Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos valdantieji prieš rinkimus išsitraukė LGBT kortą: gąsdina vaikų tvirkinimu

Lenkijos valdančioji Teisės ir teisingumo partija (PiS) rado būdą įaudrinti dešiniųjų pažiūrų rinkėjus prieš šiemet laukiančius Europos Parlamento ir nacionalinio parlamento rinkimus. Valdantieji kalba apie LGBT bendruomenės teises – tiksliau, apie tai, kad teisių per daug, rašo „Politico“.
Jaroslawas Kaczynskis
Jaroslawas Kaczynskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apžvalgininkai tvirtina, kad tokia strategija paliečia Lenkiją nuo seno skaldantį klausimą ir gali atnešti dividendų suskaldydama opoziciją.

Apie seksualines mažumas garsiau kalbėti buvo pradėta praėjusį mėnesį, kai Varšuvos meras Rafalas Trzaskowskis pasirašė po 12 punktų LGBT+ teisių deklaracija.

Dokumente nustatoma Lenkijos sostinės administracijos politika tokiais klausimais, kaip pastogės suradimas vaikams, kuriuos išmeta iš namų homofobiški tėvai, ar švietimas seksualumo klausimais pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) gaires.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rafalas Trzaskowskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rafalas Trzaskowskis

PiS lyderis ir faktinis Lenkijos vyriausybės vadovas Jaroslawas Kaczynskis nesnaudė ir apie LGBT teises prabilo per šeštadieninį partijos suvažiavimą – jis įspėjo apie „didelį pavojų“.

Prisijungė ir Bažnyčia

„Šis pavojus yra mūsų šeimų puolimas. Puolimas, vykdomas pačiu blogiausiu įmanomu būdu, nes iš esmės yra vaikų puolimas“, – pareiškė J.Kaczynskis.

„Scanpix“/AP nuotr./Jaroslawas Kaczynskis
„Scanpix“/AP nuotr./Jaroslawas Kaczynskis

Ištikimi partiečiai neatsiliko. Viena įtakingiausių PiS atstovaujančių parlamentarių Krystyna Pawlowicz tviteryje parašė: „Mes TURIME LAIMĖTI šį kultūrinį karą.“

R.Trzaskowskio iniciatyvą taip pat sukritikavo įtakinga Katalikų Bažnyčia – vyskupai laišku išreiškė „gilų susirūpinimą“ dėl PSO gairių: „Deklaracija kertasi su tėvų konstitucine teise auginti vaikus pagal savo įsitikinimus.“

„Ši deklaracija perša ideologiją, priimtiną tik siaurai socialinei grupei, visiems tėvams“, – paskelbė ir vyriausybės paskirtas vaikų ombudsmenas.

Varšuvos meras nenusileidžia: „Norėčiau, kad ombudsmenas užsiimtų vaikais, kurie yra persekiojami, kurie žudosi dėl didėjančios netolerancijos.“

Suskaldyta šalis

Kultūrinio karo dėl LGBT bendruomenės teisių įplieskimas gali būti ir naudingas, ir rizikingas.

J.Kaczynskiui ir PiS ši kova padeda sutvirtinti dešiniojo Lenkijos politiko sparno kontrolę.

Prieš 2015-ųjų parlamento rinkimus ši partija taip pat sėkmingai sužaidė migrantų krizės korta – nemažai lenkų bijo to, ko nepažįsta, o PiS lyderis tada ėmė laidyti įspėjimus apie atvykstančius „parazitus“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tradicinis „Lygybės paradas“ Varšuvoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tradicinis „Lygybės paradas“ Varšuvoje

Prieš ketverius metus PiS žadėjo ir dosnesnę socialinę politiką – tai atnešė partijai kelis proc. papildomų balsų.

Daugiau pinigų žadama ir dabar, bet lėšų ižde jau mažiau, todėl apie socialinius reikalus kalbėti dar svarbiau.

PiS apie seksualines mažumas dabar kalba taip, kaip politikai Rusijoje, Turkijoje ar Vengrijoje – ten valdantieji irgi nuolat giriasi tradicinių vertybių puoselėjimu.

PP pasislinko į kairę

Opozicija, prieš EP rinkimus susivienijusi į „Europietišką koaliciją“, savo ruožtu turi spręsti dilemą, kaip reaguoti.

Didžiausia naujosios koalicijos partija – Piliečių platforma, Lenkiją valdžiusi 2007–2015 metais. Ši partija ilgai vengė LGBT bendruomenės temos – tos pačios lyties santuokas šalyje draudžia Konstitucija, neįmanoma ir gėjų civilinė partnerystė.

Ir Piliečių platformoje, ir visoje „Europietiškoje koalicijoje“ dirba nemažai tradicinių konservatorių.

Vis dėlto nuo 2015-ųjų Piliečių platforma, kuri buvo suformuota kaip centro dešiniųjų partija, gerokai pasislinko į kairę socialiniais klausimais.

Lenkijos didmiesčiuose, įskaitant, žinoma, Varšuvą, žmonėms tai patinka – R.Trzaskowskis pernai per rinkimus sutriuškino savo varžovą iš PiS.

Kairėje dabar yra ir nauja Roberto Biedrono partija „Pavasaris“, bet ir Piliečių platformoje, ir visoje „Europietiškoje koalicijoje“ dirba nemažai tradicinių konservatorių.

„Scanpix“/AP nuotr./Robertas Biedronas
„Scanpix“/AP nuotr./Robertas Biedronas

Ir nors 56 proc. lenkų jau remia civilinę tos pačios lyties asmenų partnerystę (41 proc. – jų teisę tuoktis), labai nemažai lenkų vis dar labai religingi ir konservatyvūs, o R.Trzaskowskio deklaracija gali pastūmėti juos į PiS glėbį.

Mano nepadaręs nieko blogo

Buvęs dešiniųjų politikas Romanas Giertychas, kuris dabar dirba kartu su Piliečių platformos politikais, feisbuke įspėjo, kad Varšuvos mero žingsnis paskelbiant LGBT+ deklaraciją yra „siaubinga klaida“.

„PiS skęsta skandaluose, kuriuos jau mato visuomenė, bet partija naudojasi Varšuvos mero padaryta klaida ir teigia, kad gins Lenkijos vaikus nuo radikalių kairiųjų reikalavimų.

Ideologiniai „Europietiškos koalicijos“ ginčai – paskutinė PiS viltis išlikti valdžioje“, – teigė R.Giertychas.

Pats R.Trzaskowskis tikina nepadaręs nieko blogo: „Šiandien kalbama daug nesąmonių apie tariamus planus tvirkinti vaikus.

Iš tiesų reikia kalbėti apie toleranciją. Manęs klausia, ar aš neapsiskaičiavau. Aš nieko neskaičiavau, aš tiesiog tikiu, kad tokia deklaracija reikalinga.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai