Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Libijos vakaruose įsikūrusi vyriausybė perdavė įgaliojimus vienybės administracijai

Libijos vakaruose įsikūrusios Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) vadovas Fayezas al Sarrajas antradienį oficialiai perdavė įgaliojimus naujai laikinajai vyriausybei, turinčiai suvienyti susiskaldžiusią ir karo draskomą šalį.
Praėjo 5 metai nuo sukilimo Libijoje pradžios
Praėjo 5 metai nuo sukilimo Libijoje pradžios / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Libija

F.al Sarrajas, kuris Jungtinių Tautų pripažįstamai NSV vadovavo nuo pat jos sukūrimo 2016-aisiais, atsistatydino per ceremoniją Tripolyje. Pirmadienį parlamente prisiekė naujasis laikinasis premjeras Abdul Hamidas Dbeibah ir trijų narių prezidentinė taryba.

Naujoji Nacionalinės vienybės vyriausybė (NVV), išrinkta per JT remtą procesą, yra dar vienas tarptautinės bendrijos remiamas bandymas užbaigti dešimtmetį trunkantį chaosą šioje Šiaurės Afrikos valstybėje ir suvienyti besivaržančias administracijas.

Libija nugrimzdo į chaosą po NATO remto 2011 metų sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi. Dėl šios naftos turtingos Šiaurės Afrikos valstybės kontrolės varžėsi dvi konkuruojančios politinės stovyklos.

Naujoji administracija turėtų pakeisti NSV Tripolyje ir šalies rytuose veikiančią administraciją, remiamą karinio lyderio Khalifos Haftaro.

F.al Sarrajas antradienį sakydamas trumpą kalbą prisiminė jo vyriausybę persekiojusius „nesibaigiančius sunkumus“. Tarp jų buvo „karas su terorizmu“, nesėkmingas 2019 metų Kh. Haftaro pajėgų puolimas Tripoliui užimti, „užsienio kišimasis“.

F.al Sarrajas ir NSV niekada nebuvo pelnę šalies rytuose įsikūrusio parlamento paramos.

Praėjus 10 metų po M.Kadhafi nuvertimo naftos turtingoje Libijoje veikia konkuruojančios jėgos, šalyje vis dar yra maždaug 20 tūkst. samdinių ir užsienio kovotojų.

Pastaraisiais metais Turkija rėmė NSV, o Kh. Haftaro administracija buvo užsitikrinusi Jungtinių Arabų Emyratų, Egipto ir Rusijos paramą.

„Mes pasiryžę toliau eiti reformų ir viso, ką pradėjote, keliu“, – F. al Sarrajui pasakė A. H.Dbeibah. Vėliau jis, orkestrui grojant šalies himną, pozavo fotografams.

Prezidentinei tarybai vadovaujantis Mohamedas al Manfi padėkojo F.al Sarrajo vyriausybei už „viską, ką ji galėjo pasiekti sunkiomis aplinkybėmis“.

61 metų inžinierių ir verslininką A.H.Dbeibah praėjusį mėnesį išrinko 75 Libijos delegatų forumas per JT organizuotas derybas Šveicarijoje.

Praėjusią savaitę parlamentas patvirtino jo pasirinktą ministrų kabinetą. Naujasis premjeras išreiškė viltį, kad tai bus „visų libių vyriausybė“.

Kh.Haftaras praėjusį mėnesį pasiūlė „ginkluotųjų pajėgų paramą taikos procesui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas