Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Londonas duotų Kyjivui, ko šis nori, bet bijo Vašingtono

Jungtinė Karalystė remia Ukrainos poreikį naudoti raketas „Storm Shadow“ Rusijoje, tačiau viešai neragins suteikti Ukrainai tokią galimybę, nes baiminasi, kad tai išprovokuos konfliktą su Jungtinėmis Valstijomis, skelbia britų leidinys „The Telegraph“.
Keiras Starmeris
Keiras Starmeris / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Volodymyras Zelenskis ne kartą prašė leidimo naudoti ginklus, kurie gali išvengti priešo radarų ir tiksliai pataikyti į taikinius iki daugiau kaip 300 km atstumu, smūgiams Rusijos gilumoje.

Nepaisant painiavos dėl tikrosios britų vyriausybės pozicijos, „The Telegraph“ įvertino, kad Dauningo gatvė greičiausiai remia tokį Ukrainos poreikį. Tačiau raketos paprastai naudojamos kartu su įslaptintomis JAV sistemomis, o tam reikėtų Vašingtono leidimo.

Socialinių tinklų nuotrauka/Raketa „Storm Shadow“
Socialinių tinklų nuotrauka/Raketa „Storm Shadow“

Pasak straipsnio, Jungtinė Karalystė oficialiai neprašė JAV leisti Ukrainai naudoti raketas Rusijoje.

Šaltinis Baltuosiuose rūmuose teigė, kad JAV prezidento Joe Bideno administracija yra susirūpinusi, jog šių raketų panaudojimas, net ir be Vašingtono pritarimo, gali lemti situacijos eskalavimą ir JAV karių įsitraukimą į konfliktą.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Keiras Starmeris, tikėtina, nenori išprovokuoti konflikto dėl šio klausimo ir derybose su JAV laikosi „konsultacinio požiūrio“.

Britų vyriausybės šaltinis leidiniui nurodė, kad norima aptarti šiuos dalykus su sąjungininkais, o ne bandyti juos į tai įstumti.

„Jungtinės Valstijos privačiai skundėsi dėl Britanijos avangardinio požiūrio į karinės įrangos tiekimą Ukrainai. Anksčiau šiais metais tuometinis gynybos sekretorius Grantas Shappsas, kaip žinoma, spaudė Kyjivą smogti Rusijos karo laivams Kryme, o Amerika buvo atsargesnė“, – rašo „The Telegraph“.

Ukrainos prezidentūros nuotr./Lauryno Kasčiūno ir Volodymyro Zelenskio susitikimas
Ukrainos prezidentūros nuotr./Lauryno Kasčiūno ir Volodymyro Zelenskio susitikimas

Šaltinių teigimu, Jungtinės Karalystės sprendimas tapti pirmąja Vakarų šalimi, tiekiančia Ukrainai pagrindinius kovinius tankus, taip pat šalies noras perduoti naikintuvus F-16 sukėlė Vašingtono susirūpinimą, nes pareigūnai manė, kad Londonas bando spausti juos priimti panašius sprendimus.

Manoma, kad būtent ši situacija lėmė JAV atsisakymą paremti buvusio Didžiosios Britanijos gynybos sekretoriaus Beno Wallace'o kandidatūrą į NATO generalinio sekretoriaus postą, pažymima straipsnyje.

„JAV labiau nei mes bijo eskalacijos, nes jiems tenka su ja susidurti. Mes to nedarome. Galiausiai joms teks surinkti visus taškus. Mažoji Britanija negali kovoti su Rusija“, – ironizavo aukšto rango šaltinis karinėje tarnyboje.

Be nuogąstavimų, kad smūgiai „Storm Shadow“ raketomis Rusijai gali eskaluoti konfliktą, JAV taip pat baiminasi, kad raketos negalės sunaikinti Rusijos taikinių, nes šie buvo perkelti toliau nuo valstybinės sienos ir fronto linijos.

„Tiesa ir tai, kad ukrainiečiai daug dėmesio skiria tam tikrai ginklų grupei, o primygtinai reikalauti kažko panašaus yra klasikinė Volodymyro Zelenskio taktika. Rusai taip pat neliko nuošalyje, o svarbiausios priemonės buvo perkeltos toliau nuo jų“, – įvertino vienas iš leidinio pašnekovų.

Kiek žinoma „The Telegraph“, anksčiau šią vasarą Didžiosios Britanijos vyriausybė paprašė JAV atsitraukti nuo savo pozicijos ir leisti Rusijoje naudoti vakarietiškus ginklus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas