Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 16 /16:56

Lenkijos lyderystė: Ukrainai perduoda pirmuosius naikintuvus

Ketvirtadienį Lenkijoje vykstant Čekijos prezidento Petro Pavelo ir Lenkijos lyderio Andrzejaus Dudos susitikimui, pranešta apie Lenkijos sprendimą dėl naikintuvų perdavimo Ukrainai. Lenkija tapo pirmąja NATO valstybe nare, kuri patenkino Kyjivo prašymą perduoti karinių orlaivių. Tačiau Lenkijos vadovas nepasakė, ar tokį pat žingsnį žengs ir kitos šalys.
Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda ir Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis
Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda ir Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis / „AFP“/„Scanpix“

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Lenkijos radijo žurnalistas Karolis Darmorosas tviteryje paskelbė, jog A.Duda įsipareigojo per artimiausias dienas perduoti Ukrainai pirmuosius naikintuvus.

„Artimiausiomis dienomis Ukrainai perduosime 4 lėktuvus MiG-29.
Likę orlaiviai yra remontuojami ir ruošiami perdavimui. Juos Lenkijos arsenale pakeis pristatyti korėjietiški FA-50 ir amerikietiški F-35 orlaiviai“, – rašė jis.

„Turime keliolika MiG naikintuvų, kuriuos 90-aisiais gavome iš Vokietijos Demokratinės Respublikos, jie veikia ir dalyvauja ginant mūsų oro erdvę. Jų eksploatavimo laikas jau baigiasi, bet jie vis dar veikia“, – pridūrė A. Duda.

Pasak jo, Čekija ir Lenkija yra šalys, kurios yra „absoliučios lyderės, kai kalbama apie humanitarinę ir karinę paramą Ukrainai“, – sakė šalies vadovas.

Anksčiau Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis tvirtino, kad Lenkija pasiruošusi padovanoti Ukrainai naikintuvų, jei tai, kaip ir tankų atveju, sutiks padaryti jungtinę šalių koaliciją.

Trečiadienį leidinys „Bloomberg“ paskelbė, kad Lenkija sulaukė teigiamų signalų iš kelių šalių dėl naikintuvų MiG-29 perdavimo Ukrainai.

Prieš spaudos konferenciją Varšuvoje Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos vadovas Andrijus Jermakas užsiminė, kad Varšuva atsiųs Kyjivui keturis naikintuvus MiG-29, pasidalindamas įrašu asmeninėje tviterio paskyroje.

Po sprendimo su Rusijos agresija kovojančiai šaliai perduoti tankus iškilo naikintuvų suteikimo klausimas, kurį kaip ir pirmuoju atveju daugelis sąjungininkių sutiko su griežtu atsisakymu. Vakarų lyderiai tvirtino, jog dabartiniame karo etape svarbiau aprūpinti Ukrainą tankais ir artilerija.

Nors dauguma Vakarų karybos specialistų ir vyriausiųjų karo vadų sutiko, jog aviacijos sustiprinimas leistų Ukrainai įgyti proveržį prieš Rusiją.

Praeitą mėnesį vykusios Miuncheno saugumo konferencijos metu uždarame posėdyje JAV generolas Christopheris Cavolis pareiškė, jog naikintuvai padėtų Ukrainai laimėti karą.

„F-16 yra absoliučiai būtini“, – saugumo konferencijos kuluaruose žurnalistams sakė JAV senatorius Lindsey Grahamas. Tuomet jis apkaltino Baltuosius rūmus, kad jie „viską daro lėtai“ ir pridūrė, kad „tai, ką matėte su tankais, nutiks ir su lėktuvais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas