Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Likus kelioms dienoms iki rinkimų prancūzų krepšinio žvaigždė ragina vengti „kraštutinumų“

Prancūzijos krepšinio žvaigždė Victoras Wembanyama (Viktoras Vembanjama) ketvirtadienį, likus kelioms dienomis iki visuotinių rinkimų pirmojo turo, pareiškė, kad rinkėjai turėtų vengti „kraštutinumų“. 
OZAN KOSE / AFP
OZAN KOSE / AFP

„Žinoma, politiniai sprendimai yra asmeniniai, tačiau man svarbu atsiriboti nuo kraštutinumų, kurie nėra tinkama kryptis tokiai šaliai kaip mūsų“, – žurnalistams pareiškė krepšininkas, netiesiogiai ragindamas sekmadienį nebalsuoti už kraštutinių dešiniųjų partiją „Nacionalinis sambūris“ (RN).

Krepšinio komandos „San Antonio Spurs“ žaidėjas, kuris turėtų atstovauti Prancūzijai Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, nėra pirmas sportininkas, išreiškęs nuomonę apie pirmalaikius rinkimus.

Anksčiau šį mėnesį Prancūzijos futbolo žvaigždė Kylianas Mbappe (Kilianas Mbapė) sakė, kad jo šalis pasiekė kritinį tašką, taip irgi ragindamas nebalsuoti už kraštutinius dešiniuosius.

Futbolininkas pabrėžė, kad nori įtikinti jaunimą dalyvauti rinkimuose, nes jų balsai gali daug ką pakeisti. Tačiau kalbėdamas jis neįvardijo jokios politinės partijos ar politikų. 

„Mes žinome, kad tai yra lemiamas Prancūzijos istorijos momentas, tai yra niekada anksčiau nematytas įvykis, – prieš prasidedant Europos futbolo čempionatui sakė jis. – Esame karta, kuri gali kažką pakeisti, matome, kad kraštutinumai beldžiasi į valdžios duris, ir turime galimybę formuoti savo šalies ateiti.“

Prancūzijos sporto ministrė Amelie Oudea-Castera (Ameli Udėja-Kastera) šį K. Mbappe pareiškimą pavadino pavyzdiniu. 

„Kylianas [...] kalbėjo visiškai pavyzdingai. Jis norėjo pasikalbėti su jaunais žmonėmis visiškai beprecedenčiu ir lemiamu šalies ateičiai momentu“, – nurodė ministrė. 

Tačiau vieno iš šiuolaikinių Prancūzijos simbolių komentarai sukėlė rimtas diskusijas šalyje, o dešiniųjų pažiūrų veikėjai perspėjo jį nesikišti į politiką.

Dešimtys Prancūzijos sportininkų, tarp jų tenisininkas Jo-Wilfriedas Tsonga (Žo-Vilfredas Tsonga) ir lengvaatletė Marie-Jose Perec (Mari-Žozė Perek), taip pat jau yra paraginę žmones nebalsuoti už kraštutinius dešiniuosius.

„Matome, kad mūsų sportininkai nori, kad jų balsas būtų išgirstas, – nurodė buvusi profesionali tenisininkė A. Oudea-Castera. – Tai drąsus, atsidavęs ir pagirtinas požiūris, kuris kelia didelę pagarbą.“

Praėjusią savaitę Prancūzijos piliečius dalyvauti rinkimuose ir „užkirsti kelią kraštutinumams“ kvietė ir buvusi futbolo žvaigždė, Prancūzijos olimpinės futbolo rinktinės treneris Thierry Henry (Tjeri Anri).  

„Manau, kad vis dar yra kažkas svarbaus, kas gali užblokuoti kraštutinumus, – eiti ir balsuoti. Taigi eikite ir balsuokite“, – žurnalistams sakė jis. 

„Asmeniškai aš esu prieš viską, kas skaldo, ir šiek tiek labiau už viską, kas gali suvienyti“, – pridūrė Th. Henry. 

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pirmalaikius parlamento rinkimus paskelbė po to, kai Europos Parlamento rinkimuose jo centristus sutriuškino kraštutinių dešiniųjų RN partija.

Šis jo žingsnis pribloškė šalį, ir pirmą kartą pokario Prancūzijos istorijoje į valdžią gali iškilti kraštutiniai dešinieji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius