Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2022 07 08 /23:12

Lietuvių dovanotas „Bayraktar“ dronas Vanagas pasiekė Ukrainą

Ukrainos prezidento biuro vadovo pavaduotojas Andrijus Sybiha tviteryje pranešė, kad Ukrainą pasiekė lietuvių dovana – kovinis „Bayraktar“ dronas, simboliškai pavadintas Vanago vardu.
Bepilotis orlaivis „Bayraktar-Vanagas“, kurį Lietuva dovanos Ukrainai
Bepilotis orlaivis „Bayraktar-Vanagas“, kurį Lietuva dovanos Ukrainai / Nuotr. iš A.Anušausko „Facebook“ profilio

Apie tai A.Sybiha paskelbė savo tviterio paskyroje.

„Lietuviškasis Bayraktar „Vanagas“ jau Ukrainoje! Tai neįtikėtina draugystės ir solidarumo išraiška, kuri dar kartą įrodo, kad ne tik Ukraina kovoja su agresoriumi“, – rašo jis.

Žinią paskelbęs A.Sybiha padėkojo paramos rinkimo akcijos iniciatoriui visuomenininkui Andriui Tapinui ir bendrovės „Baykar“ generaliniam direktoriui Halukui Bayraktarui.

15min primena, kad orlaiviui lėšas rinko Lietuvos piliečiai, o įkvėpta idėjos, „Bayraktar“ gamintoja Turkijos bendrovė „Baykar“ nusprendė jį padovanoti. Nepilotuojamo orlaivio apginklavimui skirta 1,5 mln. eurų iš suaukotų 5,9 mln.

Likusi suaukota suma paramos rinkėjos „Laisvės TV“ sprendimu skiriama kitoms priemonėms Ukrainai paremti.

Lietuvos krašto apsaugos ministerija (KAM) droną apginklavo Turkijos bendrovės „Roketsan“ raketomis, dronas visuomenei pristatytas liepos 6 dieną Šiaulių aviacijos bazėje.

Ketvirtadienį Lietuvos Ministrų kabinetas patvirtino, kad Ukrainos kariuomenei bus perduotas „Bayraktar“ ir 25 raketos „oras-žemė“: penkios iš jų - pateiktos kartu su pačiu orlaiviu, dar 20 raketų, įvertintų 1,5 mln. eurų, bus perduotos papildomai.

Pats orlaivis įvertintas 4,4 mln. eurų, o visa dovanojama ginkluotė – beveik 6,3 mln. eurų.

Vyr. srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotr./„Bayraktar“
Vyr. srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotr./„Bayraktar“

Akcija, kurios metu siekta surinkti 5 mln. eurų „Bayraktar“ dronui Ukrainai surengta žurnalisto ir visuomenininko Andriaus Tapino iniciatyva. Jo įkurta televizija „Laisvės TV“ 5,9 mln. eurų dronui pirkti gegužės pabaigoje surinko per pusketvirtos dienos.

Liepos 6-osios popietę Aviacijos bazės prieigos Šiauliuose buvo sunkiai pravažiuojamos, prie jos nutįso kone kilometrinė automobilių spūstis, tūkstančiai žmonių iš Šiaulių ir kitų Lietuvos miestų atvyko pamatyti kovinio orlaivio „Bayraktar TB2“ su amunicija. Valstybės dienos proga Aviacijos bazėje buvo demonstruojama įvairi karinė technika, tačiau bene daugiausia dėmesio sulaukė į dengtą palapinę telpąs „Vanagu“ pavadintas ir vanago simboliu papuoštas orlaivis.

Dronas visuomenei rodytas trumpą laiką – tik šio trečiadienio pusdienį ir nedelsiant buvo išgabentas bei perduotas Ukrainos kariuomenei. Tad daugelis mobiliais telefonais skubėjo įamžinti pilkšvą kovinį orlaivį ar patys įsiamžinti jo fone.

„Labai didžiuojuos lietuviais ir turkais, be abejo. Labai nuoširdžiai džiaugiuos dėl šito pirkinio. Prisidėjau, už tai atėjau pasižiūrėt, ką nupirkom. Nedaug, 10 eurų daviau, bet galvoju, kad kažkiek atidaviau. Užjaučiu ukrainiečius, nenorėčiau būti jų situacijoje“, – 15min sakė 37-erių šiaulietė Ieva Skėrytė.

Plačiau šia tema skaitykite: Parskraidintą „Bayraktarą“ išvydę lietuviai tiki – „mažas žvėriukas“ prisidės prie Ukrainos gynybos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius