Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Limoje kylant naujai protestų bangai Peru prezidentė ragina laikytis taikos ir ramybės

Peru prezidentė Dina Boluarte antradienį paragino protestuotojus, atvykstančius į Limą reikalauti jos atsistatydinimo, susirinkti „taikiai ir ramiai“.
Peru tebevyksta protestai dėl prezidentės D.Boluarte atsistatydinimo
Peru tebevyksta protestai dėl prezidentės D.Boluarte atsistatydinimo / „AP“/„Scanpix“
Temos: 2 Peru Protestas

Nušalinto prezidento Pedro Castillo šalininkai nuo gruodžio visoje šalyje rengia eitynes ir blokuoja gatves, reikalaudami surengti naujus rinkimus ir nušalinti dabartinę šalies vadovę D.Boluarte.

Nepaisant to, kad šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis siekiant palaikyti tvarką, manoma, kad tūkstančiai protestuotojų iš kaimo vietovių šią savaitę atvyks į Limą ir toliau darys spaudimą vyriausybei.

Kai kurie iš jų jau yra pasiekę šalies sostinę, tačiau daugelis dar tik pakeliui.

Šimtai vietinės aimarų bendruomenės narių antradienį sėdo į autobusus iš Ilavės miesto Punos regione, esančiame pasienyje su Bolivija.

„Džiaugiuosi galėdamas keliauti į Limą, nes kovos tęsiasi, visi aimarų kraujo broliai keliauja į kovą“, – naujienų agentūrai AFP teigė Julio Cesaras Ramosas, vykstantis autobusu į šalies sostinę.

„Man skaudu matyti šalį tokią, kokia ji yra, todėl broliai aimarai ir kečujai, mes esame vieningi“, – AFP sakė 28 metų Rogeris Mamani.

Peru žmogaus teisių ombudsmenas pranešė, kad protestuotojų ir saugumo pajėgų susirėmimų metu, daugiausiai šalies pietuose ir rytuose, žuvo mažiausiai 42 asmenys.

Įvairios grupės reikalauja D.Boluarte atsistatydinimo, parlamento paleidimo ir prašo nedelsiant surenti naujus prezidento rinkimus.

„Žinome, kad jie nori užimti Limą, atsižvelgiant į viską, kas skelbiama socialiniuose tinkluose, 18 ir 19 dienomis (trečiadienį ir ketvirtadienį)", – kalbėdama Peru Konstituciniame Teisme teigė šalies prezidentė.

„Raginu juos. užimkite Limą, taip, bet taikiai ir ramiai. Laukiu jų vyriausybės kėdėje, kad aptartume jų socialines darbotvarkes“, – pridūrė D.Boluarte.

Tačiau ji perspėjo, kad „teisinė valstybė negali būti vieno žmogaus ar grupės užgaidų įkaite“.

Demonstrantai iš viso Peru susitarė atvykti į sostinę ir kartu dalyvauti protestuose, tačiau, nepaisant įvairių pranešimų, vis dar sunku įvertinti, kiek žmonių atvyks į Limą.

Protestuotojai aštuoniuose iš 25 Peru departamentų blokavo kone 100 kelių.

Ankstyvą antradienio rytą saugumo pajėgos pašalino vieną užkardą Panamerikos šiauriniame greitkelyje.

D.Boluarte teigė, kad kitos kelių užtvaros bus išardytos artimiausiomis valandomis.

Masinės demonstracijos prasidėjo gruodžio pradžioje po to, kai P.Castillo buvo nušalintas nuo pareigų už tai, kad bandė paleisti Kongresą ir valdyti dekretu, siekdamas užkirsti kelią balsavimui dėl apkaltos jam.

60 metų D.Boluarte prieš tai buvo viceprezidentė, tačiau gruodžio 7-ąją nušalinus P.Castillo nuo pareigų perėmė prezidento postą.

P.Castillo, kuris buvo tiriamas keliose sukčiavimo bylose jo kadencijos metu, suimtas 18 mėnesių ir apkaltintas maištu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas