Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkų nacionalistai perspaudė: marškinėliai su užrašu „Vilnius ir Lvivas vėl bus lenkiški“ siutina lietuvius ir ukrainiečius

Socialiniuose tinkluose pasklidus nuotraukai, kurioje vaizduojami Lenkijoje parduodami marškinėliai su užrašu „Lvivas ir Vilnius vėl bus lenkiški“ sukėlė nemažai pasipiktinimo. Internautai ėmė kaltinti kaimynus turint ekspansionistinių planų ir ambicijų. Nors tokius marškinėlius tikrai galima įsigyti Lenkijoje, tai toli gražu nedemonstruoja masinių nuotaikų šalyje.
Lenkijoje parduodami marškinėliai
Lenkijoje parduodami marškinėliai

„Putiniškas ekspancionistinis ir revizionistinis mentalitetas gali būti ne tik pas Putiną“, – tvirtinama komentare socialiniame tinkle „Facebook“ (kalba netaisyta, - red. past.).

Po juo – marškinėlių, kuriuos galima įsigyti vienoje Lenkijos interneto parduotuvėje, nuotrauka.

Cupsell.pl svetainėje galima įsigyti prekių, papuoštų įvairiais užrašais nuo marškinėlių iki puodelių ar apsauginių kaukių. Neradus tinkamo dizaino marškinėlių, juos galima čia pat susikurti, iš kompiuterio įkeliant norimą paveikslėlį.

Vartotojams taip pat siūloma šioje svetainėje kurti savo virtualias parduotuves bei jose pardavinėti prekes, už kiekvieną nupirktą daiktą gaunant tam tikrą atlygį.

Interneto svetainė įsipareigoja priimti apmokėjimus už prekes, sumokėti mokesčius bei leisti kūrėjams naudotis virtualiais dizaino generatoriais, modelių nuotraukomis.

Marškinėlių dizaino generatorius
Marškinėlių dizaino generatorius

Vaizdų paieškos sistema „Tineye“ aptinka 529 nuotraukas, kuriose pavaizduotas tas pats modelis, vilkintis skirtingus marškinėlius.

Taigi, šią sistemą būtų galima palyginti su virtualia turgaviete, kuri vienija daugybę marškinėlių kūrėjų.

„Patriotinis“ turinys

Virtuali parduotuvė, kurios įkūrėjai prekiauja lietuvius bei ukrainiečius papiktinusiais marškinėliais, prisistato kaip „patriotinių prekių“ kūrėjai.

„Parduotuvė „Wielka Polska Kibolska“ siūlo patriotinius drabužius, įvairius patriotinius dalykėlius bei sirgalių atributiką. Kviečiame apsipirkti ir pamėgti mūsų oficialų „Facebook“ puslapį Wielka Polska Kibolska! Malonaus apsipirkimo!“, – prisistatyme rašo virtualios parduotuvės kūrėjai.

Parduotuvės ir „Facebook“ puslapio „Wielka Polska Kibolska“ pavadinimą į lietuvių kalbą galima būtų išversti kaip „Didžioji sirgalių Lenkija“.

Tiek parduodama produkcija, tiek socialinio tinklo paskyroje platinamas turinys sufleruoja, kad jį kuriantys asmenys laiko save Lenkijos futbolo sirgaliais ir tikraisiais šalies patriotais, manančiais, kad Lenkijai galėtų priklausyti dar ir Lvivas bei Vilnius.

Tačiau bendraminčių ši bendruomenė subūrė nedaug – du „Wielka Polska Kibolska“ puslapiai socialiniame tinkle „Facebook“ neturi nei 5 tūkst. gerbėjų.

Ne pirmas kartas

Chuliganiškais išpuoliais Lenkijos futbolo sirgaliai garsėja visame pasaulyje.

Jų provokacijos, neva Lvivas ir Vilnius yra Lenkijos miestai, kartojasi jau nebe pirmą kartą.

2014 metais rungtynių Kyjive su Charkivo „Metalist“ metu Lenkijos klubo sirgaliai iškabino plakatą, kuris tuoj pat sukėlė tikrą audrą. Juolab kad plakato nuotrauka savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ pasigyrė pats Varšuvos klubas.

Lenkijos vėliavos fone lenkiškai buvo užrašyta „Lvivas“ ir „Vilnius“ („Lwów“ ir „Wilno“) kartu su miestų herbais, tokiu būdu aiškiai parodant, kad, anot sirgalių, šie miestai iki šiol privalėjo priklausyti Lenkijai.

Varšuvos „Legia“/“Facebook“ nuotr./Lenkų futbolo sirgalių iškeltas plakatas Kijevo stadione
Varšuvos „Legia“/“Facebook“ nuotr./Lenkų futbolo sirgalių iškeltas plakatas Kijevo stadione

Incidentas neliko be dėmesio. Rusiškas portalas antafashist.com tuoj pat pakomentavo, kad šis įvykis parodo keršto troškimą ir siekius atgauti buvusias lenkiškąsias žemes, nepaisant oficialiosios Lenkijos politikos.

Varšuvos futbolo klubo sirgalių elgesys Lenkijoje buvo pasmerktas, pasisakė ir Ukrainos tema rašantys žurnalistai, pabrėžę, kad po tokio incidento „gėda šiandien būti lenku Kyjive, nes jau nuo pietų po Maidaną blaškėsi girti „Legia“ sirgaliai, mėtė butelius ir rėkavo“.

„Scanpix“/AP nuotr./„Legia“ sirgaliai
„Scanpix“/AP nuotr./„Legia“ sirgaliai

Nevaldomi stadionų gaideliai

2013 metais šie sirgaliai įsipainiojo į dar vieną skandalą – kai Vilniaus „Žalgiris“ žaidė su Poznanės „Lech“, lenkų futbolo sirgaliai irgi iškėlė skandalą sukėlusį plakatą. Jame buvo užrašyta: „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną“.

Už tai keturi futbolo klubo „Lech“ sirgaliai nubausti laisvės apribojimo metams bausmėmis ir dar dvejus metus negalėjo patekti į savo komandos namų stadioną, turėjo atidirbti viešuosius darbus.

Plačiau apie tai galite skaityti čia: Už plakatą „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną“ – metai laisvės apribojimo

Incidentą pasmerkė Lenkijos užsienio reikalų ministerija ir kitos oficialios institucijos.

Futbolo klubas taip pat atsiribojo nuo tokių veiksmų, pareikšdamas, kad stadione nėra vietos asmenims, kurie kelia ar bent jau remia plakatus su tautas ar šalis įžeidžiančiais įrašais.

„Scanpix“ nuotr./Lenkijos Poznanės klubo „Lech“ aistruoliai
„Scanpix“ nuotr./Lenkijos Poznanės klubo „Lech“ aistruoliai

15min verdiktas: Trūksta konteksto. Lenkijos futbolo sirgalių kuriama atributika su provokatyviais užrašais neatspindi oficialios šalies pozicijos ar šalyje vyraujančių nuotaikų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito