Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkijos prezidentas A.Duda: pasaulyje formuojasi „blogio koalicija“

Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą fone formuojasi „blogio koalicija“, o šalies totalitarinis vadovas Vladimiras Putinas nusprendė „padegti pasaulį“, per „Ukrainos pusryčius“ Pasaulio ekonomikos forume Davose pareiškė Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, skelbia britų leidinys „The Guardian“.
Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda
Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda / „AFP“/„Scanpix“

„Esu visiškai įsitikinęs, kad praėjus 30 metų po Sovietų Sąjungos žlugimo, galime sakyti, jog dabar stebime Rusijos imperializmo atgimimą kruvinuoju jo variantu. Nėra jokių abejonių, kad V.Putinas nusprendė padegti pasaulį“, – sakė Lenkijos prezidentas.

Lenkijos vadovas visiems susirinkusiems priminė, kad vis dar esame didžiausio ginkluoto konflikto Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos liudininkai.

Jo nuomone, pavojingiausia yra tai, kad Rusijos karo prieš Ukrainą fone pasaulyje formuojasi „blogio koalicija“.

„Ir ji palanki ne tik V.Putinui, ji pasirengusi prisiimti galias ir riziką sugriauti tarptautinę tvarką. Saugumo modelis, kurį bandėme sukurti po Šaltojo karo, dabar žlunga mūsų akyse. Laisvojo pasaulio pamatai – laisvė, orumas ir demokratija – dabar griaunami ir turi daug priešų. Ukraina kovoja ne tik už savo suverenitetą, bet ir gina mūsų demokratines vertybes. Negalime to pamiršti“, – pabrėžė A.Duda.

Šalies vadovas taip pat paragino pasaulio lyderius nepasiduoti nuovargiui dėl karo Ukrainoje.

Pasak Lenkijos prezidento, jei V.Putinas laimės Ukrainoje, tai bus aiškus signalas visam pasauliui ir paskatins Rusijos šalininkus suintensyvinti savo veiksmus prieš Vakarų pasaulį.

„Ukrainiečiai patys turi nuspręsti savo ateitį, niekas kitas negali to nuspręsti. O konfliktas baigsis tik Maskvai visiškai atsitraukus. Jie yra agresoriai, užpuolę nepriklausomą ir suverenią šalį“, – pridūrė A.Duda.

„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas
„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas

Tuo tarpu Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas mano, kad dabartinė padėtis primena XX a. ketvirtojo dešimtmečio įvykius ir kad V.Putinas atlieka Adolfo Hitlerio vaidmenį.

„Tai tarsi būti užsienio reikalų ministru ar vadovu Europoje praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje – mes neturime nuolaidžiauti V.Putinui. Turime pasipriešinti blogiui, kuriam atstovauja jo invazija“, – „Ukrainos pusryčių“ metu kalbėjo Užsienio reikalų sekretorius.

Jis pažymėjo, kad karas Ukrainoje išlieka jo „absoliučiu prioritetu numeris vienas“ ir pavadino tai iššūkiu mūsų kartai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas