Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkijos kariai nesiruošia į Ukrainą: tai yra Rusijos propagandos sukurtas melas

Prasidėjus trečiajam karo Ukrainoje mėnesiui, internete pasipylė melagienos apie tariamus Lenkijos planus įvesti savo karius į kaimynės teritoriją ir įsitvirtinti jos vakarinėje dalyje. Taip esą norima atkurti istorinį teisingumą. Bet šie teiginiai yra melas, paremti Rusijos propagandos pareiškimais ir BBC priskirtu reportažu, kurio ši britų televizija nerengė ir netransliavo.
Pratybų „Geležinis kardas 2016“ atidarymas
Lenkijos kariai / Alfredo Pliadžio nuotr.

Lenkija iškart paneigė

Daugiausia rusakalbėje interneto erdvėje platinti įrašai apie tariamą ataką bene pirmiausiai – balandžio 28-ąją – pasirodė moldavų sukurtoje „Facebook“ grupėje „Socialinis protestas „Mes norim gyventi!“.

Kaip tik tą dieną Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos vadovas Sergejus Naryškinas viešai pranešė apie turimus duomenis, esą Lenkija ruošiasi perimti dalies Ukrainos teritorijos kontrolę.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena, esą Lenkija ruošiasi įvesti į Ukrainą savo karius
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena, esą Lenkija ruošiasi įvesti į Ukrainą savo karius

„Yra įrodymų, kad Vašingtonas ir Varšuva rengia planus įtvirtinti griežtą karinę bei politinę Lenkijos „istorinės nuosavybės“ Ukrainoje kontrolę, – minėtos grupės įraše cituojamas S.Naryškinas. – Žvalgybos teigimu, pirmuoju „susivienijimo“ etapu turėtų tapti Lenkijos kariuomenės įžengimas į vakarines Ukrainos sritis su jų „apsaugos nuo Rusijos agresijos“ šūkiu. Lenkija tariasi su (JAV prezidento Joe) Bideno administracija dėl misijos detalių.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Naryškinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Naryškinas

Ši „misija“ tariamai būsianti be NATO mandato, dalyvaujant tik norinčioms valstybėms, nors Lenkijai esą kol kas nepavyko susitarti su galimais „bendraminčių koalicijos“ dalyviais.

Karių kontingentą tariamai planuojama dislokuoti tuose Ukrainos regionuose, kur minimali tiesioginio susidūrimo su Rusijos kariuomene grėsmė. Prioritetinės Lenkijos karių užduotys bus laipsniškai perimti ten esančių strateginių objektų kontrolę iš Ukrainos nacionalinės gvardijos.

Įraše buvo atkartotos kai kurios S.Naryškino pareiškimo formuluotės. Anot jo, tai būtų bandymas pakartoti Lenkijai istorinį „sandorį“, kai po Pirmojo pasaulinio karo Vakarai, atstovaujami Antantės, kolektyviai pripažino Varšuvos teisę pirmiausia okupuoti dalį Ukrainos, siekiant apsaugoti gyventojus nuo bolševikų grėsmės, o vėliau šias teritorijas įtraukti į Lenkijos valstybę.

Panašių įrašų įvairiuose socialiniuose tinkluose buvo ir daugiau. Visuose buvo kartojama ta pati tezė – esą Lenkija (savarankiškai ar su NATO palaiminimu) ruošiasi įvesti savo karius į Ukrainą ir „atsirėžti“ jos gabalą.

Keltos net tokios versijos, kad su JAV diskutuojama galimybė abiem šalims susijungti arba kad tai norima susilpninti Vokietiją.

Lenkija iškart paneigė Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos pranešimo spaudai turinį kaip dezinformaciją. „Melas apie tariamus Lenkijos planus pulti Vakarų Ukrainą kartojamas jau kelerius metus, – pažymėjo Lenkijos specialiųjų tarnybų ministro-koordinatoriaus atstovas spaudai Stanislavas Zarinas. – Rusijos propagandos tikslas – kurstyti nepasitikėjimą tarp Ukrainos ir Lenkijos ir pakenkti dvišaliam bendradarbiavimui.“

Socialiniuose tinkluose platinama melagiena, esą Lenkija ruošiasi įvesti į Ukrainą savo karius
Socialiniuose tinkluose platinama melagiena, esą Lenkija ruošiasi įvesti į Ukrainą savo karius

Kitą dieną, balandžio 29-ąją, buvo išplatintas dar vienas pranešimas spaudai, kurį sudarė vos viena pastraipa ir tonas buvo švelnesnis. Jame vietoj „griežtos Lenkijos karinės ir politinės kontrolės savo istorinėse valdose“ kalbama apie „Lenkijos taikos palaikymo kontingentą“.

Taip pat buvo paaiškinta, esą S.Naryškino pareiškimas apie Vašingtono ir Varšuvos planus dislokuoti Lenkijos „taikos palaikymo kontingentą“ Vakarų Ukrainoje „yra ne versija, o žvalgybinė informacija, gauta iš kelių patikimų šaltinių“.

„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Naryškinas nekreipė dėmesio į ukrainiečių protestą.
„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Naryškinas nekreipė dėmesio į ukrainiečių protestą.

Faktų tikrinimo portalas „Lead Stories“ paprašė JAV Valstybės departamento komentaro. Jo spaudos tarnyba patikino, kad Rusijos kaltinimai yra absurdiški: „Tokią Rusijos dezinformaciją ne kartą matėme Ukrainoje ir kitur pasaulyje.

Tai – akivaizdi Kremliaus gudrybė, kuria siekiama melu pateisinti tolesnius tyčinius, neišprovokuotus ir nepagrįstus išpuolius prieš Ukrainą. Rusija turi aiškų dezinformacijos skleidimo modelį ir niekas neturėtų pasiduoti šioms provokacijoms.“

Reportažas atrodo tikras, bet BBC jo nerodė

Lenkijos planus tariamai įžengti į Ukrainą esą patvirtino ir BBC pranešimas, kuriuo dalijamasi socialiniuose tinkluose. Maždaug minutės trukmės reportaže rodomas besileidžiantis karinis sraigtasparnis „Chinook“, per lauką judantys tankai, bėgančių karių vora, rikiuotėje stovintys kariai, tariamas įsakymas ruoštis atakai.

VIDEO: Melagiena – BBC tokio reportažo, kad Lenkija esą ruošiasi pulti Ukrainą, niekada nerodė

Reportaže cituojamos frazės iš minėto pranešimo spaudai su S.Naryškino žodžiais (tiesa, šio šaltinio nenurodant). Teigiama, esą Ukraina bus puolama su Vašingtono palaikymu, bet NATO laikysis nuošaliai.

Visuose kadruose matyti Jungtinės Karalystės visuomeninio transliuotojo BBC ženklas, reportažas baigiamas jo užsklanda.

Socialiniuose tinkluose platinama melagiena, esą Lenkija ruošiasi įvesti į Ukrainą savo karius, paremta nesančiu BBC reportažu
Socialiniuose tinkluose platinama melagiena, esą Lenkija ruošiasi įvesti į Ukrainą savo karius, paremta nesančiu BBC reportažu

Šis reportažas minimas, pavyzdžiui, šiame įraše anglų, serbų ir italų kalbomis. Čia paminėta, kad jau esąs įsakymas kai kuriuos karius laikyti kovinėje parengtyje. Pacituoti ir S.Naryškino žodžiai, esą Varšuva jau derina veiksmus su Vašingtonu.

Tačiau BBC tokio reportažo niekada netransliavo, tai agentūrai „Reuters“ patvirtino visuomeninio transliuotojo atstovai.

„Nauja diena ir naujas netikras „BBC News“ vaizdo įrašas, šį kartą – tvirtinantis, esą Lenkija siunčia karius į Ukrainą, – savo paskyroje „Twitter“ rašė visuomeninio transliuotojo darbuotojas Alistair Coleman. – Tai NĖRA BBC vaizdo įrašas, ir BBC tokio dalyko nepranešė.“

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda dar karo pradžioje pareiškė, kad jo šalis neketina siųsti karių į Ukrainą pastarosios pajėgoms padėti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus