Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Londonas: JAV sprendimas išvesti pajėgas iš Afganistano yra „klaida“

Jungtinė Karalystė penktadienį pasmerkė JAV karių išvedimą iš Afganistano, perspėdama, kad Talibano sugrįžimas į valdžią sudarytų palankias sąlygas ekstremistams, keliantiems grėsmę visam pasauliui.
Britų kariai Afganistane
Britų kariai Afganistane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gynybos sekretorius Benas Wallace'as ketvirtadienį paskelbė, kad maždaug 600 britų karių padės evakuoti JK piliečius iš karo draskomo Afganistano, islamistams užimant vis daugiau teritorijos.

Tačiau jis pareiškė televizijai „Sky News“, kad JAV sprendimas išvesti karius „palieka labai didelę problemą“, pakeičiant konflikto eigą talibų naudai.

Sekretorius prognozavo, jog tokia padėtis bus naudinga teroristų tinklui „al Qaeda“, kuriam Talibanas buvo suteikęs saugų prieglobstį prieš 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas Amerikoje, paskatinusias Vakarus pradėti du dešimtmečius trukusią karinę kampaniją Afganistane.

„Esu labai susirūpinęs, kad žlugusios valstybės sudaro palankias sąlygas tokiems žmonėms“, – pridūrė jis.

„Be abejo, „al Qaeda“ tikriausiai sugrįš“, – sakė B.Wallace'as ir perspėjo, kad toks scenarijus sukeltų „grėsmę mūsų saugumui ir interesams“.

„Manau, kad taip pasielgti buvo klaida ir kad visi mes, įskaitant tarptautinę bendruomenę, veikiausiai sumokėsime už pasekmes“, – apie Vašingtono ir Talibano sudarytą Dohos susitarimą kalbėjo sekretorius.

Jo teigimu, šis paktas, pernai pasirašytas tuometinio JAV prezidento Donaldo Trumpo, nepaliko Britanijai kito pasirinkimo, kaip tik išvesti savo kontingentą.

600 britų karių, siunčiamų į Afganistaną padėti dėl repatriacijos, yra arti 750, kuriuos Londonas buvo dislokavęs šalyje iki kontingento išvedimo pradžios.

Kariškiai padės palikti šalį iki 3 tūkst. JK piliečių, pažymėjo B.Wallace'as.

Kritišką poziciją dėl karių išvedimo viešai išdėstė ir dar keli įtakingi britų politikai bei kariškiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas