Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liudijimai „El Chapo“ byloje: žiaurūs nužudymai, kokainas pipirų skardinėse ir deimantais puošti pistoletai

Garsiojo Juaquino Guzmano – „El Chapo“ bylos nagrinėjimas JAV federaliniame teisme Niujorke suteikia progą iš kaip niekada arti pažvelgti į Sinaloa kartelio veiklos užkulisius. Per du mėnesius salėje pasakota ir apie nuožmius susidorojimus, ir apie kokaino siuntas pipirų skardinėse, ir apie deimantais inkrustuotus pistoletus. Žinoma, ir apie patį atsakovą, rašo „The Washington Post“.
Joaquinas Guzmanas
Joaquinas Guzmanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nagrinėjant buvusio Sinaloa kartelio lyderio J.Guzmano bylą, sulaukta daugybės liudijimų, kaip kartelis gabena kvaišalus iš Meksikos į JAV, kur bandoma užgniaužti didelę narkotikų vartojimo krizę.

Įdomu, kad prokurorai teisme įrodinėja, jog narkotikai į JAV gabenami požeminiais tuneliais ir paslėpti automobiliuose. Supraskite, tvora pasienyje, kurios taip nori prezidentas Donaldas Trumpas, niekuo nepadėtų.

Heroinas, kokainas, metamfetaminas ir marihuana į Ameriką keliauja tuneliais, kasamais, pavyzdžiui, po biliardo stalais. Kvaišalai slepiami sunkvežimiuose, traukiniuose, tarp aliejaus ir pipirų skardinių, o į JAV įvažiuoja per oficialius sienos kirtimo punktus.

„Scanpix“/AP nuotr./Sinaloa kartelis – narkotikų platinimu žymus kriminalinis susivienijimas iš Meksikos
„Scanpix“/AP nuotr./Sinaloa kartelis – narkotikų platinimu žymus kriminalinis susivienijimas iš Meksikos

Yra, aišku, ir kitų maršrutų – narkotikai į JAV gabenami ir krovininiais laivais, atvykstančiais į uostus Ramiojo vandenyno pakrantėje. Visgi tikslas toks pats – parduoti kvaišalus visoje Amerikoje.

Meilužė verkė, žmona žiūrėjo

Pavyzdžiui, vienas kartelio kontroliuojamas sandėlis „žvelgia“ tiesiai į Bruklino tiltą Niujorke. Beje, būtent Bruklino rajone teisiamas J.Guzmanas.

„El Chapo“ – „Neūžauga“ – buvo sulaikytas 2016 metais, kai Meksikos saugumo pajėgos sučiupo šį gangsterį po mirtino susišaudymo. 2015-aisiais J.Guzmanas sugebėjo pabėgti iš kalėjimo kruopščiai iškastu tuneliu, į kurį nusileido iš dušo kabinos savo kameroje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš kalėjimo pabėgo Meksikos narkotikų baronas El Chapo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš kalėjimo pabėgo Meksikos narkotikų baronas El Chapo

Kai meksikietis 2017 metų sausį buvo išduotas JAV, regis, galutinai paaiškėjo, kad įspūdinga J.Guzmano saga – prekybos narkotikais imperijos sukūrimas, masinis politikų papirkimas, galybė žmogžudysčių – nutrūks.

Brukline pasirodė net aktorius, kuris vaidina „El Chapo“ „Netflix“ kuriamame seriale „Narcos: Mexico“.

Vis dėlto dramos nestinga jau ir teisme. „El Chapo“ meilužė čia verkė, jo žmona su kaliniu derino, kokius drabužius vilkėti salėje, o vyras, tvarkęs kartelio kompiuterių tinklus, viešai išdavė savo buvusį bosą.

Brukline pasirodė net aktorius, kuris vaidina „El Chapo“ „Netflix“ kuriamame seriale „Narcos: Mexico“. Tiek jis, tiek visi kiti išgirdo gausybę istorijų apie J.Guzmano „verslą“, kovas su teisėsauga ir, svarbiausia, itin įmantrias pinigų plovimo schemas.

Klausėsi šeimos narių pokalbių

Prokurorai trečiadienį, sakydami baigiamuosius argumentus, citavo „kalną įrodymų“. Siekiant apkaltinti ir nuteisti J.Guzmaną, į teismą buvo pakviesti 14 bendradarbiauti sutikusių liudininkų, į bylos medžiagą buvo įtraukta daugiau nei 1 mln. kartelio narių žinučių.

Anot prokurorės Andreos Goldbarg, Sinaloa kartelio tikslas buvo JAV parduoti kuo įmanoma daugiau narkotikų ir susižerti milijardų dolerių vertės pelną.

Oficialiai „El Chapo“ kaltinamas narkotikų gabenimu, pinigų plovimų ir sąmokslu žudyti. Jei J.Guzmano kaltė bus pripažinta, jis už grotų beveik neabejotinai praleis visą likusį gyvenimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas

Ta pati A.Goldbarg teisme pasakojo, kaip J.Guzmanas kartą atsistojo prie dviejų smarkiai sumuštų, bet dar kvėpuojančių vyrų, kurie gulėjo prie laužo. „El Chapo“ vyrus, kurie išdrįso pereiti dirbti kitam karteliui, garsiai prakeikė, tada juos nušovė ir paliepė sėbrams įmesti jų kūnus į ugnį.

J.Guzmano „karjera“ truko daugiau nei 25 metus ir jis vis kilo karjeros laiptais – Sinaloa kartelis buvo ir neįtikėtinai pelningas, ir siaubingai žiaurus.

„El Chapo“ vyrus, kurie išdrįso pereiti dirbti kitam karteliui, garsiai prakeikė, tada juos nušovė ir paliepė sėbrams įmesti jų kūnus į ugnį.

„El Chapo“, kuris visur keliaudavo šarvuotu automobiliu, buvo subūręs tikrą armiją kovai su priešais ir konkurentais. Jis slapta klausėsi visų savo šeimos narių, tarp jų ir žmonos ir būrio meilužių, pokalbių telefonu.

Liudininkus vadino „padugnėmis“

Tiesa, toks paranojiškumas, anot A.Goldbarg, padės nusiųsti šį gangsterį už grotų. Sistemą, kaip sekti savo komandą, „El Chapo“, padėjęs įrengti IT specialistas Christianas Rodriguezas galiausiai pasiryžo perduoti ją JAV federaliniam tyrimų biurui (FTB).

Anot A.Goldbarg, J.Guzmanas, sužinojęs, kad Ch.Rodriguezas kalbasi su amerikiečių tyrėjais, savo sėbrams įsakė jį surasti ir nužudyti. Nepasisakė – Ch.Rodriguezas liudijo teisme.

„Gerai, kad niekas nežinojo jo pavardės ir niekada jo nesurado. Guzmano parankiniai ieškojo jo „Google“ ir „Facebook“, bet nesurado“, – teisme teigė prokurorė, kuriai reikia įtikinti prisiekusiųjų žiuri „El Chapo“ kaltumu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas

Beje, teismo salėje dažnai skambėjo paties J.Guzmano įrašytas balsas. Prokurorai leido J.Guzmano ir jo partnerių pokalbių, kuriuose jie aptardavo kyšių schemas ar kvaišalų pardavimo sandorius, garso įrašus.

„Kodėl atsakovas nenorėjo būti pagautas? Dėl to, kad žinojo, jog yra kaltas. Jis sėdi visai šalia. Neleiskite jam pabėgti nuo atsakomybės. Pripažinkite jo kaltę“, – taip į prisiekusiuosius kreipėsi A.Goldbarg.

J.Guzmanas, sužinojęs, kad Ch.Rodriguezas kalbasi su amerikiečių tyrėjais, savo sėbrams įsakė jį surasti ir nužudyti.

Savo ruožtu gynybos advokatai peikė prokurorų argumentus, o liudininkus vadino „padugnėmis“. J.Guzmano advokato Jeffrey Lichtmano teigimu, kaltinamasis – atpirkimo ožys, o liudininkai meluoja, kad patys neatsidurtų kalėjime.

„Būtent tie liudininkai įkvėpė gyvybės šiai bylai, – prisiekusiuosius nekreipti dėmesio į jų pasakojimus ragino J.Lichtmanas. – Jie meluoja visą savo apgailėtiną, savanaudišką gyvenimą.“

Teisininkas liudininkus vadino „šiukšlėmis“, „gyvuliais“ ir teigė, kad jie tenori susitarti dėl švelnesnių bausmių už jų pačių nusikaltimus – „kad galėtų gyventi tarp jūsų“.

„Jie sutraiškytų savo motinas, kad tik nuteistų šį vyrą“, – griaudėjo J.Lichtmanas.

Atsisveikinimo dovana B.Obamai

Tarp pasakojimų teisme nuskambėjo ir istorija, kad J.Guzmanas turėjo ne tik „El Chapo“ pravardę – jis buvo vadinamas ir „El Rapido“, nes narkotikų prekybos verslą plėtė ir turtus krovėsi itin greitai.

Anot prokurorų, J.Guzmanas, kurio kartelis buvo subūręs tikrą smogikų armiją, siekė, ir dažnai sėkmingai, papirkti „visų sluoksnių“ Meksikos vyriausybės atstovus.

Vienas buvusių „El Chapo“ parankinių teisme pareiškė, kad Sinaloa kartelio bosas jam pasigyrė papirkęs Meksikos eksprezidentą Enrique Peną Nieto, kuriam esą įdavė net 100 mln. dolerių. E.Penos Nieto atstovas tokį teiginį pavadino „klaidingu ir šmeižikišku“.

Galbūt tai melas, galbūt ne. Logiška prielaida būtų tokia, kad J.Guzmanas papirkinėjo tikrai daug žmonių – antraip nebūtų net dukart pabėgęs iš kalėjimo.

1993-aisiais jis buvo sulaikytas Gvatemaloje, bet per aštuonerius už grotų Meksikoje praleistus metus tik išplėtė savo imperiją, o 2001-aisiais pabėgo, kad išvengtų ekstradicijos į JAV. Kalbama, kad „El Chapo“ padėjo kalėjimo pareigūnai, paslėpę jį skalbinių vežimėlyje.

Dar kartą J.Guzmanas buvo sulaikytas 2014 metais. Bet pabėgo ir vėl – kaip jau minėta, tuneliu.

Tiesa, 2016-ųjų sausį banditas pagaliau buvo sulaikytas, o po metų buvo išduotas JAV. Vienas Meksikos pareigūnas J.Guzmano ekstradiciją pavadino „atsisveikinimo dovana“ antrąją kadenciją baigiančiam JAV prezidentui Barackui Obamai.

Veiksminga decentralizacija

„Amerikiečiai būtų daug sužinoję, jei būtų sekę J.Guzmano bylą, nes procesas aiškiai parodė, kaip veikia narkotikų prekeivių karteliai“, – mano Mike'as Vigilas, buvęs JAV Kovos su narkotikais administracijos agentas, 13 metų dirbęs Meksikoje ir palei šios šalies sieną su Jungtinėmis Valstijomis.

„Amerikiečiai būtų daug sužinoję apie smurtą ir korupciją, apie tai, kad karteliai uždirba milijardus dolerių. Guzmanas sukūrė transnacionalinę organizaciją, panašią į bet kokią stambią korporaciją“, – pridūrė M.Vigilas.

Teisme liudiję asmenys pasakojo, kad Sinaloa kartelis plovė pinigus per daugybę šalių, mokėjo didžiulius kyšius, kasė tunelius, turėjo galybę ginklų. Žinoma, nestigo pavydo, išdavysčių, nužudymų.

M.Vigilas: „Guzmanas sukūrė transnacionalinę organizaciją, panašią į bet kokią stambią korporaciją.“

„Detalės apie smurtą šiurpina – apie tai kalbėjo visi liudininkai. Bet panašu, kad Guzmanas padarė daug klaidų. Ir šios klaidos susijusios su moterimis“, – tvirtino M.Vigilas.

Lemiamą klaidą J.Guzmanas tikriausiai padarė nuspręsdamas susitikti su JAV kino žvaigžde Seanu Pennu ir meksikiete aktore Kate del Castillo. Šis susitikimas padėjo pareigūnams susekti, kur slapstosi „El Chapo“.

Be to, teisme liudijo viena iš viso būrių buvusių J.Guzmano meilužių, o salėje dažnai sėdėjo jo 29-erių žmona Emma Coronel Aispuro.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emma Coronel Aispuro
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emma Coronel Aispuro

Beveik neabejojama, kad J.Guzmanas bus nuteistas. Bet tai nereiškia, kad Sinaloa kartelis irgi patyrė skaudų smūgį.

Anot Tarptautinių studijų profesoriaus Bruce'o Bagley, Majamio universitete tiriančio kartelių veiklą, ši nusikaltėlių organizacija ir toliau klesti. Esą Sinaloa kartelyje galia ir taip decentralizuota.

„Neįmanoma nuritinti šiai pabaisai galvos. Decentralizacija reiškia, kad banditus sunkiau susekti, sulaikyti ir įkalinti, o tuo pat metu teka didžiuliai pinigų srautai“, – pritarė buvęs JAV prokuroras Johnas Hornas.

Jis, kita vertus, pasidžiaugė, kad teisme buvo galima įsigilinti į tokio didelio kartelio veiklos metodus. Paprastai stambūs narkotikų prekeiviai stengiasi nesireklamuoti.

VIDEO: Paviešinta, kaip buvo šturmuojama narkotikų barono „El Chapo“ slėptuvė džiunglėse

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas