Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Lietuvoje susirūpinta EP rinkimų „klastojimu“ Vokietijoje: ar balsai už AfD buvo išmesti?

Vokietijoje vykusių rinkimų į Europos Parlamentą (EP) rezultatai, kai kuriuos gerokai nustebinę, sulaukė atgarsio ir Lietuvoje. Viena „Facebook“ vartotoja pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame neva matyti išmesti biuleteniai su balsais už „Alternatyvą Vokietijai“. Dėl to esą partija užėmė tik antrą vietą. Šis komentaras yra klaidingas, biuleteniai buvo panaudoti ne šiuose, o vadinamuosiuose jaunimo rinkimuose – edukaciniame projekte.
AfD Europos rinkimų kampanija Deggendorfe / Tobias C. Köhler / dpa/picture-alliance
AfD Europos rinkimų kampanija

Sureagavo keiksmažodžiais

Prorusiškų pažiūrų (tai galima suprasti iš paskyroje matomų nuotraukų ir įrašų) lietuvė įrašu pasidalijo praėjus savaitei po birželio 9-ąją vykusių rinkimų.

Kaip žinoma, juos laimėjo konservatoriai, antrą vietą užėmė kraštutiniai dešinieji „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) ir, surinkusi 15,9 proc. balsų, gavo 15 mandatų, kanclerio Olafo Scholzo socialdemokratai liko treti.

„Vokietijos rinkimai buvo tokie pat kaip Lietuvoje. AFD balsai išmesti tiesiog į konteinerį, jie būtų dar daugiau balsų surinkę ir butų 100% pirmoje vietoje, bet globolistu parazituojanti šaika marijonetės pasirūpino, kad taip ne butų.

Vėnas dalykas tuos kas balsus skaičiuoja ne paleisti iš akių parsidavėlei bl…, aš surinkčiau visus ir prie parlamento durų išverščiau (kalba netaisyta – red. past.)“, – greta 15 sek. trukmės įrašo piktinosi ji.

Įraše matyti suversti į didelę juodą dėžę (galimai išmesti) sulankstyti ir suglamžyti balsavimo biuleteniai (ant vieno aiškiai matyti tai reiškiantis vokiškas žodis „Stimmzettel“). Jie iš arti nenufilmuoti, dar ir vaizdo kokybė prasta, įžiūrėti, kas dar ant jų parašyta, sunku, aiškiai matyti tik greičiausiai partijų numeriai.

Panašiu metu vaizdo įrašu aktyviai dalytasi ir vokiškoje interneto erdvėje.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Lietuvė susirūpino tariamu EP rinkimų klastojimu Vokietijoje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Lietuvė susirūpino tariamu EP rinkimų klastojimu Vokietijoje

Vienas „X“ vartotojas prie klipo nurodė, esą jis galimai buvo padarytas Kelno priemiestyje Ehrenfelde, ir paprašė Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės, kurioje yra šis miestas, policijos pasidomėti šia istorija. Internautas nurodė įrašą radęs trumpų vaizdo įrašų platformoje „TikTok“ (jis nebepasiekiamas).

„Klausimas! – pasidomėjo vienas iš jo įrašo komentatorių. – Visi mūsų rinkimų biuleteniai Bavarijoje, Aukštutiniame Pfalce, kuriuos mačiau, buvo nukirpti viršutiniame dešiniajame kampe, todėl manau, kad tai buvo normalu šiems rinkimams.

O kodėl ne šis, jis nenupjautas viršuje dešinėje, ar buvo kitokių?!“

Internautas nuotraukoje rodykle pažymėjo, kuris lapas jam pasirodė įtartinas (tas, ant kurio aiškiai matyti žodis „Balsavimo biuletenis“).

Jis dar pasidalijo paaiškinimu, kodėl nuo biuletenių nuplėšiamas vienas kampas. Balsavimo biuletenio šablonas leidžia akliesiems ir silpnaregiams pirštais perskaityti jo turinį, kad galėtų apsispręsti ir balsuoti savarankiškai bei slaptai.

Norint biuletenius suvienodinti, kad nebūtų galima sužinoti konkretaus žmogaus pasirinkimo, jie vienodai perforuojami arba nuplešiamas jų viršutinis dešinysis kampas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Europos Parlamento rinkimų biuletenis Lietuvoje
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Europos Parlamento rinkimų biuletenis Lietuvoje

Vienas „TikTok“ vartotojas, taip pat pasidalijęs įrašu, pakomentavo: „Štai daugybė tūkstančių balsų už AfD! Esu įsitikinęs, kad AfD pasirodė dar geriau!“

Biuletenyje balsuota ne už AfD

Nors klipe matomi lapai išties atrodo kaip vokiškai kalbančioje šalyje surengto balsavimo biuleteniai ir tikrai greičiausiai tiesiog išmesti, internautai juos klaidingai susiejo su šių metų EP rinkimais. Juoba kad absoliučioje daugumoje lapų net neįmanoma įžiūrėti, kas buvo pažymėta.

Kaip atrodė birželio 9 d. Vokietijoje vykusio balsavimo biuleteniai, galima pamatyti įvairiuose oficialių įstaigų tinklalapiuose ir žiniasklaidos priemonėse (pavyzdžiui, čia, čia, čia).

Jame surašytos 34 politinės jėgos (tiek partijų ir kitų politinių asociacijų dalyvavo šių metų rinkimuose) ir po 10 pirmųjų kandidatų iš kiekvieno sąrašo.

Philippe Stirnweiss/EP nuotr./Europos Parlamentas
Philippe Stirnweiss/EP nuotr./Europos Parlamentas

Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) visose šešiolikoje federalinių žemių kėlė atskirus kandidatus, tad prie jos pavadinimo išvardyti skirtingi žmonės, kitų partijų atstovai visuose biuleteniuose yra tie patys. Kaip atrodė minėtos Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės balsavimo biuletenis, galima pamatyti čia.

Priešingai nei Lietuvoje, kandidatai nebuvo reitinguojami – tereikėjo kryžiuku pažymėti partiją, už kurią atiduodamas balsas. AFD biuletenyje buvo įrašyta 4 numeriu. Įraše galima įžiūrėti, kad viename biuletenyje kryžiuku pažymėta 2 numeriu pažymėta partija – Žalieji. Kaip iš to nuspręsta, kad „išmesti balsai už AfD“, iš klipo neaišku.

Be to, biuleteniai buvo balti, ne melsvi, kaip atrodo platinamame vaizdo įraše. Daugiau apie balsavimo tvarką EP rinkimuose galima paskaityti čia.

Moksleiviai taip mokėsi apie politiką

Vokietijos faktų tikrinimo tinklalapis „Mimikama“ išsiaiškino, kad vaizdo įraše matomas ne EP rinkimų biuletenių naikinimas ir rezultatų klastojimas, o jaunimo rinkimų biuleteniai. Šis politinis švietimo projektas tikrai vyko Šiaurės Reine-Vestfalijoje.

„Mimikama“ žurnalistų teigimu, klipe girdimas asmuo tvirtina radęs įrodymų, kad biuleteniai buvo naikinami. Jis sako: „Štai įrodymas: biuletenių naikinimas“ ir „Štai kaip šioje šalyje kvailinama“.Taip siekiama pakirsti pasitikėjimą rinkimų sistema.

Paaiškėjo, kad vaizdo įrašas buvo padarytas mokykloje Šiaurės Reine-Vestfalijoje, kur lygiagrečiai su EP rinkimais vyko jaunimo rinkimai. Tai buvo edukacinis projektas, kuris neturėjo įtakos Europarlamento sudėčiai.

Jaunimo rinkimai yra pripažintas politinio švietimo projektas, jau seniai sėkmingai vykdomas Vokietijos mokyklose. Jo tikslas – supažindinti moksleivius su demokratinių rinkimų eiga ir svarba.

Po rinkimų biuletenius galima išmesti aplinkai nekenksmingu būdu.

Vokietijoie per šiuos rinkimus platinta ir daugiau įvairių melagienų apie balsavimą. Šios šalies faktų tikrintojai ne vieną iš jų paneigė (čia, čia).

15min verdiktas: melas. Vaizdo įrašas, kuriame tariamai rodomas rinkimų sukčiavimas – biuletenių naikinimas, buvo padarytas per jaunimo rinkimus Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje. Šis balsavimas, kuris buvo tik politinio švietimo projekto dalis, EP rinkimų rezultatams įtakos neturėjo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius