Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos neonacių liaupsės Hitleriui išprovokavo pasipiktinimą ir debatus

Lenkijoje nerimsta pasipiktinimo audra po vienos televizijos parodyto reportažo su slapta filmuota medžiaga iš naktį miško gūdumoje vykusios ceremonijos, kurioje lenkų neonaciai šlovino Adolfą Hitlerį.
Nacių lyderis Adolfas Hitleris 1937 metais
Nacių lyderis Adolfas Hitleris 1937 metais / „Scanpix“ nuotr.

Ši vaizdo medžiaga smarkiai sukrėtė šalį, kur A.Hitlerio režimas koncentracijos stovyklose, getuose ir subombarduotuose miestuose nužudė milijonus žmonių.

Šalies vadovai pasmerkė ekstremistus ir inicijavo tyrimą, kurį pradėjus jau buvo sulaikyti šeši žmonės ir konfiskuota fašistinės atributikos ir šaudmenų.

Daugeliui visuomenėje sunku patikėti, kad jauni lenkai, kurių daugelio protėviai neteko gyvybių per Antrąjį pasaulinį karą, galėtų šlovinti Hitlerį, laikiusį lenkus ir kitus slavus „Untermenschen“ – žemesne rase, ir vykdžiusį jų masinį naikinimą bei pasiuntusį milijonus į priverstinius darbus.

Šią audrą sukėlė privataus naujienų kanalo TVN24 šeštadienį parodytas reportažas su slapta nufilmuotais kadrais iš praėjusį pavasarį miške naktį vykusios ceremonijos, per kurią lenkų neonacių judėjimo „Pasididžiavimas ir modernumas“ (Duma i Nowoczesnosc) šventė 128-ąsias nacių diktatoriaus gimimo metines.

TVN24 žurnalistai slapta nufilmavo, kaip grupės nariai ruošiasi ceremonijai – persirengia SS ir vermachto uniformomis bei kala prie medžių svastikas.

Šie neonaciai, daugiausiai jaunuoliai, išgėrė į A.Hitlerio sveikatą prie nacių diktatoriaus portreto, irgi pakabinto ant vieno medžio. Susirinkusieji jį liaupsino ir atidavė pagarbą ištiesdami ranką ir šaukdami „Sieg Heil“ (Tegyvuoja pergalė) prie liepsnojančios didelės medinės svastikos.

Per ceremoniją taip pat buvo valgomas svastika papuoštas gimtadienio tortas.

Ši ceremonija vyko tik už 53 km nuo buvusios Aušvico mirties stovyklos, kur nacistinė Vokietija išžudė daugiau kaip milijoną žmonių – daugiausiai žydų, bet taip pat lenkų, sovietų karo belaisvių ir daugelį kitų.

M.Morawieckis: „Organizacijos, naudojančios simbolius ir idėjas, šlovinančias arba toleruojančias vokiečių nacizmą arba kitokį totalitarizmą, turi būti paskelbtos už įstatymų ribų.“

Šeštadienį memorialu paverstoje Aušvico stovykloje bus minimos jos išvadavimo per Raudonosios armijos puolimą 73-osios metinės.

Po TVN24 parodyto reportažai šalies lyderiai suskubo pasmerkti šį radikalų judėjimą.

Premjeras Mateuszas Morawieckis pareiškė, kad fašizmo garbinimas sutrypia „mūsų protėvių ir jų didvyriškos kovos už Lenkiją – teisingą ir laisvą nuo neapykantos – atminimą“.

Šią savaitę vyriausybės vadovas taip pat ragino imtis griežtesnių veiksmų prieš neonacius.

„Organizacijos, naudojančios simbolius ir idėjas, šlovinančias arba toleruojančias vokiečių nacizmą arba kitokį totalitarizmą, turi būti paskelbtos už įstatymų ribų“, – perspėjo jis.

Prezidentas Andrzejus Duda, paklaustas apie šią problemą per Šveicarijos kalnų kurorte Davose vykstantį Pasaulio ekonomikos forumą (PEF), sakė, kad toks elgesys „turi būti raunamas su šaknimis visomis mūsų išgalėmis“.

„Lenkijoje nėra vietos garbinti Adolfą Hitlerį, kurio įsakymu buvo nužudyti 6 mln. Lenkijos piliečių“, – pabrėžė jis.

Vidaus reikalų ministras Joachimas Brudzinskis irgi griežtai pasmerkė ekstremistus. Ketvirtadienį jis sakė įstatymų leidėjams parlamente, kad „reikia būti visišku idiotu, kad persirengtum esesininko uniforma ir valgytum miške vaflinį tortą su svastika. Griežtai su tuo kovosime!“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda

J.Brudzinskis atkreipė dėmesį, kad ne mažiau griežtų priemonių reikėtų imtis prieš bet kokių totalitarinių sistemų, tarp jų komunizmo, šlovinimą.

J.Brudzinskis: „Lenkijoje tokie išperos turi slėptis miškuose, bet Vokietijoje jie žygiuoja Berlyno centre.“

„Noriu pabrėžti, kad kaip jėgos struktūras prižiūrintis ministras reikalauju lygiai taip pat griežtai elgtis komunistinių simbolių arba tokių nusikaltėlių kaip Stalinas arba Leninas šlovinimo atžvilgiu“, – sakė jis ir pridūrė, kad „joks totalitarizmas nėra geresnis vienas už kitą“.

Tačiau J.Brudzinskis taip pat sulaukė kritikos už savo pastangas pavaizduoti neonacizmą kaip marginalų judėjimą, nors daugelis stebėtojų jau seniai perspėja dėl ultradešiniųjų ekstremizmo stiprėjimo šalyje.

„Lenkijoje tokie išperos turi slėptis miškuose, bet Vokietijoje jie žygiuoja Berlyno centre“, – įstatymų leidėjams sakė ministras.

Kai kurie opozicinės liberaliosios partijos „Pilietinė platforma“ (PO) nariai sakė, kad šis J. Brudzinskio pareiškimas yra gėdingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas