Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
17:56 /18:52

Ukrainai nepasisekė: dėl artėjančio uragano J.Bidenas nedalyvaus Ramšteino susitikime

JAV prezidentas Joe Bidenas atidėjo kelionę į Vokietiją ir Angolą, kad galėtų prižiūrėti pasirengimą reaguoti į Floridos link slenkantį uraganą Miltoną, antradienį pranešė Baltieji rūmai.
Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas
Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Atsižvelgdamas į prognozuojamą uragano Miltono trajektoriją ir stiprumą, prezidentas J.Bidenas atideda suplanuotą kelionę į Vokietiją ir Angolą, kad galėtų kontroliuoti pasirengimą uraganui Miltonui ir atsaką į jį“, – sakoma Baltųjų rūmų spaudos sekretorės Karine Jean-Pierre pareiškime.

Ramšteino susitikime nebus J.Bideno

JAV prezidentas Joe Bidenas nedalyvaus spalio 12 d. vyksiančiame Ramšteino formato Kontaktinės grupės Ukrainos gynybos klausimais susitikime, kuris pirmą kartą bus surengtas šalių vadovų lygiu. Apie tai pranešama Baltųjų rūmų interneto svetainėje.

Svarstyta, kad kitame Ramšteino formato kontaktinės grupės posėdyje sąjungininkai gali priartinti Ukrainos įstojimo į NATO klausimą, anksčiau apie tai skelbė laikraštis „The Washington Post“.

Pasak leidinio, Ramšteino formato susitikimas vyks likus kelioms savaitėms iki JAV prezidento rinkimų, o tai paskatino Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį siekti garantijų, kad parama bus tęsiama.

JAV prezidentas dirbo ir siaučiant kitam uraganui

J.Bidenas antradienį pareiškė, kad ketvirtos kategorijos uraganas Miltonas, artėjantis prie Jungtinių Valstijų pietryčių, gali būti smarkiausias uraganas Floridoje per pastarąjį šimtmetį.

„Evakuokitės dabar, dabar, dabar“, – nurodė J.Bidenas, kalbėdamas apie valstijos rajonus, iš kurių žmonėms liepta išvykti, ir pridūrė, kad „tai gyvybės ir mirties klausimas“.

J.Bidenas anksčiau taip pat koordinavo veiksmus reaguojant į uraganą Helene, kuris kiek daugiau nei prieš savaitę nusinešė daugiau nei 230 žmonių gyvybių ir nusiaubė JAV pietryčius, priduriama jame.

81-erių J.Bidenas ketvirtadienį turėjo išvykti į paskutinę per šią kadenciją kelionę į svarbią sąjungininkę Vokietiją, kur planavo susitikti su Europos lyderiais, siekdamas stiprinti paramą Ukrainos kovai su Rusijos invazija.

Išvykimas iš šalies galėtų pakenkti rinkimams

Tačiau jo išvykimas artėjant uraganui galėtų pakenkti JAV prezidento rinkimų, iki kurių liko vos 28 dienos, rezultatams.

JAV respublikonų kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas jau skleidė dezinformaciją apie J.Bideno ir viceprezidentės Kamalos Harris, demokratų kandidatės į prezidentus, reakciją į uraganus.

Ši J.Bideno kelionė buvo viena iš keleto tarptautinių išvykų, kurias jis planavo paskutiniaisiais savo prezidentavimo mėnesiais, po to, kai liepą pasitraukė iš rinkiminės kovos.

Vokietijoje J.Bidenas planavo susitikti su kancleriu Olafu Scholzu, Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, Jungtinės Karalystės (JK) ministru pirmininku Keiru Starmeriu ir Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Taip pat buvo numatytas valstybinis vizitas Berlyne.

JAV vadovas taip pat turėjo dalyvauti didesniame tarptautiniame Ukrainos sąjungininkų aukščiausiojo lygio susitikime JAV Ramšteino karinėje bazėje pietvakarių Vokietijoje.

Po to J.Bidenas planavo su pirmuoju prezidentiniu vizitu apsilankyti Angoloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas