Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Londone mirė buvusi Pakistano pirmoji ponia Kulsoom Nawaz

Londone antradienį nuo vėžio mirė buvusio Pakistano premjero Nawazo Sharifo žmona Kulsoom Nawaz, o valdžios netekęs jos vyras atlieka įkalinimo bausmę savo šalyje.
Pakistano premjeras Nawazas Sharifas
Pakistano premjeras Nawazas Sharifas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

68-erių K.Nawaz, kuri tris kartus buvo Pakistano pirmąja ponia, praėjusių metų rugpjūtį buvo diagnozuota limfoma. Ji daug mėnesių buvo gydoma vienoje privačioje Londono ligoninėje.

„Begum Kulsoom Nawaz mirties faktas yra patvirtintas“, – sakė N.Sharifo partija „Pakistano musulmonų lyga-Nawazas“ (PML-N) naujienų agentūrai AFP.

Pakistano žiniasklaida anksčiau antradienį pranešė, kad buvusi pirmoji ponia buvo prijungta prie gyvybę palaikančios įrangos.

N.Sharifas nuo valdžios buvo nušalintas prieš mėnesį iki jo žmonai buvo nustatyta diagnozė.

Šių metų liepos 13 dieną jis su dukra Maryam Nawaz paliko žmoną Londone ir grįžo į Pakistaną, siekdamas sustiprinti visuomenės paramą PML-N prieš visuotinius rinkimus.

Už korupciją nuteisti N.Sharifas ir jo dukra Pakistane iš karto pateko į kalėjimą, o partija pralaimėjo liepos 25 dieną vykusius rinkimus. Pergalė juose atiteko Imrano Khano partijai „Pakistan Tehreek-e-Insaf“ (PTI).

N.Sharifui buvo uždrausta dalyvauti rinkimuose, tačiau jis išsaugojo partijos kontrolę. Vis tik jo sugrįžimas laikomas nepavykusiu bandymu išsaugoti savo politinį palikimą.

Per visą kelis dešimtmečius trukusią N.Sharifo karjerą, per kurią jis triskart tapo Pakistano vyriausybės vadovu, išgyveno karinius perversmus, kalėjimą ir tremtį, šalia jo buvo K. Nawaz.

N.Sharifui pirmą kartą patekus į kalėjimą po 1999 metų karinio perversmo, ji perėmė vadovavimą partijai ir organizavo demonstracijas gatvėse.

Premjeru neseniai išrinkta buvusi kriketo žvaigždė I. Khanas pareiškė užuojautą dėl K.Nawaz mirties, nors visą savo 22 metus trukusią politinę karjerą buvo N.Sharifo priešininkas.

„Pakistano diplomatinei atstovybei Jungtinėje Karalystėje nurodyta suteikti visokeriopą pagalbą ponios Kulsoom Nawaz artimiesiems“, – sakoma jo oficialiame pareiškime.

„Ponia Kulsoom Nawaz buvo drąsi moteris“, – nurodoma jame.

Praėjusiais metais Aukščiausiojo Teismo sprendimu posto netekęs N.Sharifas stojo į atvirą konfrontaciją su Pakistano saugumo pajėgų vadovybe ir apkaltino kariuomenę suorganizavus jo nuvertimą nuo valdžios, žlugdant demokratinį šalies vystymąsi ir palaikant ryšius su kovotojais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento