Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 03 14 /17:03

Londono atsakas Maskvai už „Novičiok“: išsiunčiami 23 diplomatai, įšaldomi dvišaliai santykiai

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May paskelbė apie sankcijas Rusijai, kuri, Londono vertinimu, įvykdė išpuolį prieš buvusį šnipą Sergejų Skripalį Solsberio mieste panaudojant nervus paralyžiuojančias dujas. Rusijos reakcija tokia: „Tai nepriimtina.“
Theresa May
Theresa May / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Th.May prie reikalo ėjo iš karto ir paskelbė, kad Rusija buvo atsakinga už bandymą nužudyti S.Skripalį Solsberyje – tai esą buvo neteisėtas valstybinės jėgos panaudojimas.

Priminusi, kad po Aleksandro Litvinenkos nužudymo Londone 2006 metais Jungtinė Karalystė išsiuntė iš šalies keturis Rusijos diplomatus, Th.May paskelbė, kad šįkart valstybę turės palikti 23 Rusijos diplomatai – per savaitę.

Premjerės teigimu, visi šie diplomatai Jungtinėje Karalystėje iš tiesų dirbo žvalgybinį darbą. Paskutinį kartą tiek daug Rusijos ar Sovietų Sąjungos diplomatų iš šalies buvo išsiųsta prieš 30 metų.

Anksčiau yra buvę masiškesnių rusų ar sovietų diplomatų išsiuntimų iš Jungtinės Karalystės – antai 1971 metais šalį turėjo palikti net 105 Sovietų Sąjungos pareigūnai.

Tačiau tuomet ambasada buvo kur kas didesnė. Dabar Rusijos ambasados registre tėra 58 diplomatai, tad 23 išsiunčiami pareigūnai – įtariami žvalgybininkai – sudaro 40 proc. viso korpuso.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis prekybos centre Selsburyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis prekybos centre Selsburyje

Be to, Jungtinės Karalystės vyriausybė pradės skubiai dirbti ties teisės aktais, kurie turėtų geriau apsaugoti šalį nuo priešiškų valstybių veiklos. Be to, Londonas sugriežtins į šalį atvykstančių Rusijos piliečių patikrą.

Galiausiai atšaukiami visi aukšto lygio kontaktai su Rusija. Jungtinė Karalystė atsiima kvietimą Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui atvykti su vizitu, o į pasaulio futbolo čempionatą nevyks nei vyriausybės nariai, nei karališkosios šeimos atstovai.

Th.May taip pat paskelbė, kad į sankcijų įstatymo projektą bus įtraukta pataisų pagal vadinamąjį Magnickio aktą, ir patikino, esą Jungtinėje Karalystėje nėra vietos „korumpuotam elitui“.

Imamasi ir kitų priemonių, bet Th.May teigė, kad jos kol kas nėra viešinamos dėl priežasčių, susijusių su nacionaliniu saugumu.

„Neturime nesutarimų su Rusijos žmonėmis, kurie prisidėjo prie tiek daug pasiekimų per jų istoriją. Daug mūsų į posovietinę Rusiją žvelgėme su viltimi. Norėjome geresnių santykių su Rusija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Tačiau mes netoleruosime Rusijos vyriausybės keliamos grėsmės Britanijos žmonėms ir kitiems Britanijos teritorijoje. Netoleruosime ir šiurkščių tarptautinių įsipareigojimų pažeidimų“, – kalbėjo Th.May.

Vadina provokacija

Maskva į Jungtinės Karalystės premjerės pranešimą reagavo taip, kaip ir buvo galima numanyti.

„Laikome šiuos veiksmus visiškai nepriimtinais, nepateisinamais ir trumparegiškais. Visa atsakomybė dėl blogėjančių Rusijos ir Jungtinės Karalystės santykių tenka dabartinei Britanijos vadovybei“, – pranešė Rusijos ambasada Londone.

Rusijos ambasadorius Aleksandras Jakovenka Jungtinės Karalystės elgesį pavadino provokacija.

Didžiosios Britanijos veiksmai yra „visiškai nepriimtini, mes laikome tai provokacija“, sakė jis trečiadienį televizijai „Sky News“, išeidamas iš Užsienio reikalų ministerijos Londone.

Tuo metu V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas atmetė, jo žodžiais, „nepagrįstus kaltinimus“ ir „ultimatumus“, keliamus dėl buvusio dvigubo agento apnuodijimo.

D.Peskovas: „Maskva nesutinka su nepagrįstais kaltinimais, kurie nėra pagrįsti įrodymais, ir nesutinka su ultimatumų kalba.“

„Maskva nesutinka su nepagrįstais kaltinimais, kurie nėra pagrįsti įrodymais, ir nesutinka su ultimatumų kalba“, – D.Peskovas sakė žurnalistams.

„Mes tikimės, kad sveika nuovoka laimės“, – pareiškė jis.

S.Lavrovas irgi kritikavo Th.May. Jis teigė, kad jos kaltinimai yra migloti.

„Tai greičiausiai nėra labai garbinga ir nėra labai rimta“, – sakė jis, kaltinamas Jungtinės Karalystės vyriausybę „politinių scenų“ kėlimu.

Britų vyriausybę jis palygino su liūdnai pagarsėjusiu Stalino represijų laikų prokuroru Andrejumi Vyšinskiu, kuriam priskiriama frazė „prisipažinimas yra įrodymų karalius“.

Pasak S. Lavrovo, britų pareigūnai savo taktika net pranoko A.Vyšinskį.

„Jiems įrodymų karalius yra net ne prisipažinimas, bet įtarimai, kuriuos jie patys kelia“, – kalbėjo S.Lavrovas.

„Mes laikysimės tarptautinės teisės“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad Londonas bus „atsakingas už atvirą bandymą šiurkščiai suklaidinti tarptautinę bendruomenę“.

S.Lavrovas pažymėjo, kad Maskva gali atsakyti į Londono užklausą dėl buvusio Rusijos žvalgybos pareigūno apnuodijimo per 10 dienų, kaip numatyta Konvencijoje dėl cheminių ginklų uždraudimo.

Kokių dar veiksmų galima imtis?

Ekspertai svarsto, kad Jungtinė Karalystė galėtų griebtis dar griežtesnių priemonių – pavyzdžiui, pagal Nepaaiškinto turto įsakus imti smaugti šalyje įsitvirtinusius rusus oligarchus, ypač Kremliui artimus turtuolius.

Jau svarstoma, kad Maskvoje tiek prezidentas Vladimiras Putinas, tiek kiti pareigūnai gali tik pasijuokti iš tokios Londono reakcijos.

Be to, Londonas esą galėtų pakeisti įstatymus, kurių dėka įmanoma nuslėpti tikruosius turto savininkus, ir paraginti tarptautinę bendruomenę sugriežtinti ekonomines sankcijas Rusijai. Įmanomas ir licencijos Rusijos propagandinei televizijai RT atšaukimas.

Th.May kaip tik pareiškė, kad Jungtinė Karalystė yra pasiruošusi įšaldyti Rusijos valstybinį turtą šalyje, jei bus nustatyta, kad jis gali būti naudojamas veiksmams, keliantiems grėsmę britų ar Jungtinės Karalystės gyventojų gyvybei ar nuosavybei.

Vis dėlto jau svarstoma, kad Maskvoje tiek prezidentas Vladimiras Putinas, tiek kiti pareigūnai gali tik pasijuokti iš tokios Londono reakcijos.

„The Guardian“ korespondentas Maskvoje Andrew Rothas mano, kad Rusija atsakydama irgi išsiųs mažiausiai 23 britų diplomatus iš šalies.

Be to, Kremlius esą visiškai nesureikšmins fakto, kad Jungtinės Karalystės vyriausybės narių ir karališkosios šeimos atstovų nebus pasaulio futbolo čempionate, ir ramiai lauks, ar Londonas pradės rimtai tirti rusiškų pinigų kilmę šalyje.

Stebėtojų teigimu, dabar labai svarbu, ar į išpuolį tinkamai sureaguos Jungtinės Karalystės sąjungininkai – ar jie supras, kad tai yra ne tik dvišalis Londono ir Maskvos reikalas.

Th.May teigimu, Kremliaus reakcija į Jungtinės Karalystės reikalavimus buvo „šlykšti“. „Tragiška, kad prezidentas Putinas taip pasielgė“, – pabrėžė premjerė.

„Jie (Rusija, – red.) į kovinio cheminio ginklo panaudojimą Europoje reagavo sarkazmu ir panieka“, – pridūrė Th.May.

J.Corbynas nepasmerkė Rusijos

Bendruomenių rūmų deputatai itin triukšmingai reagavo į opozicinių leiboristų lyderio Jeremy Corbyno pasisakymą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas

Jis paklausė premjerės, ar buvo atsiliepta į Rusijos prašymą perduoti jai Solsberyje per ataką panaudotos medžiagos mėginį, ir nepasmerkė Maskvos. Pasigirdo šūksniai: „Gėda!“

Vėliau J.Corbyno, Jungtinėje Karalystėje dažnai apkaltinamo palankumu Rusijai, atstovas aiškiai leido suprasti, kad leiboristų lyderis nelaiko konkrečiai Maskvos atsakinga už išpuolį prieš S.Skripalį.

Paklaustas, kodėl J.Corbynas nepasmerkė Rusijos, jo atstovas atsakė: „Akivaizdu, kad šios atakos vykdytojas, kad ir kas jis būtų, yra atsakingas už šį visiškai piktadarišką poelgį.“

S.Skripalis ir jo dukra Julija buvo apnuodyti sovietmečiu sukurtomis „Novičiok“ nervus paralyžiuojančiomis dujomis – koviniu cheminiu ginklu.

Pirmadienį Th.May Bendruomenių rūmuose pareiškė, kad Rusija arba pati suorganizavo išpuolį, arba prarado nervus paralyžiuojančios medžiagos – cheminio ginklo „Novičiok“ – kontrolę ir ji atiteko užpuolikams.

Maskvai buvo duota laiko iki antradienio vidurnakčio paaiškinti, kuris variantas atitinka tikrovę, bet Kremlius tradiciškai reagavo neigimais.

Londonas trečiadienį taip pat paprašė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą nepaprastajame posėdyje aptarti S.Skripalio ir jo dukters apnuodijimo Solsberyje aplinkybes.

S.Skripalis ir jo dukra Julija buvo apnuodyti sovietmečiu sukurtomis „Novičiok“ nervus paralyžiuojančiomis dujomis – koviniu cheminiu ginklu.

Trečiadienį britų policija tyrė automobilį BMW, priklausantį S.Skripaliui. Tiek buvęs GRU pulkininkas, tiek jo dukra tebėra ligoninėje, jų būklė kritinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus