Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkų vyriausybės darbotvarkėje – tos pačios lyties civilinės partnerystės projektas

Lenkijos vyriausybė ėmėsi stiprinti LGBTIQ bendruomenės teises ir penktadienį pateikė partnerystės tarp tos pačios lyties asmenų įstatymo projektą, kur, be kita ko, numatytos nuostatos dėl turtinių susitarimų ir tėvų teisių.
Varšuvos „Pride“ 2021-aisiais / Aleksander Kalka / ZUMAPRESS.com
Varšuvos „Pride“ 2021-aisiais / Aleksander Kalka / ZUMAPRESS.com

Projekte numatyta, kad civilinė partnerystė registruojama, kai du asmenys, nepriklausomai nuo lyties, civilinės metrikacijos įstaigai bendru sutarimu pareiškia apie partnerystės sudarymą.

Tokios galimybės ilgai laukia tos pačios lyties poros šioje katalikiškoje šalyje.

„Oficialu! Su nevyriausybinėmis organizacijomis aptarti registruotos partnerystės įstatymų projektai išsiųsti viešoms ir tarpministerinėms konsultacijoms. Ši diena man labai svarbi, nes perduodu jums daug mėnesių trukusio visos mūsų komandos darbo rezultatą“, – penktadienį socialiniame tinkle „X“ rašė lygybės ministrė Katarzyna Kotula (Katažina Kotula).

Ji padėkojo „ilgamečiam daugelio LGBT organizacijų darbui“ rengiant įstatymą, kurį pavadino istoriniu.

Kad įstatymas įsigaliotų, jis dar turės sulaukti parlamento ir konservatyvaus prezidento Andrzejaus Dudos (Andžejaus Dudos) palaikymo.

A. Duda ne kartą konfliktavo įvairiais klausimais su premjero Donaldo Tusko vadovaujama Lenkijos koalicine vyriausybe, sudaryta iš proeuropietiškų partijų, kurios pernai per rinkimus išstūmė iš valdžios konservatyviąją politinę jėgą „Teisė ir teisingumas“ (PIS).

Šiuo metu Lenkijoje vyro ir moters santuoka yra vienintelis būdas įteisinti santykius.

Lenkija jau seniai kaltinama žmogaus teisių pažeidimais, į kuriuos ypač atkreipė dėmesį Europos Žmogaus Teisių Teismas Strasbūre priimtais sprendimais dėl tos pačios lyties asmenų partnerystės diskriminavimo.

Į minimą teisės akto projektą taip pat įtraukta nuostata įteisinti tos pačios lyties porų, „kurios yra susituokusios pagal kitos valstybės, kitos nei Lenkija, teisę“, sąjungas.

Šiuo metu tokios tos pačios lyties asmenų santuokos, net jei jos sudarytos kitoje Europos Sąjungos šalyje, pagal Lenkijos įstatymus nepripažįstamos.

Lenkija yra viena iš penkių ES valstybių narių, kurios neleidžia tos pačios lyties poroms įteisinti savo santykių. Šis klausimas taip pat nereglamentuotas Lietuvoje, Bulgarijoje, Rumunijoje ir Slovakijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito