Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Londonas su Briuseliu susitarimo dėl prekybos gali ir nesudaryti. Ką tai reikštų?

Sausį iš Europos Sąjungos (ES) išstojusi Jungtinė Karalystė gruodžio 31-ąją paliks ES bendrąją rinką ir muitų sąjungą. Kol kas susitarimas dėl prekybos nebuvo sudarytas, ir, panašu, kad nesutarimai greitu metu gali nebūti išspręsti.
Protestuotojas prieš „Brexit“ Londone
Protestuotojas prieš „Brexit“ Londone / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vienas pagrindinių derybų kliuvinių yra nesutarimai dėl sąžiningos konkurencijos nuostatų. Londonas nesutinka su mechanizmu, kuris leistų Bendrijai skubiai reaguoti, jeigu JK ir ES verslo taisyklės ilgainiui imtų skirtis ir Europos įmonės atsidurtų mažiau palankioje padėtyje.

Trečiadienį vakarieniavę JK premjeras Borisas Johnsonas ir Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen sutarė, kad iki sekmadienio bus priimtas sprendimas, ar tęsti derybas dėl prekybos ryšių po „Brexit“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Borisas Johnsonas ir Ursula von der Leyen
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Borisas Johnsonas ir Ursula von der Leyen

„Dabar yra didelė tikimybė... kad turėsime sprendinį, kuris daug panašesnis į Australijos, o ne Kanados ryšius su ES“, – ketvirtadienį kalbėjo B.Johnsonas.

Penktadienį U.von der Leyen bloko lyderiams sakė, kad lūkesčiai dėl prekybos susitarimo su JK yra „žemi“, atskleidė naujienų agentūros „Reuters“ šaltiniai.

VIDEO: Galutinis sprendimas dėl „Brexit“ – Jungtinė Karalystė išstoja iš ES

Kokių problemų gali kilti?

BBC nurodo, kad nesudarius susitarimo, galėtų pakilti kainos prekių, kurias JK perka ir parduoda ES. To priežastis – JK ir ES vykdys prekybą remdamosios Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) sąlygomis, t.y. esminėmis taisyklėmis, kurios galioja prekybos susitarimų nesudariusioms valstybėms.

ES įvestų tarifus prekėms, atkeliaujančioms iš JK. Vidutiniškai tai būtų apie 2,8 proc. ne žemės ūkio produktams, 10 proc. automobiliams ir daugiau nei 35 proc. pieno produktams. Dėl tarifų kai kurios pramonės šakos patirs spaudimą.

JK taip pat įvestų tarifus kai kurioms ES prekėms, jos galėtų pabrangti. Tačiau iš kitų pasaulio šalių į JK importuoti produktai galėtų atpigti, jei Londonas nuspręstų panaikinti tarifus.

JK eksportuotojams galėtų kilti problemų su maisto standartais. Be susitarimo, kad JK taisyklės yra priimtinos ES, Jungtinės Karalystės parduodama produkcija galėtų būti stabdoma pasienyje, prasidėtų vėlavimas, rašo BBC.

Tikėtinos ilgos sunkvežimių eilės, kadangi pasienyje bus atliekama daugiau patikrų. JK iki liepos 1-osios atidėjo pilną prekių, atkeliaujančių iki iš ES, patikrą. Tačiau baiminamasi, kad ES sunkvežimių vairuotojai, jei prasidės vėlavimas, bandys visai išvengti JK.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žvejai Bridlingtono uoste
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žvejai Bridlingtono uoste

Kai kurie JK prekybos centrų tinklai įspėja apie mažesnį maisto prekių asortimentą, esą tai ypač gali paveikti šviežius produktus. Įmanoma rasti pakaitalą kitur, tačiau tai pakeltų kainas.

Pasak BBC, derybose itin svarbus žvejybos klausimas. Nesudarius susitarimo, ES šalių laivai praras prieigą prie Jungtinės Karalystės vandenų ir atvirkščiai. Baiminamasi, kaip gali kilti konfrontacijų, jei laivai ir toliau žvejos ten, kur visada tai darydavo. Taip pat nerimaujama, kad tarifai stipriai paveiks JK žuvų eksportą į ES.

Bendradarbiavimas saugumo srityje ir dalijimasis duomenimis taps sudėtingesnis, kils problemų vykdant tarptautinius tyrimus. JK iškart praras prieigą prie pirštų atspaudų, kriminalinių įrašų ir ieškomų asmenų duomenų bazių.

Kyla klausimų dėl paslaugų. JK vis dar laukia sprendimo, ar ES pripažins JK finansinių paslaugų taisykles. Be tokio pripažinimo JK įmonėms būtų sudėtinga vykdyti veiklą Bendrijoje. Kai kurie bankai jau perkėlė biurus ir darbuotojus į ES šalis.

Gali būti paveiktas vaistų tiekimas per Lamanšo sąsiaurio uostus. Ypač nerimauja dėl vaistų, turinčių trumpą galiojimo laiką, rašo BBC.

O kas, jei susitarimo nebus?

Jei iki gruodžio iki 31 dienos nebus sudarytas joks susitarimas, tai dar nereiškia, kad jis niekada nebus pasiektas.

Kadangi tai sukels problemų abiem pusėms, jos gali bandyti pasiekti susitarimą kiek įmanoma greičiau. Tiesa, abi pusės tvirtina, kad derybos galėtų atsinaujinti tik po kelių mėnesių, rašo BBC.

VIDEO: Didžioji „Brexit“ diena: ką reikia žinoti emigrantams ir keliautojams?

Norintiems keliauti ir dirbti JK

Kai kurie nuo sausio 1 dienos laukiantys pokyčiai jau yra aiškūs.

ES, Europos ekonominės erdvės (EEE) bei Šveicarijos piliečiams ir toliau nereikės vizos, jei jie į JK atvyksta atostogauti ar trumpam laikui. Jiems reikės galiojančio paso ar asmens tapatybės kortelės.

Neapmuitintų prekių parduotuvės veiks, tačiau bus apribotas alkoholio ir tabako kiekis, kurį galima atsivežti į JK iš ES nemokant papildomų muitų.

JK pradės galioti nauja imigracijos sistema – norintys dirbti šalyje bus vertinami taškais. Vizos gavimui reikės 70-ies taškų.

Kvalifikuoto darbo pasiūlymas iš patvirtinto darbdavio suteiks 40 taškų, gebėjimas kalbėti angliškai – dar 10 taškų. Tie, kuriems žadamas mažiausiai 25,6 tūkst. svarų (27 954 eurų) atlygis per metus, gali gauti dar 20 taškų.

Papildomi taškai gali būti skiriami už aukštesnę kvalifikaciją ar darbą srityje, kurioje JK trūksta darbo jėgos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas