatolijus Blinovas
Nuotr. iš socialinių tinklų/Anatolijus Blinovas

A.Navalno įkurto fondo FBK tyrime A.Blinovo pavardė minima kaip galimo užpuolimo organizatoriaus. Tyrime minimi susirašinėjimai, kuriame asmuo, prisistatęs L.Nevzlino vardu, su „vykdytoju“ aptaria užpuolimą prieš L.Volkovą. Žurnalistai išsiaiškino, kad L.Nevzlino susirašinėjimas vyksta su pašnekovu, kurio duomenys sutampa su advokato Anatolijaus Blinovo duomenimis.

Pasak „Sirena“, kol kas nežinoma, pagal kokius straipsnius jis kaltinamas. Bylą tiria Kovos su organizuotu nusikalstamumu departamentas. „Sirena“ teigia šią informaciją gavusi iš Lenkijos prokuratūros ir pateikia prokuratūros rašto kopiją.

Lenkijoje dar pavasarį suimti ir įtariami L.Vokovo užpuolikai bei juos kuravęs asmuo, tačiau Lenkijos teismai atsisakė juos išduoti Lietuvai.

Praėjusią savaitę mirusio Rusijos opozicionieriaus A.Navalno komanda pareiškė, kad L.Volkovo užpuolimą Vilniuje užsakė kitas opozicijos veikėjas, verslininkas Leonidas Nevzlinas.

Pirminis planas esą buvo pagrobti L.Volkovą Lietuvoje ir išgabenti jį į Rusiją, taip pat norėta jį sužaloti vizito Jungtinėse Valstijose metu. Anot komandos tyrimo, verslininkas taip elgėsi greičiausiai kerštaudamas, kad A.Navalno bendražygiai atsisakė su juo bendradarbiauti.

A.Navalno bendražygiai teigia, kad informaciją apie L.Nevzliną jiems pateikė asmuo, kuris, manoma, turi artimų ryšių su Rusijos federaline saugumo tarnyba. A.Navalno įkurtas „Kovos su korupcija fondas“ teigia kiek įmanoma patikrinęs gautus duomenis bendradarbiaudamas su žurnalistais tyrėjais ir padaręs išvadą, kad jų gauta informacija yra patikima.

Facebook nuotr./Leonidas Nevzlinas
Facebook nuotr./Leonidas Nevzlinas

L.Nevzlinas vadina provokacija

Tuo tarpu L.Nevzlinas neigia organizavęs išpuolius ir rugpjūčio pradžioje Lietuvos kriminalinei policijai parašytame pareiškime tvirtina, kad A.Blinovas jį provokavo.

„Šių metų pavasarį A.Blinovo bendravimas su pareiškėjais tapo keistas ir provokuojantis. Žinutėse Romanui Želiazko (L.Nevzlino partneriui, - red. past.) Anatolijus Blinovas provokuojančiai bandė sudaryti įspūdį, kad jis (A.Blinovas) organizavo kovo 12 d. išpuolį prieš L.Volkovą. Be to, iš šio susirašinėjimo aišku, kad A.Blinovas bando sudaryti įspūdį, jog L.Nevzlinas yra suinteresuotas šiuo išpuoliu“, – rašoma jo pareiškime policijai.

Dažnai lankosi Lietuvoje

Tiek L.Nevzlinas, tiek M.Chodorkovskis, tiek L.Volkovas ir jo bendražygiai yra dalyvavę ne viename rusų opozicijos atstovų susitikime, forumuose Lietuvoje. Su jais bendrauja Lietuvos politikai ir oficialūs pareigūnai.

L.Volkovo užpuolimu įtariami Lenkijos piliečiai sulaikyti balandžio mėnesį Varšuvoje, Lenkijos teismas atsisakė juos išduoti Lietuvai, nes jie įtariami nusikalstama veikla ir šioje šalyje.

L.Volkovas užpultas šių metų kovo 12-osios vakare Vilniuje automobilyje netoli savo namų. Užpuolikas išdaužė automobilio langą, papurškė ašarinių dujų ir pradėjo rusų opozicionierių daužyti mėsos muštuku. Jam sulaužyta ranka, sumušta koja.

Tuoj po L.Volkovo užpuolimo Lietuvoje politikai ir ekspertai dėl jo kaltino Kremliaus režimą ir Rusijos specialiąsias tarnybas.

Buvęs naftos bendrovės „Jukos“ viceprezidentas, artimas Michailo Chodorkovskio bendražygis, tokius kaltinimus neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas