Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkijos ministras pagrasino, kad neleis Ukrainai stoti į ES – A.Duda ramina

Lenkijos prezidentas nepritaria Ukrainos stojimo į ES blokavimui dėl Voluinės žudynių. Taip Andrzejus Duda sukritikavo Lenkijos gynybos ministro Władysławo Kosiniako-Kamyszo pareiškimą apie ketinimą blokuoti Ukrainos stojimą į ES, jei nebus išspręstas Voluinės klausimas tarp Varšuvos ir Kyjivo.
Andrzejus Duda
Andrzejus Duda / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Jei kas nors sako, kad ketina blokuoti Ukrainos stojimą į ES, jis atitinka Vladimiro Putino politiką“, – sakė A.Duda.

Tačiau Ukraina turėtų susitarti su Lenkija sudėtingais klausimais, įskaitant istorinius. Tai Lenkijos prezidentas sakė duodamas interviu „Polsat News“.

„Stengiausi elgtis taip, kad nesukelčiau įtampos tarp Varšuvos ir Kyjivo ... Tai nebuvo lengva, nes tarp mūsų yra sudėtingų klausimų. Tačiau apie šiuos klausimus kalbėjau ir su prezidentu Volodymyru Zelenskiu, o geriausias to pavyzdys buvo prezidento dalyvavimas Lucke per Voluinės žudynių metines“, – sakė A.Duda.

Rasti sutarimą visais sudėtingais klausimais, įskaitant istorinius, yra ir Ukrainos interesas, sakė jis. „Prašome nepamiršti, kad ukrainiečiai turi daug problemų, susijusių su Antrojo pasaulinio karo praeitimi“, – pridūrė jis.

Lenkijos prezidentas buvo paklaustas apie gynybos ministro W.Kosiniako-Kamyszo pareiškimą, kad jei nebus išspręstas Varšuvos ir Kyjivo Voluinės klausimas, jo nuomone, Ukrainai nebus vietos ES.

A.Duda sakė, kad V.Putinas užsipuolė Ukrainą, kad sustabdytų jos integraciją į ES.

„Jei kas nors sako, kad blokuos Ukrainos patekimą į Europos Sąjungą, tai atitinka Vladimiro Putino politiką. Na, bet aš nežinau, ar tai yra dabartinės valdžios ketinimai“, – pabrėžė prezidentas.

Kartu A.Duda teigė, kad „tai sudėtingi klausimai, įskaitant tuos, apie kuriuos patys ukrainiečiai daugelį metų tylėjo ir į kuriuos reikia atsižvelgti“.

Anksčiau Lenkijos gynybos ministras pareiškė, kad oficialioji Varšuva neturėtų pritarti Ukrainos narystei Europos Sąjungoje, kol nebus išspręstas 1943 m. Voluinės tragedijos klausimas. Jo nuomone, Lenkijos valdžia turėtų „paskelbti ultimatumą“ Ukrainos europinės integracijos fone.

„RBK Ukraina“ priminė, kad 1943 m. Voluinėje įvyko konfliktas tarp ukrainiečių ir lenkų, per kurį žuvo daug civilių gyventojų iš abiejų pusių. Lenkija šiuos įvykius vadina Voluinės žudynėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas