Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Lietuva jau „sublizgėjo“ naujame EP – P.Gražulis atsidūrė kontroversiškiausių europarlamentarų sąraše

Briuselio leidinys „Politico“ paskelbė naujų Europos Parlamento (EP) narių sąrašą, kurie, įtakingos žiniasklaidos priemonės žurnalistų teigimu, neabejotinai sukels daug diskusijų ir prieštaringų nuomonių. Sąraše, pavadintame „Meet the Parliament’s most colorful new members“, pristatomi 11 „laukinių“ politikų iš 9 Europos valstybių. Tarp jų yra ir vienas lietuvis – Petras Gražulis.
Petras Gražulis
Petras Gražulis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Sąraše pristatomi išrinktieji europarlamentarai išsiskiria kontroversiškumu, radikaliomis idėjomis, ekscentrišku elgesiu ir dažnai provokuojančiais veiksmais. Gali būti, kad P.Gražuliui EP pavyks surasti ne vieną draugą, nes rinktis tikrai turės iš ko.

1. Fidias Panayiotou – „YouTube“ pokštininkas iš Kipro. Jis savo kanale atvirai pasakoja apie asmeninį gyvenimą, įskaitant neseniai išgyventą išsiskyrimą. Jo vaizdo įrašai sulaukia milijonų peržiūrų, o ekscentriškas elgesys nepalieka abejingų.

2. Galato Alexandraki – 76 metų moteris, sulaukusi žiniasklaidos dėmesio sekmadienį, po to, kai buvo išrinkta į EP su nacionalistine partija „Elliniki Lysi“ („Graikijos sprendimas“). Mėsininke dirbanti pensininkė iš Evros regiono, esančio netoli Turkijos sienos, gavo 51458 balsus. Ji žurnalistams sakė esanti nustebusi dėl savo pergalės. Jos šalininkai vertina ją už tradicinių vertybių laikymąsi, o kritikai akcentuoja jos radikalias nacionalistines pažiūras.

3. Ilaria Salis – „Antifa“ aktyvistė, kuri buvo įkalinta Vengrijoje už dalyvavimą riaušėse Budapešte. Jos parlamentinis statusas dabar užtikrina jai diplomatinį imunitetą, tačiau jos veiksmai ir toliau kelia aštrias diskusijas dėl aktyvizmo ribų.

4. Petras Gražulis. Apie jį „Politico“ rašo: „Homofobas iš Lietuvos, kuris pažeidė Konstituciją.“

5. Grzegorzas Braunas – Lenkijos antisemitas, kuris sukėlė skandalą, užgesindamas gesintuvu menorą Lenkijos Seime. Jo ekstremistinės pažiūros dažnai sukelia pasipiktinimą ir prieštaravimus, tačiau jis tvirtina, kad gina „tradicines krikščioniškas vertybes“.

6. Sarah Knafo – 31-erių kraštutinės dešinės Prancūzijos politikė, kuri taip pat žinoma kaip kraštutinės dešinės politiko Erico Zemmouro partnerė. Jos politinė karjera ir asmeninis gyvenimas dažnai susipina, o pasisakymai prieš imigraciją ir islamą sulaukia daug karštų diskusijų.

7. Alvise‘as Pérezas – antisistemos ir antiabortų influenceris iš Ispanijos, siūlantis statyti didžiausią Europos kalėjimą Madrido pašonėje. Jo drastiškos idėjos ir provokuojantys pasisakymai apie teisėsaugą ir socialines problemas taip pat nepalieka abejingų tiek palaikančiųjų, tiek oponuojančiųjų stovyklose.

8. Afroditi Latinopoulou – graikų ultrakonservatorė, kuri dėl kūno formų gėdino televizijos laidų vedėją Danae Barca. Jos pasisakymai apie moterų išvaizdą ir teises sukėlė didelį pasipiktinimą.

9. Filipas Turekas – rasistiniais pasisakymais garsėjantis lenktynininkas iš Čekijos partijos „Motoristai už save“, kuris mėgsta nacių pasisveikinimus. Jo ekstremistinės pažiūros ir elgesys kelyje bei politikoje kelia daugybę klausimų dėl jo tinkamumo eiti viešąsias pareigas.

10. Sibylle Berg – Martino Sonneborno satyrinės partijos „The Party“ narė. Ji savo šalyje yra žinoma dramaturgė ir naudoja jie/juos įvardžius. S.Berg kūryba dažnai provokuojančiu būdu nagrinėja lyčių ir socialinius klausimus.

11. Roberto Vannacci – Italijos Lega partijos žvaigždė ir buvęs generolas, kuris parašė anti-woke bestselerį ir vadina Mussolini „valstybininku“. Jo knyga ir politiniai pasisakymai dažnai susilaukia kritikos dėl fašizmo propagavimo ir istorinės atminties iškraipymo.

„Politico“ žurnalistai Eddy Waxas ir Hanne Cokelaere pažymi, kad sudarinėja kur kas išsamesnį kontroversiškų naujos EP kadencijos europarlamentarų sąrašą, tačiau prieš paskelbiant jį visą, buvo nutarta įžangą padaryti su 11 naujųjų europarlamentarų. Visas sąrašas, jų teigimu, bus paskelbtas artimiausiu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius