Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 04 17 /14:10

Londone į paskutinę kelionę išlydėta Margaret Thatcher

Trečiadienį Londone įvyko buvusios Jungtinės Karalystės premjerės Margaret Thatcher laidotuvių ceremonija. Jose saugumą užtikrino daugiau kaip 4 000 pareigūnų. Pagerbti Geležine Ledi vadintos moters susirinko šimtai įvairių šalių atstovų. Laidotuvėse dalyvavo 2 300 svečių iš 170 šalių, pranešė naujienų tarnyba BBC.
Į automobilį nešamas Margaret Thatcher karstas
Į automobilį nešamas Margaret Thatcher karstas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Išpildant M.Thatcher pageidavimus dėl laidotuvių, jos kūnas antradienio vakarą atvežtas į koplyčią Vestminsterio rūmuose Londono centre, kur ji dirbo ilgiau nei pusę šimtmečio – parlamento žemuosiuose ir aukštuosiuose rūmuose.

Skotland Jardas pareiškė, kad ties laidotuvių maršrutu gali būti surengti protestai, tačiau su tvarkos nesilaikančiais žmonėmis bus elgiamasi pagal įstatymą. Daugiau kaip 800 žmonių pažadėjo dalyvauti renginyje pavadinimu „Laimingo atsikratymo Maggie vakarėlis“, o kiti protestuotojai ketino ateiti į procesiją ir šiai slenkant pro šalį, atsukti jai nugaras.

Būdama 87 metų, Geležine Ledi vadinta M.Thatcher mirė praėjusią savaitę, balandžio 8 dieną. Ji patyrė keletą insultų. Jungtinės Karalystės premjere ji dirbo nuo 1979 iki 1990 metų.

Jos laidotuvės nežymiai skiriasi nuo valstybinių. Buvusiai britų ministrei pirmininkei M.Thatcher rengiamos iškilmingos laidotuvės su visais karinės pagarbos atributais.

Argentinos atstovai nedalyvavo

Folklandų salų karas, kurį daugelis M.Thatcher gerbėjų laiko jos šlovės valanda, buvo viena iš pagrindinių laidotuvių temų. Paskui jos karstą ėjo to 1982 metų konflikto su Argentina veteranai.

Argentinos atstovų tarp 2,3 tūkst. į laidotuves atvykusių svečių nebuvo. Atvyko tokios JAV politinės figūros kaip Dickas Cheney ir Henry Kissingeris, Kanados, Izraelio, Italijos, Lenkijos ir Kuveito premjerai, M.Thatcher valdymo laikų šou verslo žvaigždės.

Tačiau ši pompastika ir didybė, už kurią sumokėta milijonais valstybės svarų, sulaukė kritikos iš tų, kurie teigia, kad M.Thatcher buvo pernelyg skaldanti figūra, kad nusipelnytų tokio valstybės finansuojamo atsisveikinimo.

Buvusios konservatorių lyderės oponentai planavo protestus, kurie neva turėjo akcentuoti jos radikalių laisvosios rinkos ekonominių reformų padarytą žalą, pavyzdžiui, masinį nedarbą Britanijos pramoniniuose rajonuose.

Papildyta 12 val. Po privačios ceremonijos, kurioje dalyvavo velionės 59 metų dvyniai Markas ir Carol, taip pat – buvę kolegos, M.Thatcher karstas per naktį buvo XIII amžiaus Šv. Marijos kriptoje Vestminsteryje, iš čia trečiadienio rytą iškeliavo į paskutinę kelionę.

Karstą puošė baltų gėlių puokštė. Ant jos – M.Thatcher dvynių, Marko ir Carol, paliktas raštelis: „Mūsų mylimai mamai, ji visada liks mūsų širdyse“.

Laidotuvių ceremonija, surengta devynios dienos po to, kai 87 metų M.Thatcher mirė nuo insulto, yra pirmosios ministro pirmininko laidotuvės nuo 1965-iaisiais įvykusių Winstono Churchillio laidotuvių, kuriose dalyvauja monarchė.

Papildyta 12.34 val. Vidurdienį, karstą uždengus Didžiosios Britanijos vėliava, laidotuvių procesija pajudėjo Šv. Pauliaus katedros link. Katedroje vyko šv. mišios, joje buvo susirinkę pasaulio lyderiai.

Laidotuvėse dalyvavo visi dabartinio vyriausybės kabineto nariai, taip pat daugiau nei 30 M.Thatcher vadovavimo metu su ja dirbusių kabineto narių.

Gatvėse buvo išsirikiavę pagarbą M.Thatcher atiduoti atėję britai ir miesto svečiai. Kas braukė ašarą, kas plojo ar mojavo Geležine Ledi vadintai mirusiai ilgametei šalies premjerei.

Apklausos rodo, kad daug žmonių yra nepatenkinti tuo, jog maždaug 10 mln. svarų sąskaitą už laidotuves apmoka mokesčių mokėtojai. Kai kurie kairiųjų parlamentarai sakė, kad laidotuvių pompastika yra perdėta.

Papildyta 12.41 val. Atiduodant pagarbą ilgametei šalies premjerei, procesijos metu nuo Londono Tauerio kas minutę nuaidėjo po patrankos salvę. Ceremonijos metu, kurią gatvėse stebėjo minios žmonių, tylėjo garsieji parlamento laikrodžio Big Beno varpai. Teigiama, kad varpai nebuvo nutildyti nuo pat Winstono Churchillio laidotuvių 1965 metais.

Procesijos maršrute buvo išsirikiavę daugiau kaip 700 ginkluotųjų pajėgų narių. Jie užtikrino saugumą, mat turėta informacijos, kad kai kurie asmenys gali surengti protestus. Jų pastarosiomis savaitėmis vyko ne vienas. Kai kurie britai šventė žinią apie M.Thatcher mirtį.

Papildyta 12.46 val. Į Šv. Pauliaus katedrą atvyko Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II ir jos vyras, Edinburgo princas Philipas. Teigiama, kad karalienės ir M.Thatcher ryšiai niekad nebuvo itin glaudūs. Geležinė Ledi buvo kritikuojama dar labiau pasunkinusi vargingųjų gyvenimą.

Papildyta 12.52 val. M.Thatcher kūnas į katedrą gabentas ant patrankos lafeto, išsaugoto nuo Pirmojo pasaulinio karo laikų.

Papildyta 12.55 val. Šv. Pauliaus katedros vakariniais laiptais karstas užneštas į pamaldų vietą. Karstą nešė kariškiai iš junginių, dalyvavusių Folklandų kare, o priekyje ir iš paskos ėjo du broliai, kurie liko gyvi per šį karą argentiniečiams atakavus jų laivą.

Papildyta 13.16 val. Šv. mišių metu vieną ištrauką iš Biblijos perskaitė anūkė Amanda Thatcher, kitą – ministras pirmininkas Davidas Cameronas. Mišių metų giedoti krikščioniški himnai, Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby suteikė paskutinį palaiminimą.

Po ceremonijos ties Šv. Pauliaus katedra prie gedinčių M.Thatcher dvynių Marko ir Carol su savo šeimomis priėjo ir keletą žodžių tarė Didžiosios Britanijos karlienė Elizabeth II ir jos vyras Philipas.

Papildyta 14.10 val. Šv. mišioms pasibaigus M.Thatcher palaikai išvežti į vieną ligoninių, kur bus kremuoti. Amžino poilsio ji atguls šalia savo vyro Deniso Thatcher, kuris mirė 2003 metais.

Atsuko nugaras

Papildyta 14.15 val. Maždaug du tuzinai buvusios britų ministrės pirmininkės M.Thatcher oponentų trečiadienį atsuko nugaras jos laidotuvių procesijai, o kai kurie kiti nepritariamai šaukė, kai karstas su jos palaikais ant žirgų traukiamo lafeto buvo vežamas Londono centro gatvėmis.

Vienas vyras laikė plakatą su užrašu „Boo!“, kai kas šaukė „Padugnės“, o kiti žmonės palei procesijos maršrutą plojo, mėtė gėles ir šūksniais sveikino velionę – ilgiausiai tarnavusią 20-ojo amžiaus britų ministrę pirmininkę, pranešė reporteriai.

Apklausos rodo, kad daug žmonių yra nepatenkinti tuo, jog maždaug 10 mln. svarų sąskaitą už laidotuves apmoka mokesčių mokėtojai. Kai kurie kairiųjų parlamentarai sakė, kad laidotuvių pompastika yra perdėta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas